Annonce
Assens

Kvindelig klov-ekspert: - Man skal ikke være sart

Klovbeskæring er lidt af en mandeverden, og Sofie Bjørn Skovsgaard skulle lige i starten ses lidt an af landmændene, når hun kom på besøg med klovbeskærerteamet. Foto: Kim Rune
Sofie Bjørn Skovsgaard elsker køer, og hun er en af tre kvindelige klovbeskærere i Danmark. Vi har været med hende på arbejde i stalden.

Voldtofte: - Nu har jeg vel ikke lort i hele hovedet?

Sofie Bjørn Skovsgaard skubber beskyttelsesbrillerne op i panden og griner højt, da hun får øje på fotografen.

Hun er lige blevet færdig med højre forben på ko nummer 02039 og har hængt vinkelsliberen på gelænderet ved siden af sig. 27-årige Sofie Bjørn Skovsgaard selv er en væsentlig mere sjælden race, end de gulbrune jerseykøer, der bor her i staldene på Voldtofte Vænge ved Haarby.

At en ung kvinde beskæftiger sig med manicure er vel ikke så usædvanligt, men når det er i den lidt grovere kaliber, der indbefatter blandt andet vinkelslibere og lastbiler med kran, så er det lidt af en sjældenhed. Hun er en af de meget få kvindelige klovbeskærere, der findes i Danmark. Og her tirsdag morgen er hun, sammen med sine to mandlige kolleger, Mads Markussen og ejeren af klovbeskærerfirmaet Jeppe Thorsen, i gang med at beskære klovene på 96 stykker malkekvæg.

Sofie Bjørn Skovsgaards lange lyse hår er sat op i en praktisk frisure, og rundt om i det smilende ansigt er der små fine prikker, der umiddelbart ligner fregner. Men det er det ikke.

- Ja, hvis jeg overhovedet kan komme i tanke om en ulempe ved det her job, så er det nok lige netop det. Man undgår altså ikke at få nogle knubs og lidt lort og klovspåner i ansigtet.

- Og så er tonen på sådan en mandearbejdsplads måske også lidt hårdere og mere kontant. Der bliver talt lige ud af posen. Så sart, det skal man bestemt ikke være, siger hun med et glimt i øjet.

I starten lagde hun nok en dæmper på jargonen, men nu er hun bare en helt naturlig del af slænget, fortæller hun.

Annonce
Kombinationen af teoretisk arbejde med køers klove og deres generelle sundhed, og så det fysiske arbejde med samme, passer Sofie Bjørn Skovsgaard fint. Foto: Kim Rune

Sund besætning

Sofie Bjørn Skovsgaard vender sig igen mod rækken af køer, giver ko nummer 02116 et klap bagi og rykker rutineret i de forskellige håndtag.

Maskinen, de arbejder ved, adskiller sig væsentligt fra den gamle røde Massey Ferguson, der står lige ved siden af dem midt i stalden. Faktisk ligner indretningen eller klovbeskærerboksen, som den rettelig hedder, mere en mellemting mellem en Storm P-opfindelse og en maskine, der uden problemer kunne være med i en Star Wars episode.

- Der er blevet forsket og udviklet meget på klovbeskærerboksen gennem tiden, og med input fra os der arbejder med maskinen dagligt, bliver den løbende forbedret, fortæller Sofie Bjørn Skovsgaard.

De tre klovbeskærere arbejder sig støt og roligt gennem den lange kø af ventende køer. I al sin enkelthed kommer koen ind i den ene ende, bliver hævet i nogle seler, så benene lige går fri af gulvet. Derefter bliver benene ligeledes spændt op. Hele boksen bliver så hævet cirka en meter fra gulvet, og derefter går de i gang med selve beskæringen.

Ud af de 96 køer er der kun en enkelt, der skal have lidt ekstra behandling. En byld under kloven på det ene bagben volder koen problemer, men også det bliver klaret.

Det hele foregår meget skånsomt for både ko og beskærer og tager i gennemsnit kun omkring to minutter. Derefter åbner boksen igen, og koen går roligt ud med sine nybeskårne klove.

Kvægbedriften her får besøg af klovbeskærerne fire gange om året og får et anerkendende blik fra Sofie Bjørn Skovsgaard.

En god og sund besætning konstaterer hun.

- Klovbeskæring er vigtig for dyrenes velbefindende og deres ydeevne, forklarer hun, mens Jeppe Thorsen bryder hurtigt ind:

– Det svarer lidt til, at du går rundt med en sten i skoen, så har du det heller ikke særligt godt eller arbejder effektivt.

Elsker køer

Sofie Bjørn Skovsgaard arbejder altid i højre side og altid med højre forben. Mads Markussen i venstre side og Jeppe Thorsen arbejder med bagbenene.

På spørgsmålet om hvorfor hun har valgt et job, der både er fysisk krævende og til tider en beskidt affære, svarer hun hurtigt

– Jamen, jeg elsker simpelthen køer. Jeg har altid holdt meget af dyr. Men helt fra jeg var lille, har jeg elsket køer. De er bare nogle gode og rolige dyr. De har sådan et nysgerrigt og roligt væsen.

- Og så er det vigtigt for mig, at jeg kan se, at vi gør en forskel. Både for dyrene og landmændene.

Hun griber igen vinkelsliberen, og kort efter fyger det i luften med klovspåner, vittige bemærkninger og så dét, der altså ikke var fregner.

Sofie Bjørn Skovsgaard er en af blot tre kvindelige klovbeskærere i Danmark. To dage om ugen arbejder hun som rådgiver i Centrovice og tre dage som klovbeskærer.Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce