Annonce
Indland

Kvinde klager over udlevering til sydafrikansk fængsel

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark vil sende lettisk kvinde til fængsel i Johannesburg efter at have fået en garanti.

Sydafrikanske myndigheder har lovet Danmark, at en lettisk kvinde ikke vil blive udsat for umenneskelig behandling i et kvindefængsel i Johannesburg.

Løftet har overbevist både anklagemyndigheden og domstolene. Det indgår således i Østre Landsrets begrundelse for at godkende, at Danmark kan udlevere den 45-årige kvinde til en straffesag i Sydafrika.

Hun blev tilfældigt pågrebet i Københavns Lufthavn under en mellemlanding. Sydafrika sigter hende for at ført sin treårige datter ud af landet i strid med loven - og uden at informere barnets far. Derfor kræves hun udleveret.

Imidlertid giver advokat Henrik Stagetorn, der fører sagen for kvinden, ikke meget for garantien. Den går blandt andet ud på, at hun vil få mindst 4,4 kvadratmeter i fængslet.

- Et af mine synspunkter har været, at udtalelserne fra de sydafrikanske fængsler om forholdene for min klient ikke kan anses som en garanti, siger advokaten.

Han minder også om, at den svindeltiltalte Britta Nielsen sidste år ønskede omgående at blive overført fra et sydafrikansk til et dansk fængsel.

Advokaten vil nu klage over Danmarks beslutning til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, oplyser han.

Såvel Københavns Byret som Østre Landsret har vurderet, at Rigsadvokatens beslutning om udlevering er lovlig, og det overrasker advokaten.

- En række organisationer, herunder organer under FN, har så sent som i indeværende år påpeget de kritisable forhold i fængslerne i Sydafrika med massiv overbelægning og underbemanding, siger Henrik Stagetorn.

I øvrigt fremgår det af sagen, at Letland har forholdt sig passiv i forløbet. Det baltiske lands optræden nævnes flere gange i den kendelse, som Østre Landsret har afsagt.

Da den 45-årige var blevet anholdt i lufthavnen, undersøgte Rigsadvokaten, om Letland ville overtage sagen ved at udstede en europæisk arrestordre. Men de lettiske myndigheder greb ikke chancen for at få kvinden udleveret.

Undervejs i sagen har hun sagt, at hun frygter for sit liv, såfremt hun anbringes i et sydafrikansk fængsel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce