Annonce
Indland

Kvinder aborterer handicap-fostre

UØNSKET: Antallet af provokerede aborter på bl.a. mongol-fostre er stigende

Flere danske kvinder vælger en sen provokeret abort, fordi deres foster har en kromosomfejl eller en alvorlig misdannelse, viser nye tal fra Abortankenævnet.

I alt 671 kvinder fik i fjor en abort mellem 12. og 24. uge efter at have fået en særlig tilladelse, og i knap halvdelen af tilfældene var årsagen, at det ventede barn havde en alvorlig misdannelse eller sygdom.

Der er tale om en stigning på godt 20 procent siden 1997, når det gælder aborter på handicappede fostre, skriver Kristeligt Dagblad.

Tilladelse påkrævet

- Stigningen i antallet af sene aborter begrundet med misdannelser og sygdom er et udtryk for, at flere kvinder bliver scannet. Dels er der misdannelsesscanningen i 19. uge og dels nakkefoldsscanningen, som typisk bliver foretaget omkring 12. uge. Hvis det viser sig, at der er noget galt med barnet, og kvinden ønsker abort, kræver det derfor en tilladelse, siger overlæge Lone Hvidman, der er formand for de danske gynækologer og arbejder på Skejby Sygehus ved Århus.

Stigningen i antallet af sene provokerede aborter slår mest igennem på aborter i 13.-14. uge, og det er netop de nye nakkefoldsscanninger, der typisk resulterer i en abort lige på den forkerte side af grænsen for fri abort uden særlig tilladelse.

Svær lidelse

For at få lov til en sen provokeret abort som 291 kvinder fik i fjor, skal der ifølge loven være tale om en svær legemlig eller sjælelig lidelse, og graviditeten må ikke være så fremskreden, at fosteret vurderes som levedygtigt. Det betyder i praksis, at alle kromosomfejl, hvoraf den hyppigste er mongolisme, giver tilladelse, og at der ikke bliver udført aborter efter 24. uge.

I fjor lavede Sundhedsstyrelsen en rapport, der anbefalede, at alle gravide bør tilbydes en såkaldt nakkefolds-scanning omkring 12. uge og en misdannelsesscanning i 19. uge.

Flere aborter

I Aalborg, Århus og hovedstaden er det allerede blevet et rutinetilbud, mens det ventes indført i resten af landet i løbet af næste år.

Når det er sket, vil antallet af provokerede aborter begrundet i misdannelser stige yderligere, forudser Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Nyborg

Debat: Der skal findes løsninger

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Annonce