Annonce
Odense

Kunstgræsbaner: OB Amatør takker nej til regning for vedligehold

To nye kunstgræsbaner er på vej i Ådalen, men hvem skal betale for vedligehold, drift og en dag udskiftning af græstæppet, når det bliver slidt. Foto: John Fredy

To nye kunstgræsbaner, primært til OB Amatør, er på vej i Ådalen. Men nu er der opstået uklarhed om regningen for at drive og vedligeholde banerne.

Da byrådet fandt otte mio. kroner ekstra ud over de 16, som i forvejen var afsat til at løse byens boldbaneproblem, og beslutningen om at anlægge to nye kunstgræsbaner ved OB's træningsanlæg i Ådalen blev truffet i efteråret 2017, skete det for at få kabalen om manglende kapacitet til byens fodboldklubber til at gå op. Og forud var gået længere tids slagsmål mellem især OB Amatør og en række mindre klubber.

Det var da også en løsning, der gjorde de fleste klubber tilfredse. Men en enkelt træls lille ting, blev ikke løst på det tidspunkt. Nemlig spørgsmålet om, hvem der fremover skal betale regningen for at drive og vedligeholde kunstgræsbanerne.

OB har ikke stor lyst til at påtage sig regningen, har klubben meddelt Odense Kommune. Boldklubben har ikke økonomi til at stå for driften af to baner, lyder argumentationen blandt andet.

To kendte modeller

Odense Kommune har ikke formuleret en klar holdning til sagen endnu, men i dag er det sådan, at der i forvejen er en række kunstgræsbaner, der enten ejes og driftes af foreninger eller i et enkelt tilfælde af Odense Kommune. Altså er der to forskellige driftsformer.

De foreningsejede baner driftes af foreningerne uden kommunale tilskud. De har mulighed for indtjening på banen ved at udleje til andre klubber, prisen er cirka 900 til 1000 kroner per time. Foreningsejede baner er uden driftsudgift for kommunen. De foreningsejede baner er typisk finansieret ved, at Odense Kommune har ydet et anlægstilskud fra Bydelspuljen på 1.000.000 kr., og boldklubberne har selv via lån, fonde og lignende rejst den resterende finansiering på typisk tre til fire millioner kroner.

Den kommunale bane i Hjallese drives af Odense Kommune og udlånes til boldklubber mod et gebyr. Banen er i sommerhalvåret stillet til rådighed for Hockeyklubben Odin mod, at klubben passer banen og sørger for overslæb med mere. De årlige driftsomkostninger på banen er cirka 250.000 kroner, og kommunens indtægter i form af gebyrer udgør cirka 100.000 kroner. Banen er oprindelig anlagt af Odense Kommune, og Odense Kommune har i 2017 bekostet renovering/udskiftning af banen.

Oplagte synes det umiddelbart at være at vælge en af de to driftsformer, der anvendes i forvejen.

Annonce

OB siger nej tak

Men ingen af de modeller, bryder OB Amatør sig om, fremgår det af et svar til Odense Kommune.

OB mener ikke, at hverken den ene eller anden af de to driftsformer, der findes i forvejen, lever op til de drøftelser, der var i forbindelse med boldbaneforliget i efteråret 2017.

For samtidig har OB amatør oplyst, at de ikke har økonomisk mulighed for at afholde udgifter til drift af to kunstgræsbaner i sommmerhalvåret, ligesom de ikke har økonomisk mulighed for at betale gebyr for lån af banerne i vinterhalvåret. Klubben mener, er er tale om udgifter, den ikke ville blive påført, hvis der kunne stilles græsbaner til rådighed, som egentlig var det, klubben havde bedt om.

OB foreslår i stedet, at Odense Kommune overfører driftsmidler til OB's amatørafdeling, som derefter kan stå driften af de to kunstgræsbaner for de penge, de i givet fald får fra Odense Kommune. Boldbanerne skal hovedsageligt benyttes af OB Amatør, og ledige tider udlånes til andre odenseanske boldklubber mod betaling. Denne model skal sikre den nødvendige fleksibilitet for OB Amatør, lyder det. En fleksibiletet som de ville have haft, hvis der kunne anvises det nødvendige antal græsbaner.

OB ønsker også, at Odense Kommune står for udskiftning af græstæpperne, når de er slidt ned, og det bliver aktuelt.

Annonce

Vil have flere svar

By- og Kulturudvalget drøftede sagen på et møde tirsdag, men der blev ikke truffet nogen beslutninger, og rådmand Jane Jegind (V) har brug for flere oplysninger i sagen, inden hun ytrer sin holdning.

- Blandt andet har jeg bedt om at få oplyst, hvad andre klubber i byen med kunstgræsbaner bruger på vedligehold og drift, siger hun.

Også Socialdemokratiet har brug for flere svar.

- Vi har rejst nogle spørgsmål, vi gerne vil have belyst, inden vi træffer en afgørelse, siger Niclas Turan Kandemir (S).

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce