Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kylling i rød karry - det' Dang

Sådan! Alle ingredienser er klar, og Dang kan gå i gang med at lave Goong Panaeng.

61-årige Dang Hansen er i gang med 8. sæson i sin succesrestaurant på Torvet i Faaborg

Dang sad i 1992 på et marked i Thailands hovedstad, Bangkok, og solgte walkmen og drikkevarer, da hun mødte en mand, der kom til at ændre hendes liv. Hansen hed han, og han kom fra Faaborg.

Samme år blev de gift. Dang fik tilføjet Hansen til sit navn og var snart i fuld gang med at lære dansk på sprogskolen i Faaborg.

Her fik hun sin første succesoplevelse med mad i Danmark.

- På sprogskolen havde vi en dag, hvor vi hver især skulle lave en nationalret, og jeg lavede kylling i rød karry og konfekt med bønner, fortæller hun.

Dang husker det krystalklart. Samme ret havde hun nemlig haft stor succes med, da hun som stor skolepige var med til at lave mad til en skolefest i Thailand.

Lærerne og de andre sprogskoleelever var ovenud begejstrede for Dangs røde kylling, og snart var hun engageret til at undervise i thailandsk madlavning på aftenskolen.

- Jeg har egentlig aldrig rigtig lært at lave mad - det er ligesom bare kommet af sig selv, fordi jeg godt kan lide det. Min mor var også dygtig i et køkken, men det var en helt anden og noget mere krydret udgave af thaimad, hun lavede, fortæller hun.

Annonce
61-årige Dang Hansen er i gang med 8. sæson i sin succesrestaurant på Torvet i Faaborg.

Færdigretter på Tulip

Efter sprogskolen fik hun job på slagteriet i Faaborg, hvor hun i 13 år pakkede færdigretter i Tulips storkøkken. Her lærte hun om hygiejne og om, hvordan man opbevarer fødevarer.

Det var viden, hun kunne bruge, da hun realiserede livsdrømmen om at åbne sin egen restaurant.

I 2007 blev "Dang ved Brønden" på Torvet i Faaborg en realitet - åbningen kostede ægteskabet med hendes anden mand. Han hed også Hansen, men det er en anden historie.

På Dang ved Brønden har hun siden bespist tusindvis af gæster. Der er masser af stamkunder - også blandt turisterne - og flere af avisens ellers ret kritiske madanmeldere har skrevet begejstret om hendes kogekunst.

Hun sætter Faaborg på det kulinariske Fynskort, var der en, der skrev.

- Det betyder rigtig meget for mig som thailænder i Danmark at få den respekt. Jeg repræsenterer jo også mit land og min kultur, siger hun.

Dang har uden andre forudsætninger end flid, omhyggelighed og en brændende passion for at lave velsmagende mad skabt en af de mest usædvanlige erhvervssucceser i Faaborg. Den lille smilende thailandske kvinde forvandler sig til en magiker, når hun står i et køkken og giver associationer til den franske kok i Karen Blixens "Babettes Gæstebud".

Dang - eller Dangduen, som hun faktisk hedder - nærmer sig i dag de 62 år, og hun må jævnligt svare på, hvor længe hun egentlig har tænkt sig at fortsætte.

Svaret er lidt henholdende.

Og så lækkert og indbydende ser ud, når retten er færdig.

Håber på niecen

- Jeg siger, at restauranten er til salg, men så længe den ikke er solgt, fortsætter jeg. Jeg elsker jo at lave mad, og kan jeg holde til det, bliver jeg ved, siger hun.

Hun har dog en lille plan B i baghovedet. I Thailand er der nemlig en niece med talent for mad, og hun har ytret ønske om at komme i lære hos Dang i Danmark.

- Jeg har søgt Udlændingestyrelsen, om hun må komme herop, og måske lykkes det. Det ville være skønt at kunne give traditionen videre, og mange af de retter, jeg laver, er jo nogle, som jeg selv har udviklet, siger hun.

Dang tilbringer det meste af døgnet i sin restaurant - ikke mindst i køkkenet. Hun er på arbejde fra 6.30 morgen til 22.30 aften.

Syv uger i Thailand

Dang arbejder hårdt hele sommerhalvåret, men lillejuleaften hvert år lukker hun ned og tager seks-syv uger til Thailand for at holde ferie sammen med sine to voksne døtre og deres børn.

Hendes ældste datter bor i dag i Holland med mand og børn og har et hus i Bangkok, hvor hele familien kan bo.

Og hvad foretager en kok, der holder ferie, sig så ellers?

- Jeg er selvfølgelig ude og spise hver eneste dag, og jeg elsker det. Jeg bruger også ferien til at få ny inspiration til mit køkken. Så når jeg er tilbage i Danmark midt i februar, er jeg fuld af ny energi, siger hun.

Der er smagsprøver fra Dangs køkken, når der på lørdag er "smag på din by" til høstfesten i Faaborg.

Dang har varslet, at der på hendes stand vil være: Kylling i rød karry.

Dang ved Brønden holder til i en stolt og legendarisk bygning på Torvet i Faaborg.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce