Annonce
Odense

Kunstsamling får sol og varme: Værkerne er ikke i fare, mener direktør for Brandts

Maleriet "Danserinde" af Harald Giersing, der til næste år fylder 100 år, hænger blandt andet i den nuværende samlingsophængning på 4. sal. Foto: Nils Svalebøg
Brandts har valgt at hænge en stor samling af værker op i de øverste lokaler på 4. sal. Direktør Mads Damsbo forsikrer, at de historiske værker hænger lige så forsvarligt, som de har gjort i mere end 100 år på kunstmuseet i Jernbanegade, hvor der også var ovenlys og intet klimaanlæg.

Det er godt nok tre etagers forskel, men det kan godt virke som at gå fra vinter til sommer, når man bevæger sig fra 1. salens mørke og tempererede udstilling om kunstnerbrødrene L.A. Ring og H.A. Brendekilde til den midlertidige udstilling af Brandts egen samling på 4. Der masser af lys - og til sommer masser af varme. To ting som kunstværker i længden ikke har godt af.

Ophængningen er midlertidig, fordi Brandts er ved at samle sig på én adresse, og derfor venter på at 3. etage - hvor Mediemuseet ind til årsskiftet holdt til - er sat i stand.

- Vi har hele tiden vidst, at omrokeringen ville tage halvandet år, og undervejs har vi måttet vise dele af samlingen under midlertidige forhold. Men det er vigtigt for mig at understrege, at værkerne hænger lige så forsvarligt, som de har gjort i mere end 100 år på kunstmuseet i Jernbanegade, hvor der også er ovenlys og intet klimaanlæg, siger direktør for Brandts, Mads Damsbo.

Annonce
Vi gør faktisk ret meget for at hæve standarden for den del af vores museumsforpligtelse. I forbindelse med at vi rykkede ud af Brandts 13 i Jernbanegade, forlod vi de fugtige kælderlokaler til fordel for nogle højteknologiske lokaler i Vejle.

Mads Damsbo, museumsdirektør på Brandts

"Absolut forsvarligt"

Det er blandt andet skoleelevers bookinger i museet, der har fået Mads Damsbo til at vælge 4. etage til frem for opmagasineringskasser.

- Jeg ville ikke have brugt lokalet, hvis det ikke havde været for en kort periode. Men ud over at have bevaringsforpligtelser har vi også pligt til at vise værkerne, og især de klassiske værker, som man ikke kan se andre steder på Fyn, er der mange, som rigtig gerne vil se, siger han.

- Dybest set har vi som museumsmyndighed truffet et valg, om hvad der vejede tungest, og når udstillingen udelukkende hænger så kort tid, mener jeg, det er absolut forsvarligt. Husk på, hvor varmt det kunne blive i Jernbanegade, siger han.

Når samlingen til september rykker en etage ned, skal samtidskunsten ind på 4. etage.

- Vi gør faktisk ret meget for at hæve standarden for den del af vores museumsforpligtelse. I forbindelse med at vi rykkede ud af Brandts 13 i Jernbanegade, forlod vi de fugtige kælderlokaler til fordel for nogle højteknologiske lokaler i Vejle, siger Mads Damsbo.

UV-filtre på vinduerne

Ifølge Mette Westergaard, der er konservator ved Kunstkonserveringen på Kronborg, er det grafiske værker og malerier, der ikke har godt af at hænge i et lokale, der er for lyst og for varmt. Det skyldes, forklarer hun, at en række forskellige fysiske og kemiske processer bliver sat i gang, hvis malerierne bliver udsat for mindst en af de to dele.

- Fælles for disse processer er, at de laver uoprettelige skader, som ikke kan udbedres, siger hun.

Konserveringseksperten påpeger, at omfanget af skaderne afhænger af, om der er UV-filtre på vinduerne eller om der bliver et trukket et lysnedsættende gardin for.

- Der må maksimalt være 150 lux (lysmålerenhed, red.), hvis ikke malerierne skal tage skade, siger hun.

Den midlertidige udstilling kan ses frem til den 28. juli.

Udstilling af samlingen

Om sin kunstsamling skriver Brandts: Samlingen rummer et stort antal forskellige værker. I udstillingen oplever du et lille udvalg i kronologisk rækkefølge – fra museets første værker til nogle af de sidste.

Rummene er inddelt efter årstal og kunstepoker, men overgangene er flydende. I en tidsepoke vil du derfor ikke kun finde kunst, der er typisk for tiden. Udvalget varierer og giver et lille indblik i, hvad der rørte sig på kunstscenen fra 1700-tallet og frem til i dag.

Ophængningen her er en midlertidig udstilling - til 28. juli 2019 - indtil museets samling i efteråret får en fast plads på 3. sal.

Nyophængningen af samlingen kan ses fra 26. september 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Juleåbent hos Stokkebye Vingård

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce