Annonce
Fødselsdag

Kunstneren, som vi møder hele tiden, fylder 80

Billedhuggeren Hanne Varming er en kunstner, vi møder alle vegne. Mandag den 13. maj fylder hun 80 år. (Arkivfoto) Uffe Frandsen/Ritzau Scanpix

Vi møder hendes kunst alle vegne:

Når vi står og betaler et eller andet kontant eller hiver en mønt frem for at få en kundevogn i supermarkedet. Og når vi er på vej ud i verden fra landets største lufthavn.

For det er billedhuggeren Hanne Varming, der har lavet portrættet af dronningen på 10'erne og 20'erne.

Det er også hende, der har lavet bronzeskulpturen "Piger fra Paris", der står og kigger på passagererne på vej til security i Terminal 3 i Københavns Lufthavn.

Skulpturen kom desuden på frimærke i 2002, dengang vi stadig sendte breve til hinanden.

Varming, der mandag den 13. maj fylder 80 år, havde i skolen problemer med at læse, fordi hun var ordblind. Men hun kunne tegne og modellere, og det blev vejen frem efter skolen.

Først brugte hun sine kreative evner på Den Kongelige Porcelainsfabrik, hvor hun blandt andet modellerede små blomster til Flora Danica-stellet.

Senere kom hun på billedhuggerskolen på Kunstakademiet, hvor hun modtog guldmedaljen inden sin afgang.

Hanne Varming debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1963, og i dag fylder hun i gadebilledet i mange danske byer, på museer og institutioner.

Hendes motiver er ofte hentet fra hverdagen, og hun har både brugt sine egne fire børn og ældre mennesker som modeller til sine naturalistiske skulpturer.

Men Hanne Varming har også portrætteret mange kendte. Ud over dronningen blandt andre kronprins Frederik, Karen Blixen, Victor Borge, Oskar Hansen og Ghita Nørby.

Hun har tidligere tilhørt kunstnersammenslutningen Kammeraterne, men sluttede sig i 2003 til Corner, der er landets næststørste sammenslutning. I 1988 modtog hun Eckersberg Medaillen for kunst af høj kvalitet.

I forbindelse med sin fødselsdag udstiller Hanne Varming i SAK Kunstbygning i Svendborg.

Kunstneren, der bor i Valby, fejrer den runde dag privat med familie og venner. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce