Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kunstner nytænker forældresamarbejdet

Karsten Auerbach har fået 70.000 kroner til et nyt kunstprojekt. Arkivfoto

70.000 kr. til nyt projekt på Esbjergegnen

Diernæs: Diernæskunstneren Karsten Auerbach har fået tilsagn fra Kulturregion Vadehavet om 70.000 offentlige kultur-kroner til sit nyeste kunstprojekt. Han er allerede begyndt og har deltaget i et forældremøde på en døgninstitution i Esbjerg Kommune for psykisk-/fysisk handicappede i alderen 0 til 25 år.

- Som så mange gange før er mit ærinde at undersøge, hvordan kunsten kan gøre en forskel, der hvor den normalt ikke kommer, skriver Karsten Auerbach i en pressemeddelelse.I dette tilfælde handler det om at understøtte institutionen i at nytænke forældresamarbejdet, så det får et mere langsigtet og helhedsorienteret perspektiv. Ledelsen taler om et paradigmeskift. Dét kræver fantasi og vision, tilføjer han.Projektet er formidlet af organisationen Artbizz, som også følger og evaluerer arbejdet.- Den offentlige støtte gør det muligt for mig at udvikle og afprøve nye arbejdsformer. Under et tilsvarende projekt i fiskeindustrien i Skagen sidste år brugte jeg for første gang en stor mængde interviews som udgangspunkt for mit billedskabende arbejde. Og det er den idé, jeg forfølger i det nye projekt. Jeg er heldig at kunne få råd og inspiration til "feltarbejdet" fra en antropologistuderende på sidste semester af kandidatforløbet på Københavns Universitet, tilføjer Karsten Auerbach.Projektets rent fysiske resultat bliver en serie "portrætter" af det nytænkte forældresamarbejde, der skal fungere som pejlemærker i personalets fremtidige arbejde. Ferniseringen bliver 9. juni 2018. /EXP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce