Annonce
Kerteminde

Kvindehørm i Kerteminde: - Vi gør ikke noget, vi ikke kan stå ved

Midt under pigefrokosten listede Mette Andreassen (tv) og Mette Gandrup sig ud for at få en lille tår Gajol, så de kunne komme i den rette stemning. Foto Birgitte Carol Heiberg

Siden 2005 har kvinderne i Kerteminde haft pigefrokosten - deres egen, traditionsrige fest ved havnefesten. Her skal tjenerne gerne være af en robust støbning, for kvinderne kan blive vilde. Helle Hassing og Mette Gandrup elsker den fest.

Kerteminde: Når Kerteminde Havnefest offentliggør, at billetsalget til pigefrokosten begynder, er Helle Hassing og Mette Gandrup fra Kerteminde klar.

De vil have de første billetter til pigefrokosten, hvor det store telt på havnen i Kerteminde i fire timer omdannes til et dekadent tempel af kvindelig kønshormon.

De to veninder sætter en ære i, at der faktisk står på deres billetter, at de var de to første, som købte billetter til den pigefrokost, som de holder så meget af, og som har været et fast arrangement ved Kerteminde Havnefest siden 2005.

På denne første lørdag i august kan de således glæde sig over, at der står nummer 1 og nummer 2 på deres billetter. I alt er der i år 104 kvinder, der har købt billet.

Sammen med en god flok andre kvinder har de to veninder varmet op og fået lidt flydende morgenmad, inden de stillede sig i kø foran Sejlerkroen, hvor pigefrokosten finder sted.

Da klokken rammer 12, og kvinderne bliver lukket ind, styrter Mette Andreassen, der er Helle Hassings svigerdatter, ind for at finde et bord til dem alle.

Det er også én af traditionen. De skal stå forrest i køen foran teltet, så de kan finde et bord først.

Det fælles motto for dem er: "Vi skal have det sjovt, og vi gør ikke noget, vi ikke kan stå ved."

Annonce
Toget lille Fut, som plejer at tøffe rundt ved Kerteminde Havnefest, lagde også vejen forbi, da der var pigefrokost i Sejlerkroen lørdag.Foto Birgitte Carol Heiberg

- Vi savner Otterup-fyrene

Aldrig så snart de mange kvinder er blevet bænket i teltet, stiger lydniveauet, som det almindeligvis gør, når mange kvinder samles. For når en høne trives og er tilfreds, begynder den at kagle, og en glad kaglen smitter. Det vil du også have bemærket, hvis du har besøgt en hønsegård. Med disse kvinder er det det samme.

Til tider er der nysgerrige hoveder, der lige kigger ind i teltet for at se, hvad al den højlydte latter og løsslupne snak kommer af. Det er bare kvinder, der hygger sig og pjatter.

Restaurant Kerteminde Sejlklub har stået for den buffet, som billetten, der har kostet 199 kroner, giver adgang til. Derudover får kvinderne også med billetten serveret to kølige drikke, og de får live-musik og serveringsklare mænd.

Lige den med de serveringsklare mænd sidder ikke længere helt i skabet, synes Mette Gandrup og Helle Hassing.

De savner Otterup-fyrene, som forsvandt for nogle år siden, og som var så gode til at servicere dem. De friske fyre fra Otterup var i alderen fra 20 til 65 år. De legede tjenere, og det var en god og populær tradition ved pigefrokosten, men mændene faldt fra - blandt andet på grund af kærester og børn.

Efter Otterup-fyrene valgte at droppe turen til Kerteminde, har tjenertjansen blandt andet været varetaget af mændene fra DR's tv-program "Rigtige mænd," Odense Brandmænd og et amerikansk fodboldhold.

- Det er gået godt, men det er dog ikke det samme som med Otterup-fyrene, understreger Helle Hassing, men også synes, at Otterup-fyrene forstod at spille op til de feststemte kvinder.

- Det gik aldrig over grænsen og var klamt og vulgært. Det var sobert og ordentligt, forsikrer hun, selv om hun godt ved, at kvinderne til pigefrokosten er kendte for at være krævende, og tjenerne skal kunne tåle noget og skal lægge krop til lidt af hvert.

Brian Albæk er én af de mandlige tjenere, der er hyret ind til pigefrokosten på denne varme lørdag, og det er faktisk ikke kun solens magt uden for teltet, der giver ham sved på panden. Det er også det faktum, at han godt ved, at disse kvinder omkring ham godt kan slippe vildskaben løs.

Hans smil er lidt stivnet, men han er godt beredt, og så er det jo kun fire timer.

Jeanette Jørgensen (med ølkanden) er oprindeligt fra Kerteminde, men nu har hun bosat sig i Haderslev i Sønderjylland. Pigefrokosten til havnefesten ville hun nu ikke gå glip af, så hun tog turen "hjem." Foto Birgitte Carol Heiberg

Musikken kostede

Nogle af kvinderne husker, da der var én stripper, som dukkede op til pigefrokosten. Mon der også kommer sådan én i år?

Det fortæller Kresten Lind-Hansen, der er ansvarlig for Sejlerkroen, at der ikke gør.

- Vi har i år valgt at ofre lidt mere på musikken, forklarer han.

Da Kolding-bandet, MaryKicks efter maden begynder at spille, lyder det umiddelbart heller ikke helt som om, at kvinderne er superskuffede.

- Let me entertain you.

Bandets forsanger, Lars, stemmer i Robbie Willams-klassikeren, og kvinderne ryger op på bænkene med vrikkende hofter og hænderne oppe over hovedet.

Også Helle Hassing er hurtigt oppe på bænken.

- Jeg har hørt, at I er nogle halvvilde nogle, fik forsangeren sagt, inden han gav sig til at synge, og teltet begyndte at gynge endnu mere.

Så er der pigefest i Kerteminde.

Jane Thomsen (tv) og Karen Thrane er også med til pigefrokosten hvert år. Det vil de ikke gå glip af. Foto Birgitte Carol Heiberg
Det var Restaurant Kerteminde Sejlklub, der havde stået for at levere maden til buffeten. Foto Birgitte Carol Heiberg
Mette Andreassen fik den idé, at damerne kunne snuppe en ballon og skrive lidt spas på dem.Foto Birgitte Carol Heiberg
- Så giver han nok en lille én, sang damerne, da borgmester, Kasper Ejsing Olesen, lagde, lagde vejen forbi pigefrokosten. Det gjorde han dog ikke, men han skålede med dem.Foto Birgitte Carol Heiberg
Sanne Stæhr Locander måtte lige snuppe sig en tur uden for teltet for at blive kølet lidt ned.Foto Birgitte Carol Heiberg
Veninderne Anette Jørgensen, Ulla Friis og Jytte Madsen tog sig en lille lufter, inden de gik ind i teltet igen.Foto Birgitte Carol Heiberg
Lørdagen var ligesom så mange andre dage denne sommer meget varm. Derfor var der godt gang i baren i Sejlerkroen.Foto Birgitte Carol Heiberg
Mette Andreassen var den første, der fik armbånd og adgang til pigefrokosten. Her er det leder af Sejlerrkroen, Kresten Lind-Hansen, der giver hende det på. Foto Birgitte Carol Heiberg
Kvinderne stod klar, da pigefrokosten åbnede.Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce