Annonce
Nordfyn

Kunstnerpar har fundet balancen: Allan Bo tænder motorsaven, mens Karen klipper med den fineste papirsaks

Allan Bo Jensen har netop afleveret en stor panda-figur til Københavns Zoo, så de kommende dage skal bruges på at finpudse og færdiggøre udstillingen til Filosoffen, der åbner i næste uge. Foto: Thomas Gregersen
En lidt snoet rød tråd binder eventyrdigteren sammen med det nordfynske kunstnerpar Allan Bo Jensen og Karen Engholm Jensens kommende udstilling på Filosoffen i Odense.

Hårslev: Det meste kunst handler på en eller anden led om at fortælle en historie, og den nordfynske trækunstner Allan Bo Jensen fortæller i øjeblikket med et tydeligt afsæt i H.C. Andersens eventyrverden, når han sammen med Karen Engholm Jensen kan opleves i Filosoffen i Odense fra den 16. april og 14 dage frem.

Selvom ægteparret stilmæssigt opererer i hver sin ende af vægtskalaen - fra stort tungt motorsavsfremstillet trækunst til det fineste og mest sarte papirkunst - så er inspirationen til denne udstilling på en eller anden måde vævet sammen.

- Jeg læste i avisen sidste år, at man skulle i gang med at rydde Lotzes Have i forbindelse med byggerplanerne omkring H.C. Andersens hus. De fine gamle træer skulle bare laves til flis. Det synes jeg var synd - også fordi, der var den her H.C. Andersen-historie forbundet til stedet, hvor træerne havde vokset. Så jeg ringede til Odense Kommune og spurgte om jeg ikke måtte få lov at arbejde med nogle af havens træer, fortæller Allan Bo Jensen.

Kommunen kunne godt lide idéen om at træerne fik et videre liv, og den nordfynske kunstner fik lov at fælde en hængeask, et valnøddetræ og den store gamle ahorn.

- Jeg vil ikke trække historien så langt, at H.C. Andersen kan have siddet under ahorntræet, for det er det alligevel for ungt til. Jeg vil gætte på, træet er omkring 100 år, anslår Allan Bo Jensen.

Udstillingens arbejdstitel under forberedelserne på de to kunstneres værksteder på Vejruphuse uden for Hårslev har været "Saven og saksen", og det kunne jo næsten være titlen på et eventyr.

Allan Bo Jensen har ud over en lille håndfuld skulpturer også fremstillet 10 store relieffer, hvor nogle blot er inspireret af eventyrverdenen, mens andre har direkte referencer til blandt andet "Agnete og Havmanden" og "Snedronningen".

Allan Bo Jensen har også netop leveret en udsavet panda-skulptur til Københavns Zoo, så arbejdet med den kommende udstilling er stadig i fuld gang.

Annonce
Karen Engholm Jensen og Allan Bo Jensen kan godt sparre med hinanden, selvom deres udtryk og arbejdsprocesser ligger milevidt fra hinanden. Når Allan arbejder er det ofte med store larmende motorsave og flyvende træspåner, mens Karen skal sidde for sig selv i fuldstændigt ro. Foto: Thomas Gregersen

Forskellige udtryk

- I starten havde vi et forholdsvist smalt tema, der hed "noget med H.C. Andersen", men det har bevæget sig til også at være alt muligt andet. I flere af mine værker er temaet natur og miljø, fortæller Karen Engholm Jensen.

Hun beskriver sine billeder som mixed media med psaligrafi, hvor flere er bygget tredimensionelt op med papirklip foran en baggrund, der kan være et foto eller i flere af dem en tegning udført med grove grillkul.

- Selvom vores udtryk er helt modsatrettede - eller måske fordi de er det, så arbejder vi faktisk meget sammen om idéer og inspiration. Vi er hinandens kritikere, men kommer aldrig op at skændes. Fordi der er så langt et spænd fra motorsaven til den mindste og fineste papirsaks, så går vores kritik jo aldrig ind i teknikken bag. Jeg kan ikke en gang starte en motorsav, men i udtrykket bruger vi gerne hinanden, hvis der er noget vi er usikre på, fortæller Karen Engholm Jensen.

Udstillingen kan opleves i Kunstbygningen Filosoffen, hvor der er fernisering den 16. april og kører frem til og med den 28. april.

Allan Bo Jensen udstiller i den store sal, mens Karen Engholm Jensens papirkunst er at finde i den lille sal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce