Annonce
Odense

Kvindelig ansat forsøgte at redde 78-årig ud af brand

En ældrebolig i Rosengården i Odense blev mandag ramt af en voldsom brand. Foto: Michael Bager
En ansat på Lokalcenter Rosengård forsøgte at redde den 78-årige mand, der mandag formiddag omkom i en brand i sin ældrebolig. Bestyrelsen i Lokalcenter Rosengård gennemgår nu alle procedurer for at undersøge, om branden kunne være undgået.

Det var en kvindelig ansat i Lokalcenter Rosengård i Odense, der mandag formiddag opdagede røg fra en af centrets ældreboliger, og slog alarm. Samme kvindelige ansatte forsøgte at redde den 78-årige ud af branden, men forgæves. Manden omkom i branden, og naboer og genboere måtte genhuses på grund af vand- og sodskader.

Det fortæller formand for den selvejende almene ældreinstitution Lokalcenter Rosengård, Ib Ketelsen. Rækkehusene er almene ældreboliger tilknyttet lokalcentret, der også består af et plejecenter.

- Håndteringen af branden foregik meget professionelt både af beredskabet og af personalet på Lokalcenter Rosengård, siger Ib Ketelsen, og tilføjer, at personalet stadig er meget berørt af situationen.

Hans tanker går især til den kvindelige ansatte, der var inde i det brændende hus i forsøget på at redde beboeren ud.

- Hun er selvsagt meget berørt at situationen, men hun kunne intet gøre. Hun skulle jo også passe på sig selv, siger Ib Ketelsen, der selv bor i nærheden og derfor hurtigt kom til stedet mandag formiddag.

Sammen med den øvrige bestyrelse har han nu iværksat en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

- Vi i bestyrelsen har selvfølgelig prøvet at undersøge, hvad der gik galt, men alt tyder foreløbig på, at ulykken ikke kunne være undgået. Alle boliger har et nødkald, der går til plejecentret, men noget tyder på, at manden ikke kunne nå at trykke på sit kald, siger Ib Ketelsen.

Der er ifølge formanden ikke nogle centrale brandalarmsystemer, fordi ældreboligerne er almindelige almene boliger, og det derfor er beboernes eget ansvar. Der er dog røgalarm, der også virkede og branddøre, der lukkede som de skulle.

Mandag eftermiddag gik for formanden med at sørge for, at der blev tilkaldt krisehjælp, og at pårørende til både den afdøde og de berørte naboer og genboer blev tilkaldt.

Annonce
En ældrebolig i Rosengården i Odense blev mandag ramt af en voldsom brand. Foto: Michael Bager

Stadig krisehjælp

Forstander for plejecentret Rosengård, Anne-Grethe Sørensen er også dybt berørt af situationen, men glæder sig over, at personalet handlede så professionelt, da ulykken var ude.

- Vi har været samlet alle ansatte i dag (tirsdag, red.), så alle får den samme og den korrekte udlægning af, hvad der er sket. Jeg er meget tilfreds med akutberedskabet, som forvaltningen hjalp os med at få rekvireret, og vi følger nu op med mere hjælp til dem, der har behov for det, siger forstanderen.

Tre naboer og genboer til brandtomten er nu genhuset i Hjallese Plejecenter, mens en beboer er genhuset i Lokalcenter Rosengårds eget plejecenter.

Anne-Grethe Sørensen håber, at alle beboere i løbet af kort tid kan komme tilbage i vante omgivelser.

- De kan ikke komme tilbage til deres boliger i en tid endnu, men jeg håber, de alle kan kom tilbage til Rosengård i løbet af en uges tid. Det vigtigste er selvfølgelig, at beboerne er trygge, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce