Annonce
Kultur

Lån filmen på et bibliotek nær dig

FILMOTEK 2000: 51 folkebiblioteker køber deres egen filmsamling

En række fynske lånere vil næste år kunne gå hen på deres lokale bibliotek og vælge film fra hylder med en større samling af kortfilm og spillefilm.

Tidligere på året fik landets 251 folkebiblioteker tilbud om at melde sig til det såkaldte "Filmotek 2000", dvs. til en fordelagtig pris at købe en grundsamling på 500 film til udlån fra bibliotekerne. Efter at fristen for tilmelding har været udskudt et par gange, er det nu klart, at 51 biblioketer har købt samlingen - samt en abonnementsordning, der udvider den med 60 nye film om året.

- Det er et tilfredsstillende resultat. Vores formål har været at sikre. at Det Danske Filminstituts store filmsamling kommer tættere på forbrugerne. Og 51 biblioteker er en god begyndelse, siger bibliotekskonsulent Carsten Olsen på Filminstituttet, der har fremsat tilbuddet .

Prisen for de 500 film - omkring 33.000 kr. - er under halvdelen af markedsprisen, og af de 60 nye film, bibliotekerne modtager om året fremover, vil i realiteten de ti være gratis. Når instituttet kaster sig ud i fristende rabatpolitik, er det primært for at give filminteresserede over hele landet lettere adgang til den enestående samling af film, ca. 1500, som Det Danske Filminstitut råder over. Og som tidligere udelukkende blev udlånt gennem det, der hed Statens Filmcentral. Sekundært beklager man ikke, at distributionen i Filmhuset i København aflastes, når filmene bliver tilgængelige ud over landet.

Også spillefilm

Indtil nu har publikum kun haft mulighed for at låne film gennem landets 16 centralbiblioteker, som automatisk modtager et eksemplar af hver ny film. Men fra først i det nye år, når grundsamlingen på de 500 film er sendt ud til de 51 biblioteker, er lånemulighederne på én gang mangedoblet.

De 51 biblioteker fordeler sig jævnt over hele landet. På Fyn er det bibliotekerne i Svendborg, Assens, på Ærø og Odense Centralbiblioteks filialer, dvs. at der i Odense vil være det dobbelte antal film til udlån. Herudover er der biblioteker, som deler en samling. Det gælder Langeland, som deler med Tranekær, og Ejby der deler med Nr. Åby.

Grundpakken på de 500 film består dels af de væsentligste kort- og dokumentarfilm dels af spillefilm, danske som udenlandske, spillefilmene udgør ca. en tredjedel af de 500 film, og desuden vil en fjerdel af filmene være specielt egnet for børn og unge. Det forventes, at de vil være klar til udlån i slutningen af januar, og det er nærliggende at tro, at bibliotekerne vil bestræbe sig på at præsentere deres nye samling bedst mulig.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Skimmelsvamp fire år efter dødsbrand sender hel opgang på ufrivilligt ferieophold: Jens regner ikke med at komme hjem igen inden jul

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Navne For abonnenter

Hun kommer fra en fiskerby i det yderste Island - og skal sælge Vestfyn til nye borgere: Områderne har flere ting til fælles

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Trekantområdet

Ikke så ringe endda for lejere: Så meget billigere er det at bo i Vejle og de øvrige byer i Trekantområdet end i resten af landet

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Annonce