Annonce
Kultur

Lån filmen på et bibliotek nær dig

FILMOTEK 2000: 51 folkebiblioteker køber deres egen filmsamling

En række fynske lånere vil næste år kunne gå hen på deres lokale bibliotek og vælge film fra hylder med en større samling af kortfilm og spillefilm.

Tidligere på året fik landets 251 folkebiblioteker tilbud om at melde sig til det såkaldte "Filmotek 2000", dvs. til en fordelagtig pris at købe en grundsamling på 500 film til udlån fra bibliotekerne. Efter at fristen for tilmelding har været udskudt et par gange, er det nu klart, at 51 biblioketer har købt samlingen - samt en abonnementsordning, der udvider den med 60 nye film om året.

- Det er et tilfredsstillende resultat. Vores formål har været at sikre. at Det Danske Filminstituts store filmsamling kommer tættere på forbrugerne. Og 51 biblioteker er en god begyndelse, siger bibliotekskonsulent Carsten Olsen på Filminstituttet, der har fremsat tilbuddet .

Prisen for de 500 film - omkring 33.000 kr. - er under halvdelen af markedsprisen, og af de 60 nye film, bibliotekerne modtager om året fremover, vil i realiteten de ti være gratis. Når instituttet kaster sig ud i fristende rabatpolitik, er det primært for at give filminteresserede over hele landet lettere adgang til den enestående samling af film, ca. 1500, som Det Danske Filminstitut råder over. Og som tidligere udelukkende blev udlånt gennem det, der hed Statens Filmcentral. Sekundært beklager man ikke, at distributionen i Filmhuset i København aflastes, når filmene bliver tilgængelige ud over landet.

Også spillefilm

Indtil nu har publikum kun haft mulighed for at låne film gennem landets 16 centralbiblioteker, som automatisk modtager et eksemplar af hver ny film. Men fra først i det nye år, når grundsamlingen på de 500 film er sendt ud til de 51 biblioteker, er lånemulighederne på én gang mangedoblet.

De 51 biblioteker fordeler sig jævnt over hele landet. På Fyn er det bibliotekerne i Svendborg, Assens, på Ærø og Odense Centralbiblioteks filialer, dvs. at der i Odense vil være det dobbelte antal film til udlån. Herudover er der biblioteker, som deler en samling. Det gælder Langeland, som deler med Tranekær, og Ejby der deler med Nr. Åby.

Grundpakken på de 500 film består dels af de væsentligste kort- og dokumentarfilm dels af spillefilm, danske som udenlandske, spillefilmene udgør ca. en tredjedel af de 500 film, og desuden vil en fjerdel af filmene være specielt egnet for børn og unge. Det forventes, at de vil være klar til udlån i slutningen af januar, og det er nærliggende at tro, at bibliotekerne vil bestræbe sig på at præsentere deres nye samling bedst mulig.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anna Pippi drømmer kun om at kunne gå: Nu samler naboer penge ind til dyr operation i USA

Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

OB

OB skylder fansene en bedre spillemæssig præstation, mener Alexander Juel: - Vi skuffede virkelig meget på hjemmebane sidst

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

Nyborg

Fotografer bag slottets mure

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

OB For abonnenter

Der laves om på to pladser efter nederlaget mod Viborg: Bashkim Kadrii lurer i OB's startopstilling

Odense For abonnenter

Farlig ungdom og eksotiske kvinder: Ny bog tager dig med tilbage i Odenses historie

Assens For abonnenter

Kristian flyttede sit firma til hjembyen og fik alt for meget plads: Pludselig gik det lynhurtigt, og nu er næsten alt booket

Annonce