Annonce
Odense

Kunstgræsbaner: OB Amatør takker nej til regning for vedligehold

To nye kunstgræsbaner er på vej i Ådalen, men hvem skal betale for vedligehold, drift og en dag udskiftning af græstæppet, når det bliver slidt. Foto: John Fredy

To nye kunstgræsbaner, primært til OB Amatør, er på vej i Ådalen. Men nu er der opstået uklarhed om regningen for at drive og vedligeholde banerne.

Annonce

Da byrådet fandt otte mio. kroner ekstra ud over de 16, som i forvejen var afsat til at løse byens boldbaneproblem, og beslutningen om at anlægge to nye kunstgræsbaner ved OB's træningsanlæg i Ådalen blev truffet i efteråret 2017, skete det for at få kabalen om manglende kapacitet til byens fodboldklubber til at gå op. Og forud var gået længere tids slagsmål mellem især OB Amatør og en række mindre klubber.

Det var da også en løsning, der gjorde de fleste klubber tilfredse. Men en enkelt træls lille ting, blev ikke løst på det tidspunkt. Nemlig spørgsmålet om, hvem der fremover skal betale regningen for at drive og vedligeholde kunstgræsbanerne.

OB har ikke stor lyst til at påtage sig regningen, har klubben meddelt Odense Kommune. Boldklubben har ikke økonomi til at stå for driften af to baner, lyder argumentationen blandt andet.

Annonce

To kendte modeller

Odense Kommune har ikke formuleret en klar holdning til sagen endnu, men i dag er det sådan, at der i forvejen er en række kunstgræsbaner, der enten ejes og driftes af foreninger eller i et enkelt tilfælde af Odense Kommune. Altså er der to forskellige driftsformer.

De foreningsejede baner driftes af foreningerne uden kommunale tilskud. De har mulighed for indtjening på banen ved at udleje til andre klubber, prisen er cirka 900 til 1000 kroner per time. Foreningsejede baner er uden driftsudgift for kommunen. De foreningsejede baner er typisk finansieret ved, at Odense Kommune har ydet et anlægstilskud fra Bydelspuljen på 1.000.000 kr., og boldklubberne har selv via lån, fonde og lignende rejst den resterende finansiering på typisk tre til fire millioner kroner.

Den kommunale bane i Hjallese drives af Odense Kommune og udlånes til boldklubber mod et gebyr. Banen er i sommerhalvåret stillet til rådighed for Hockeyklubben Odin mod, at klubben passer banen og sørger for overslæb med mere. De årlige driftsomkostninger på banen er cirka 250.000 kroner, og kommunens indtægter i form af gebyrer udgør cirka 100.000 kroner. Banen er oprindelig anlagt af Odense Kommune, og Odense Kommune har i 2017 bekostet renovering/udskiftning af banen.

Oplagte synes det umiddelbart at være at vælge en af de to driftsformer, der anvendes i forvejen.

Annonce

OB siger nej tak

Men ingen af de modeller, bryder OB Amatør sig om, fremgår det af et svar til Odense Kommune.

OB mener ikke, at hverken den ene eller anden af de to driftsformer, der findes i forvejen, lever op til de drøftelser, der var i forbindelse med boldbaneforliget i efteråret 2017.

For samtidig har OB amatør oplyst, at de ikke har økonomisk mulighed for at afholde udgifter til drift af to kunstgræsbaner i sommmerhalvåret, ligesom de ikke har økonomisk mulighed for at betale gebyr for lån af banerne i vinterhalvåret. Klubben mener, er er tale om udgifter, den ikke ville blive påført, hvis der kunne stilles græsbaner til rådighed, som egentlig var det, klubben havde bedt om.

OB foreslår i stedet, at Odense Kommune overfører driftsmidler til OB's amatørafdeling, som derefter kan stå driften af de to kunstgræsbaner for de penge, de i givet fald får fra Odense Kommune. Boldbanerne skal hovedsageligt benyttes af OB Amatør, og ledige tider udlånes til andre odenseanske boldklubber mod betaling. Denne model skal sikre den nødvendige fleksibilitet for OB Amatør, lyder det. En fleksibiletet som de ville have haft, hvis der kunne anvises det nødvendige antal græsbaner.

OB ønsker også, at Odense Kommune står for udskiftning af græstæpperne, når de er slidt ned, og det bliver aktuelt.

Annonce

Vil have flere svar

By- og Kulturudvalget drøftede sagen på et møde tirsdag, men der blev ikke truffet nogen beslutninger, og rådmand Jane Jegind (V) har brug for flere oplysninger i sagen, inden hun ytrer sin holdning.

- Blandt andet har jeg bedt om at få oplyst, hvad andre klubber i byen med kunstgræsbaner bruger på vedligehold og drift, siger hun.

Også Socialdemokratiet har brug for flere svar.

- Vi har rejst nogle spørgsmål, vi gerne vil have belyst, inden vi træffer en afgørelse, siger Niclas Turan Kandemir (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce