Annonce
Assens

Kunstner-ophold giver genlyd: 100 ansøgninger fra hele verden

Antallet af ansøgninger til Artist in Residence er steget stødt siden 2017, og derfor vil Jørgen Svenstrup meget gerne udvude kunstnerprogrammet. Foto: Nina Vibe Petersen
100 kunstnere fra hele verden har lagt billet ind på Assens Kunstråds Artist in Residence, hvor der kun er plads til én. Derfor arbejdes der nu på at forstørre projektet.

I 2017 kom der 25 ansøgninger.

I 2018 kom der 45.

I 2019 er der landet omkring 100 ansøgninger hos Assens Kunstråd som det synlige bevis på, at projektet Artist in Residence, hvor en udenlandsk kunstner kommer på et månedlangt ophold i Assens Kommune med fri logi, på blot tre år er blevet en succes.

- Første gang var det spændende at se, om der overhovedet kom ansøgninger. Men det var ikke et problem, og i år er ansøgningerne væltet ind. Der er kommet omkring 100, så det er en positiv udfordring at vælge mellem dem, fortæller Jørgen Svenstrup, der var formand for Assens Kunstråd, da projektet blev sat i søen.

Det er han ikke længere, men det er stadig ham, der står bag Artist in Residence.

- Jeg har seriøst kigget alle ansøgningerne igennem, og efter aftale med kunstrådet har jeg lavet en grovsortering, hvor jeg har udpeget de kunstnere, vi kan bruge. Dem har vi i fællesskab set på og udvalgt de endelige kunstnere, siger Jørgen Svenstrup.

Annonce

Artist in Residence

Assens Kunstråd har programmet Artist in Residence, hvor en udenlandsk kunstner inviteres på et månedlangt ophold i Thurup Hus for at blive inspireret af lokale og for at inspirere lokale.

Kunstrådet betaler logi, mens kunstneren afholder alle andre udgifter. Det koster kunstrådet 20.000 kroner.

I 2017 gik opholdet til englænderen Jill Tegan Doherty, men det lykkedes også at skaffe midler nok til, at en kunstnergruppe bestående af de to finner Heli Konttinen og Kimmo Ylönen, og de to skotter Leon Patchett og Caroline Dear, kunne rykke ind på Nårup Savværk.

Sidste år fik kunstrådet så at sige to for en pris, da opholdet gik til kunstnerægteparret Lasse Antonsen, Danmark, og Elin Noble, USA.

Til september kommer hollandske Cora Jongsma og canadiske Jared Boechler. Kunstrådet håber at skaffe midler til at invitere endnu seks kunstnere på ophold.

I år råd til to

På grund af den store og stigende interesse for at komme på kunstnerophold i Assens Kommune er projektet blevet udvidet.

Assens Kunstråd har penge til at indlogere en kunstner i Thurup Hus, men med hjælp fra Fynske Bank Fonden og Velux Fonden er der i år råd til to kunstnere i projektet.

Jørgen Svenstrup håber dog at kunne byde velkommen til endnu flere kunstnere til september.

- Vi ser på, om vi kan forstørre projektet, så vi kan have op til otte kunstnere her på én gang, siger Jørgen Svenstrup og nævner, at en skal bo i Thurup Hus, fire kan bo på Nårup Savværk og tre på den nedlagte skole i Dreslette.

- På skolen kan man sagtens arbejde, men man kan ikke bo der, så jeg har snakket med nogle lokale, som har lovet at stille boligforhold til rådighed, hvis der kommer kunstnere ind på skolen, siger han.

Men det kræver dog først og fremmest økonomi at få flere kunstnere til, fordi kernen er, at de gratis kan opholde sig i Assens Kommune.

- Jeg har flere fondsansøgninger ude, som jeg venter svar på. Jeg tror og håber, at de giver noget, så vi kan få seks flere kunstnere herop.

I bredeste forstand

I første omgang er der valgt to kunstnere, som til september kommer til Assens Kommune for at inspirere og lade sig inspirere.

Det drejer sig om Cora Jongsma fra Holland og canadiske Jared Boechler. De skal under opholdet udøve deres kunst, på kunstudflugt i Assens Kommune og resten af Fyn og give et foredrag, hvor de fortæller om deres egen kunst og om kunsten i deres hjemlande.

- Det er inspirerende at være på arbejdsophold ude i verden. Det har jeg selv haft stor glæde af. Bare det at være et nyt sted giver så mange sanseindtryk, at man bliver fyldt op og klar til at arbejde. Det tager man med hjem.

- Men man skal også give noget til lokalområdet, når man er på ophold. Derfor skal kunstnerne efterlade et værk, og de skriver under på, at de vil holde et foredrag, mens de er her. Det handler om at inspirere og løfte kulturen i Assens Kommune og gøre det til et kultursted, som kunstnere ude i verden ved findes. Det er kulturformidling i bredeste forstand, siger Jørgen Svenstrup.

Cora Jongsma

Cora Jongsma er født i Holland i 1968, og hun har læst monumental design på ArtEZ Akademiet, ligesom hun er udlært karteograf - det vil sige, at hun har læst landskabshistorie på universitet i Groningen.

De to ting kombinerer hun i sin kunst, hvor hun i samarbejde med landmænd beskriver jordens (et stykke jord ikke verdens, red.) udvikling over tid. Det gør hun med hjælp fra billeder og kort.

Det projekt vil hun arbejde på, når hun kommer til Assens Kommune til september, så hun vil tage kontakt til lokale.

Læs mere om hendes projekter på http://feltscape.blog/.

Jared Boechler

Jared Boechler er født i Saskatoon, Saskatchewan, i Canada.

Han maler i olie, og hans teknik er meget naturalistisk og gør, at hans malerier ofte ligner fotografier. Han laver også installationskunst.

Han er ung og fremadstormende, og han er den yngste, der har udstillet på North i Regensburg. Han har blandt andet vundet Gamma Young Artist of the Year 2018 og National Indigenous Arts & Stories Contest i kunst i 2018.

I øjeblikket arbejder han på tre projekter - det ene handler om at forvandle affald og genbrugsmateriale til kunst - som han også tager med til Assens Kommune.

Se mere på jaredboechler.com

Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce