Annonce
Danmark

Lån til 100 procent i rente om måneden: Långivere på ny lånetjeneste risikerer bøder

I disse uger op til jul er der ekstra mange lån på hjemmesiden Primutu.dk, der formidler lån mellem private til høje renter. Screenshot fra Primutu.dk 12. december 2018.

Det kan blive en dyr forretning for personer, der udlåner penge til andre brugere af lånetjenesten Primutu. De risikerer nemlig ligesom virksomheden selv at få bøder, hvis de vurderes til at være erhvervsdrivende. Det oplyser Forbrugerombudsmanden.

Annonce

Forbrugerombudsmanden er i øjeblikket ved at undersøge, om myndigheden skal tage en sag op mod lånetjenesten Primutu, som formidler lån mellem private til op mod 100 procent i rente om måneden.

Hvis Forbrugerombudsmanden tager sagen op, kan det ende med bøder til både långivere på Primutu og virksomheden selv, hvis de vurderes som erhvervsdrivende. Det oplyser Jacob Linkis, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Hvis vurderingen bliver, at de driver erhvervsvirksomhed, og derfor eksempel ikke overholder markedsføringsloven kreditoplysningspligt, kan de straffes med bøde. Sagen vil også kunne rejse spørgsmål om overtrædelse af kreditaftalelovens oplysnings- og formkrav samt reglerne om fortrydelsesret og kreditvurdering. Som det umiddelbart ser ud,kunne det godt tyde på, at der bliver drevet erhvervsvirksomhed, men det kan vi ikke afgøre, før vi kommer til bunds i sagen, siger han.

Det er dog svært at sige, hvor høje beløb eventuelle bøder vil løbe op i, da bestemmelsen ikke er blevet anvendt overfor enkeltpersoner før.

Den laveste bøde, der indtil nu er givet for at overtræde markedsføringslovens kreditoplysningspligt, var ifølge Forbrugerombudsmanden i en sag, hvor reglerne blev overtrådt i en enkelt mail. Det kostede selskabet 10.000 kroner. Hvis reglerne overskrides flere gange, kan det blive dyrere.

For at vurdere om lånetjenesten Primutu.dk skal betragtes som erhvervsdrivende, skal Forbrugerombudsmanden undersøge en række forhold.

- Vi skal undersøge, hvem det er, der tilbyder og formidler lånene. Hvis vi har at gøre med envirksomhed, som tjener penge på at formidle eller facilitere lån, er den formentlig erhvervsdrivende. For långiverne skal det undersøges, hvem de har lånt til, og hvor mange de har lånt til. Hvis de gentagne gange har lånt penge ud til nogle, de ikke kender, og tjent penge på det, så er det højst sandsynligt erhvervsvirksomhed, siger specialkonsulent Jacob Linkis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce