Annonce
Danmark

Kys nu livet - også bag masken

Illustration: Gert Ejton

Nye ord er gledet ind i sproget det sidste halve år. I alt 29 nye coronarelaterede ord kom ind i Den Danske Ordbog, da den blev opdateret i juni måned.

Sproget former som bekendt virkeligheden, og virkeligheden former sproget. Nogle af de nye coronarelaterede ord var ganske fantasifulde. Superspreder, selvtræne og smittekæder er sammensatte ord, der er billedrige, og som rummer stor sproglig virtuositet. Man skulle næsten tro, at en digter havde ført pennen.

Andre ord som f.eks. mortalitetsrate og pandemisk er kliniske og sterile. De er abstrakte og lidt uhyggelige fagudtryk, som ikke er direkte forankret i vores sociale virkelighed.

Annonce
Finn Wiedemann

Senest er ord som corona-træthed og corona-ked kommet til og udgør værdige kandidater til næste opjustering af ordbogen. De afspejler den udbredte følelse, der eksisterer i store dele af befolkningen. I foråret kunne man bide tænderne sammen, alt imens man hjemmeskolede, holdt videomøder og bestilte varer over nettet. Som en pige fra sjette klasse, som skrev corona-dagbog, formulerede det, da landet var lukket ned: ”Det har været en meget afslappende weekend, fordi vi ikke rigtig måtte tage nogen steder hen”.

Hen over sommeren faldt smittetallene, og en form for normalitet begyndte at indfinde sig. Vel var sommerferien sydpå aflyst, men Himmelbjerget og Råbjerg Mile er altid et genbesøg værd - også selv om alle andre fik samme ide, og trafikken sandede til i ferielandet. Det blev atter muligt at besøge plejehjem og bosteder. Restauranter, cafeer og barer var åbne, og det var næsten muligt at genoptage sit gamle sociale liv, selv om man skulle gå tidligt hjem.

Nu aflyses mærkedage, julefrokoster og sociale begivenheder igen. Store dele af befolkningen er atter sendt hjem bag skærmen. "Winter is coming". Formuleringen fra fantasy-tv-serien Game of Thrones, der varsler hårde tider, ledsager mails, nyhedsbreve og opdateringer fra chefer, fantasifulde venner og samarbejdspartnere.

Corona-trætheden breder sig og med den, melankolien og tristessen. Vi er i permanent corona-karantæne. Rejsebureauer formidler corona-guides, så vi kan få tiden til at gå, imens vi drømmer om det store udenlandseventyr. Der er dikteret mundbind, når vi bevæger os ud i det offentlige rum, så vi føler os snøret ind og mumificerede. Befolkningen er ikke længere i samme grad indstillet på at lide afsavn i en større sags tjeneste, hvis mål synes diffust og langt væk. Konspirationsteorier og beskyldninger om magtmisbrug mod politikere og sundhedsansvarlige fylder de letantændelige sociale medier.

Især de unge lider af corona-træthed. Det glade ungdomsliv med spontane fester, skiftende sociale kontakter og kys og kram er sat på pause. Den særlige legende og ubekymrede stemning, der skildres i popsange, film og litteratur, er væk.

”Når mine forældre og ældre årgange snakker om deres 9. klasses skoleår, er det bare fest hver fredag og shoppetur med veninderne to gange om ugen,” skrev en pige, som gengav sine erfaringer med det langstrakte forsømte forår, i avisen for nylig.

Et halvt eller et helt år er lang tid i et ungt menneskes liv. Mange unge oplever, at deres liv er lagt i kunstig koma.

Imens vi sidder inden døre og arbejder, og forsøger at underholde os selv, venter vi på vaccinen. Det er lidt som at vente på det forjættede land. For enden af regnbuen venter ikke guldet, men normaliteten. Behovsudsættelse er som bekendt en særlig protestantisk dyd. Selv om det nævnte folkekaraktertræk ikke sidder dybt i folkesjælen længere, sådan som det var tilfældet for mere end hundrede år siden, da sociologen Max Weber skrev bogen "Den protestantiske etik".

Der er dog næppe nogen god ide at sætte livet alt for meget på pause og vente på, at de rigtige lottotal kommer ud. Kys det nu det satans liv, grib det, fang det, som verdens kedeligste band, TV-2, synger.

Men det med at kysse livet må vi jo ikke. Men måske skal vi bare smøre os ind i håndsprit, beholde ansigtskorsettet på og gøre det alligevel, før det er forbi.


For enden af regnbuen venter ikke guldet, men normaliteten. Behovsudsættelse er som bekendt en særlig protestantisk dyd. Selv om det nævnte folkekaraktertræk ikke sidder dybt i folkesjælen længere, sådan som det var tilfældet for mere end hundrede år siden, da sociologen Max Weber skrev bogen "Den protestantiske etik".

Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce