Annonce
forside

Kunstnere hylder sundhedspersonale

Kunstnerduoen Bank & Rau inviterer til fletteworkshop på Vester Skerninge Friskole.

Udtjente hospitalsuniformer og gammelt patienttøj bliver til kunstværk, når kunstnergruppen Bank & Rau inviterer alle interesserede over 12 år til fletteworkshop i Vester Skerninge.

V. Skerninge: Kunstnerne Lone Bank og Tanja Rau vil gerne hylde personalet i sundhedsvæsenet for dets store indsats med et kunstværk. Derfor har duoen, der går under navnet Bank & Rau, stablet en workshop på benene, som finder sted den 14. og 15. januar på Vester Skerninge Friskole. Målet med workshoppen er at lave et 30 meter langt reb af gamle, udtjente hospitalsuniformer og patienttøj. Det fortæller Tanja Rau.

- Vores værk er en hyldest til alle de mennesker, vi møder i Sundhedsvæsenet, der har båret uniformerne, vi nu skal lave reb af, siger hun, mens Lone Bank tilføjer:

- Vi har valgt at lave en hyldest til netop dem, fordi de trækker en del af det tunge læs i vores samfund. Vi møder dem punktvis gennem livet, fra vi fødes, til vi dør. På samme måde vil værket dukke op punktvis i landskabet på udvalgte steder langs Øhavsstien mellem Egebjerg Mølle og Skjoldemose Gods.

Kunstværket er en del af vinterfestivalen Out of Season, der foregår på Sydfyn midt i februar. Her er Bank & Rau udvalgt til at lave et af tre hovedværker, og duoen håber, lokalbefolkningen vil hjælpe dem.

- Alle over 12 år kan være med til at lave reb, og vi håber, at en hel masse mennesker har lyst til at bidrage til den her hyldest, siger Tanja Rau.

Fletteworkshoppen finder sted søndag den 14. januar mellem klokken 12 og 16. Den fortsætter dagen efter, mandag den 15. januar, fra klokken 17 til 21.

Udover Bank & Rau er kunstner Søren Lose fra Ærø og Luise Midtgaard fra Skarø udvalgt til at lave hovedværker til Out of Season-festivalen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce