Annonce
Danmark

Kvinder skal være med til at skabe den digitale fremtid

Pernille Erenbjerg

Sommerkjoler, studenterfester og supernørder. Det lyder måske ikke som det mest naturlige trekløver, men når jeg ser studentervognen trille forbi i sommersolen, har jeg særligt ét ønske: Gid nogle (flere) af dem vil vælge en IT-uddannelse - og rigtig gerne flere af de unge kvinder.

For fremtiden er digital, og kvinderne er markant underrepræsenteret blandt dem, der skaber fremtidens digitale løsninger. Kun 27% af de unge, som starter på de videregående IT-uddannelser, er kvinder. Og når vi ser på arbejdsmarkedet, er kvinders andel i IT-fag faldende. På ganske få år har flertallet af danskere fået smartphones, som klarer mange af de opgaver, der engang krævede at man fysisk bevægede sig hen i banken, supermarkedet eller kommunen, men nu ordner vi det meste på telefonen. Det betyder, at der er mange job der forsvinder, men samtidig opstår der nye jobtyper, som kræver helt andre digitale IT-kompetencer. Job, som kan give vækst, udvikling og velfærd til Danmark, og som kan bestrides godt af både mænd og kvinder. Samtidig er jeg sikker på, at de digitale løsninger, som skal designes og bygges fremover, bliver bedst, hvis de bliver lavet af virksomheder og organisationer med en mangfoldig arbejdsstyrke. Derfor synes jeg, vi skal tænke positivt, når vi taler om it-nørder. IT er et fag, der kræver kreativitet, samfundsinteresse og medmenneskelighed. Det kalder på både kvinder og mænd, der vil noget med fremtiden - både deres egen og andres. Og I må da gerne kalde mig nørd, hvis det er kriterierne.

De danske virksomheder - også TDC Group - efterspørger flere og flere digitale kompetencer for at kunne følge med udviklingen og dermed skabe vækst i Danmark. Og med hensyn til mangfoldighed på arbejdspladsen ved vi, at det giver en endnu større og bedre talentpool af kompetencer, der kan skabe fremtidens løsninger. Selvom 40 procent af TDC Groups IT-medarbejdere og 30 procent af vores ledere inden for IT er kvinder, så kan også vi stadig gøre det bedre. Det handler også om, at vi skal blive bedre til at fortælle om formålet med den digitale udvikling. IT er først og fremmest interessant, fordi det kan løse problemer og hjælpe mennesker. Vi kan redde liv, reducere forurening og bringe mennesker i forbindelse med hinanden i kraft af den digitale udvikling. Og det er rigtig ærgerligt, hvis vi går glip af dette. For hvis kvinder uddannede sig i it-fag i samme omfang som mænd, ville det faktisk betyde 1.700 flere it-specialister om året. På landsplan mangler der lige nu ca. 3.000 it-specialister, og i 2030 forventes tallet at vokse til 19.000.

Men jeg må også være realistisk og sige, at vi som samfund er nødt til sammen at sætte ind på flere fronter - og gerne på et tidligt stadie - hvis vi for alvor skal have knækket kurverne og have kvinderne med ind i det digitale eventyr.

Vi må få sat skub i udviklingen. Et skridt på vejen er UN Women's Gender Diversity Roundtable, hvor vi er 15 repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og organisationerne i Danmark, der skal bidrage med værktøjer og viden til øget mangfoldighed på det danske arbejdsmarked. Manglen på mangfoldighed inden for IT og dermed et muligt væksttab for Danmark er noget af det, jeg vil tage med til bordet. Men jeg tror også, at vi skal se på, at en del af problemet er, at IT desværre stadig opfattes som noget nørdet og maskulint, hvor piger ikke hører hjemme. Eller at pigerne opgiver på forhånd, fordi drengene er mere fremme i skoene. I hvert fald er der behov for at få brudt nogle myter og tabuer, gerne gennem rollemodeller til at vise dem, at faget er andet end benhård teknologi.

Derfor håber jeg, at de unge kvinder vil kigge på, hvad man kan udrette med IT, hvad man kan skabe, og hvordan man kan ændre verden. Det er en øjenåbner, der forhåbentlig kan få flere kvinder til at sætte kryds ved it-fagene på optagelse.dk - når de altså er færdige med at nyde solen, sommeren og studenterrusen.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce