Annonce
Indland

Kvinde klager over udlevering til sydafrikansk fængsel

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark vil sende lettisk kvinde til fængsel i Johannesburg efter at have fået en garanti.

Sydafrikanske myndigheder har lovet Danmark, at en lettisk kvinde ikke vil blive udsat for umenneskelig behandling i et kvindefængsel i Johannesburg.

Løftet har overbevist både anklagemyndigheden og domstolene. Det indgår således i Østre Landsrets begrundelse for at godkende, at Danmark kan udlevere den 45-årige kvinde til en straffesag i Sydafrika.

Hun blev tilfældigt pågrebet i Københavns Lufthavn under en mellemlanding. Sydafrika sigter hende for at ført sin treårige datter ud af landet i strid med loven - og uden at informere barnets far. Derfor kræves hun udleveret.

Imidlertid giver advokat Henrik Stagetorn, der fører sagen for kvinden, ikke meget for garantien. Den går blandt andet ud på, at hun vil få mindst 4,4 kvadratmeter i fængslet.

- Et af mine synspunkter har været, at udtalelserne fra de sydafrikanske fængsler om forholdene for min klient ikke kan anses som en garanti, siger advokaten.

Han minder også om, at den svindeltiltalte Britta Nielsen sidste år ønskede omgående at blive overført fra et sydafrikansk til et dansk fængsel.

Advokaten vil nu klage over Danmarks beslutning til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, oplyser han.

Såvel Københavns Byret som Østre Landsret har vurderet, at Rigsadvokatens beslutning om udlevering er lovlig, og det overrasker advokaten.

- En række organisationer, herunder organer under FN, har så sent som i indeværende år påpeget de kritisable forhold i fængslerne i Sydafrika med massiv overbelægning og underbemanding, siger Henrik Stagetorn.

I øvrigt fremgår det af sagen, at Letland har forholdt sig passiv i forløbet. Det baltiske lands optræden nævnes flere gange i den kendelse, som Østre Landsret har afsagt.

Da den 45-årige var blevet anholdt i lufthavnen, undersøgte Rigsadvokaten, om Letland ville overtage sagen ved at udstede en europæisk arrestordre. Men de lettiske myndigheder greb ikke chancen for at få kvinden udleveret.

Undervejs i sagen har hun sagt, at hun frygter for sit liv, såfremt hun anbringes i et sydafrikansk fængsel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce