Annonce
Udland

Kurdisk styrke godtager våbenhvile

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
USA skal hjælpe med at garantere, at fordrevne kan vende hjem, siger SDF-leder, der vil respektere våbenhvile.

De kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker, SDF, accepterer våbenhvileaftalen for det nordøstlige Syrien, som USA har indgået med Tyrkiet.

SDF vil gøre, hvad der er nødvendigt, for at få aftalen til at fungere, siger SDF-kommandant Mazloum Kobani til tv-stationen Ronahi torsdag aften.

- Vi er klar til at respektere våbenhvilen, siger SDF-lederen, der også går under navnet Mazloum Abdi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at våbenhvileaftalen "kun er begyndelsen", og at den vil åbne for, at nogle af de hundredtusinder, der er flygtet fra deres hjem, kan vende tilbage.

Han opfordrer samtidig USA til at være med til at garantere, at de fordrevne kan vende hjem, og ikke mindst sikre, at regionen ikke undergår en "demografisk forandring", siger han ifølge AFP.

Ifølge SDF-lederen gælder aftalen strækningen mellem byerne Ras al-Ain og Tell Abyad, der ligger langs med grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

- Vi har ikke drøftet skæbnen for andre områder, siger han med henvisning til dele af det nordøstlige Syrien, hvor Tyrkiet ønsker at oprette en såkaldt sikkerhedszone.

Han nævner umiddelbart ikke noget om tilbagetrækning af kurdiske styrker og våben, som er en af Tyrkiets betingelser for at undlade at genoptage offensiven, når de fem døgns våbenhvile udløber.

Fra syrisk side har der sent torsdag aften endnu ikke været en officiel reaktion på våbenhvileaftalen.

Men en højtstående rådgiver for Syriens præsident, Bashar al-Assad, betegner aftalen som "vag".

Rådgiveren, Bouthaina Shaaban, siger til tv-stationen al-Mayadeen, at regeringen i Damaskus "ikke kan acceptere" endnu et irakisk Kurdistan i Syrien.

Hun tilføjer, at der er taget "vigtige skridt" med aftalen, men erkender, at alle problemer ikke kan løses på én gang.

FN's generalsekretær, António Guterres, byder ethvert tiltag velkommen, hvis det kan være med til at dæmpe den alvorlige situation og beskytte civilbefolkningen i det nordøstlige Syrien, siger han torsdag aften via sin talsmand.

- Generalsekretæren erkender, at der stadig er lang vej til en effektiv løsning på krisen i Syrien, siger talsmanden, Farhan Haq.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce