x
Annonce
Odense

Kurven flader ud: Sygefraværet i ældreplejen er faldet en smule

De ældre i Odense Kommune får fortsat stadig den pleje, de er vant til, mens forvaltningen forbereder sig på, at sygefraværet blandt personalet kan stige i løbet af corona-epidemien. Foto: Frederik Nordhagen.
Lidt færre ansatte i ældreplejen har meldt sig syge de seneste dage i Odense Kommune. Rådmanden er forsigtig optimist, mens forvaltningen er klar, hvis sygefraværet stiger igen.

Antallet af ansatte i ældreplejen, der har meldt sig syge med corona-symptomer, er faldet en smule de seneste dage.

Det viser tallet for sygefravær i Ældre- og Handicapforvaltningen. Onsdag morgen havde 323 meldt sig syge, og det er et fald på cirka 30 personer siden starten af ugen og også siden sidste uge. I alt er der cirka 4000 ansatte i forvaltningen.

Antallet af sygemeldinger betyder, at langt de fleste plejecentre, bosteder og udekørende grupper under Ældre- og Handicapforvaltningen udfører pleje og praktisk hjælp som normalt. I en enkelt udekørende gruppe og på seks bosteder eller plejecentre har man måtte reducere en smule i servicen, men alle borgere får fortsat de ydelser, de er visiteret til.

- Der er grund til at være en lille smule optimistisk, men situationen kan hele tiden ændre sig, og vi skal være meget årvågne og følge udviklingen tæt. Der er endnu ingen, der ved, hvornår det her topper. Det handler om hele tiden at være klar, siger rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Søren Windell (K).

Samtidig med at udviklingen følges tæt, forsøger man i forvaltningen at forberede sig på, at sygefraværet kan stige den kommende tid under corona-epidemien. Blandt andet ved at give sygeplejersker, der normalt har administrative funktioner, kurser, så de kan indgå i plejen om nødvendigt.

I weekenden indgik en lang række fagforeninger og landets kommuner en aftalt om, at kommunalt ansatte, der er sendt hjem, kan kaldes tilbage i andre jobfunktioner, hvis det skulle blive nødvendigt. Den mulighed er der også i Odense.

- Vi er hele tiden to skridt foran i planlægningen. Der pågår hele tiden en dialog med de forskellige parter, så vi kan kalde flere hænder ind. Vi er også nødt til at holde øje med, hvad der foregår på sygehusene. Det har stor betydning for, hvordan vi skal handle, siger Søren Windell.

Odense Kommunen har som følge af corona-epidemien indrettet tyve ekstra døgnpladser til borgere, der bliver udskrevet tidligere end normalt fra OUH. Her er både plads til patienter med COVID-19 og folk med andre diagnoser. Ingen af de tyve pladser er endnu taget i brug.

Retningslinjerne for sundhedspersonale i forbindelse med corona-epidemien er, at ansatte skal blive hjemme selv ved svage symptomer, der kan være tegn på corona-smitte. Efter 48 timer uden symptomer, kan sundhedspersonale komme tilbage på arbejde igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce