x
Annonce
Erhverv

Kunstig intelligens kan gøre vindenergi billigere

Allan M. Larsen (t.h.) har et klart budskab til de store danske vindmølleproducenter, Siemens Gamesa og Vestas: - Vindmøller er en primær drivkraft i den grønne omstilling, og jeg er overbevist om, at producenterne ville kunne øge salget af vindmøller betragteligt, hvis de åbnede for mere ekstern anvendelse af møllernes datastrømme. Foto: Jørgen Høg
Fra havnen i Vejle viser Vertikal AI vejen frem for dansk udviklet software og indsigt i kommerciel udnyttelse af kunstig intelligens.

VEJLE: I Kina er de langt fremme. Det samme gælder USA.

Derfor har den danske EU-kommissær Margrethe Vestager blæst til angreb: Vi skal i Europa blive langt skarpere på at udnytte kunstig intelligens i den europæiske industri.

Det er de enige i på havnen i Vejle.

Her bor virksomheden Vertikal AI, som udvikler kunstig intelligens til at holde øje med sundhedstilstanden i vindmøller. Avanceret overvågning af slitage på vindmøller kan nemlig opdage dyre skader, inden de sker.

I sidste ende kan det betyde billigere strøm og dermed en accelereret omstilling til bæredygtig energi.

- Vi er en tech-startup i stil med virksomheder, man hører om fra Silicon Valley. Bortset fra at vi bor i Vejle. Vi udvikler et avanceret digitalt produkt, som vil være klar til markedet inden for et par år. Vores produkt handler om at øge vindmøllers driftseffektivitet ved, at vi automatisk opfanger skader i den komplekse datastrøm fra sensorerne i vindmøllerne. Dette kan give enorme besparelser på drift og vedligehold og bidrage betragteligt til den grønne omstilling, påpeger Allan Larsen, medstifter og administrerende direktør, Vertikal AI.

Annonce

Konstant overvågning

Virksomheden er et konkret eksempel på, hvordan kunstig intelligens rent praktisk kan bruges og bidrage til nyttige formål i samfundet og erhvervslivet.

- Vi anvender software sammen med kunstig intelligens til at hjælpe vindmølleoperatøren med at tolke på alle de signaler, vindmøllen udsender. Man kan betegne en moderne vindmølle som en kæmpestor IoT-enhed, hvor vi via nettet er i stand til at følge alle dens enheder og dens helbredstilstand, forklarer Allan Larsen.

I dag scanner og analyserer ingeniører signaler fra vindmøllens vigtigste enheder for tusindvis af vindmøller, men det er naturligvis svært at holde styr på alle disse målinger i en travl hverdag og at skille de falske alarmer fra de ægte. I lægeverdenen svarer det til, at en patient fik taget et røntgenbillede hver dag og havde en dedikeret læge ansat til at identificere små ændringer, der opstår over tid.

- Man kan sige, de forsøger at finde en nål i en høstak i stormvejr. Kunstig intelligens er løsningen, for den kan hjælpe os med at skabe orden og overblik i enorme mængder data, pointerer Allan Larsen.

Danske styrkepositioner

Danske vindmølleproducenter sidder allerede i dag på en global styrkeposition, men dansk industri er også førende på verdensmarkedet inden for industrielle sensorsystemer for eksempel via virksomheder som SCADA international og Brüel & Kjær.

- EU kunne, med Margrethe Vestager i spidsen, være med til at skabe sikre og fair rammer for en fælles udnyttelse af den viden, der allerede er til stede. EU er allerede i dag førende på brug af software og kunstig intelligens til virksomheder, og hvis jeg forstår Margrethe Vestagers udmelding som et løfte om bedre rammevilkår og lettere adgang til risikovillig kapital, så er det yderst positivt, siger den administrerende direktør for Vertikal AI.

Vejle-virksomhedens behov for kapital de næste fem år løber op i to-cifrede millionbeløb i euro. Kapitalen skal bruges til at udvikle et banebrydende produkt og finansiere et stort sats på global vækst med afsæt i Danmark.

- Vi samarbejder allerede med flere globale energivirksomheder, men det er dog stadig hemmeligt, hvem disse virksomheder er. Det bliver offentliggjort på et senere tidspunkt, lyder det.

Allan Larsen har et klart budskab til de store danske vindmølleproducenter, Siemens Gamesa og Vestas:

- Vindmøller er en primær drivkraft i den grønne omstilling, og jeg er overbevist om, at producenterne ville kunne øge salget af vindmøller betragteligt, hvis de åbnede for mere ekstern anvendelse af møllernes datastrømme. Det er sådan nogle tiltag, der virkelig sætter gang i udviklingen af software og kunstig intelligens og derved nedbringer driftsomkostningerne.

Teknisk direktør Martin Bach-Andersen (tv.) har etableret Vertikal AI i Vejle sammen med Allan M. Larsen, der er administrerende direktør. Foto: Jørgen Høg

EU’s digitale strategi

Det skal være nemmere og mere sikkert at bruge data og kunstig intelligens, og vi skal bruge begge dele meget mere i Europa.

Sådan lyder det i en ny digital strategi for Europa, som ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager for nylig præsenterede i Bruxelles. Dansk Industri opfordrer den danske regering til at følge trop.

- EU-landene skal være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der respekterer og passer på borgernes personlige oplysninger. Det kan blive en kæmpe fordel for danske og europæiske virksomheder, hvis vi griber det rigtigt an, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI.

EU-Kommissionen vil give borgerne kontrol over deres personlige oplysninger og virksomheder og myndigheder muligheder for at bruge de store mængder data, som digitaliseringen har skabt.

- Vi tror på, at en europæisk vej baseret på regler og værdier vil kunne give danske virksomheder en konkurrencefordel. At EU-digitalisering bliver synonymt med ansvarlighed og tillid. Vi er i Danmark gået foran og er ved at etablere en mærkningsordning for virksomheder, der anvender data ansvarligt, forklarer Lars Frelle-Petersen.

EU-landene skal være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der respekterer og passer på borgernes personlige oplysninger. Det kan blive en kæmpe fordel for danske og europæiske virksomheder, hvis vi griber det rigtigt an, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI. Foto: Agnete Schlichtskrull

Digitale grusgrave

EU halter efter både USA og Kina i forhold til at skaffe adgang til data og anvende den. Med den nye europæiske strategi vil Kommissionen gennem lovgivning, investeringer og bedre it-kompetencer fremme europæiske virksomheders adgang til mere data og klare regler for at anvende kunstig intelligens.

- Alle virksomheder, fra grusgrave til advokatvirksomheder, er på vej til at blive digitale, og derfor bliver adgang til data vigtig. Uden data, ingen digitalisering. Her kan EU sikre, at vores virksomheder har sikkerhed for forsyninger. Men det kræver, at vi får skabt et system, hvor det er en god forretning at dele data, siger Lars Frelle-Petersen og tilføjer:

- Derfor er det også vigtigt, at den danske regering får sat digitalisering højere op på dagsordenen og kommer med en samlet strategi for digitalisering herhjemme.

Vertikal AI

Dansk startupvirksomhed etableret i 2018.

Grundlagt af ingeniørerne Allan Møller Larsen og Martin Bach-Andersen, begge med en fortid i den danske vindmølleindustri.

Virksomheden med aktuelt seks ansatte har modtaget støtte fra private investorer, Innovationsfonden, Vækstfonden og EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Annonce