Annonce
Erhverv

Kvindelige iværksættere kan vinde i en krisetid

Karen Lumholdt mener, at der er brug for kvindelige iværksættere. Pr-foto

Der er brug for kvinders måde at drive forretning på, når krisen kradser. Karen Lumholt forudser, at yngre kvinders resultater på bundlinjen kan konkurrere med mændenes

Kvinder er bedre uddannede end mænd, de er mere omkostningsbevidste, og de er lige så gode som mandlige iværksættere til at vokse på antallet af ansatte.

Men kaster man et blik på bundlinjen, så fortæller diverse statistikker, at indtjeningen er dobbelt så stor hos mændene.

Det er blot nogle af de pointer, som journalist, forfatter og iværksætter Karen Lumholt har gravet frem i sin research til bogen "Fra biks til business - når kvinder tænker vækst".

- Kvinders syn på business er mere konservativt end mændenes, og det er gangbart nu, siger Karen Lumholt med tanke på den økonomiske situation.

Hun mener nemlig ikke, at kvinder kaster sig ud i ufinansierede eventyr, hvor økonomien bunder i en forventning om værdistigninger. Samtidig ser hun en tendens til, at kvinder er gode til at se et behov, inden de kaster sig ud i en forretning.

- Mænd ser mere på, om de hurtigt kan tjene mange penge, siger Karen Lumholt, som dog skynder sig at understrege, at der også findes forsigtige mænd og overmodige kvinder.

Annonce

Selvsikre kvinder på vej

Hun bygger sine iagttagelser på undersøgelser fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og Dansk Industri samt interviews med mere end 100 kvindelige ledere og iværksættere.

Her fornemmer hun, at de yngre kvinder har mere selvtillid, og hun forudser, at de kommer til at rykke - især i brancher inden for det sociale-, det miljømæssige og det etiske - såkaldt CSR.

- Hvis man ser på de virksomheder, der bliver etableret af yngre kvinder, så er der flere, der etablerer dem som A/S og ApS, der kræver en vis kapital. Og det er et godt tegn, mener Karen Lumholt.

Hun ser nemlig et A/S eller et ApS som en mere ambitiøs opstart end et personligt ejet selskab, som ikke kræver startkapital, og hvor man hæfter med sin privatøkonomi, hvis tingene går i kage.

Skærp forretningsidéen

Karen Lumholt mener i det hele taget, at kvinderne - for at komme frem - skal opfatte sig selv mere professionelt. De skal skærpe deres forretningsidé, sælge den bedre i banken, ud af deres trygge rammer og netværke mere ambitiøst - og ikke kun med nogle, der ligner dem selv. Med mænd, for eksempel.

Og så skal kvinderne lære at prissætte deres tid højere, pointerer Karen Lumholt.

For selvstændige kvinder tager i snit 75 procent af den pris, som en mand med samme erfaring og uddannelse vil tage for at løse den samme opgave. En problemstilling, som Karen Lumholt kender fra sin egen virksomhed, Lumholt og Stahlschmidt Kommunikation, som hun driver sammen med sin mand, journalist Anders Stahlschmidt.

Han kan sidde på den ene side af bordet og slynge en pris ud på et stykke arbejde, mens hun sidder på den anden og holder igen.

- Og på den måde har jeg måttet tage min egen medicin, siger Karen Lumholt.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce