Annonce
Odense

Kunstfond i chok: Stor Cronhammar-skulptur er endt som skrot

Der hersker stor forvirring om, hvem der torsdag eftermiddag har givet tilladelse til, at en stor skulptur af den anerkendte kunstner Ingvar Cronhammar er blevet revet ned ved Syddansk Erhvervsskole. Skulpturen er nu havnet som skrot hos H. J. Hansen.

Alle de tunge odenseanske erhvervsvirksomheder med Albani og Odense Stålskibsværft i spidsen var de glade givere, da Odense Tekniske Skole i 1994 fejrede 150 år og skulle have en markant gave. Det blev en stor, rustfri skulptur udført af den verdenskendte kunstner Ingvar Cronhammar, som på dette tidspunkt var professor ved Det fynske Kunstakademi.

Nu er skulpturen væk. Skåret i småstykker med skærebrænder og sendt til genbrug hos H. J. Hansen i Havnegade.

Det er tilsyneladende udelukkende sket, fordi den nye ejer af bygningerne i Munke Mose ikke har været opmærksom på kunstværkets værdi. Det er selvfølgelig umuligt at sætte en præcis vurdering på, men Cronhammar er i løbet af de sidste årtier blevet mere kendt og har værker at monumental karakter mange steder herhjemme.

Skulpturen var vel cirka fem meter høj og udført med seks rustfrie søjler, der i top og bund var samlet i sortlakeret pladestål. En del af arbejdet var udført af skoleelever i samarbejde med Odense Stålskibsværft.

Fyens.dk har forgæves forsøgt at få svar på, hvem der har givet tilladelsen til at rive skulpturen ned.

Skulpturen ejes af Odense Bys Kunstfond, men herfra har man ikke givet tilladelse til skrotningen.

- Jeg er forundret, ærgerlig. Er det her 1. april. Jeg fatter det ikke, siger Anders W Berthelsen, socialdemokratisk byrådsmedlem og formand for Odense Bys Kunstfond.

Annonce

Anerkendt kunstner

- Jeg har ikke fået nogen henvendelse fra den nye ejer, som har overtaget Syddansk Erhvervsskole i Munke Mose. Vi har nikket ja til nogle nedrivninger af den del af byggeriet, som er fra 1939. Men den ældste og oprindelige del af byggeriet bevares, siger Anders W. Berthelsen.

- Det er meget, meget ærgerligt, at sådan et kunstværk bare fjernes og bliver til skrot. Man kan mene om kunst, hvad man vil, men der er da helt sikkert andre, som gerne ville have haft skulpturen, siger han.

Ved Hollufgaard er der ved at blive etableret en Art Park omkring slottet, og her kunne skulpturen tilsyneladende have overlevet.

- Ingvar Cronhammar er ikke en hvilken som helst kunstner. Han er anerkendt, siger Anders W. Berthelsen.

Odense Bys Kunstfond var med til at give gaven og står også på den plakette, som stod på skulpturens stålfundament. Her var også Albani, Roulunds, Plus Pack og Asea Brown Boveri nævnt. Men ingen har åbenbart hæftet sig ved, at gaven var skænket ved skolens 150 års jubilæum tilbage i 1994.

Annonce

Vildt, løgn, umisteligt

Teknisk Skole fik dengang gaven. Skolen blev til Syddansk Erhvervsskole, som flyttede ud på Risingvej, og skulpturen er ikke kommet med. Den stod på et areal, som den nye ejer åbenbart skulle bruge for at kunne rive ned og bygge op. Skulpturen lå lige ved hjørnet af aulaen/festsalen.

På Hollufgaard er Charlotte Bonde leder af Gæsteatelier Hollufgaard, og hun forestår også den kunstpark, som breder sig både i skov og på plæner.

- Det er vildt. Det er løgn, at den bare er skrottet. Det var et umisteligt værk. Hvorfor har ingen givet lyd. Der var da så mange, som kunne have ønsket den. I forbindelse med letbanen er der blevet en lille plads ved valgmenighedskirken på Vestre Stationsvej. De ville have taget imod den med kyshånd. Det ville jeg da også. Det her er totalt mærkeligt. Er det første april, spørger Charlotte Bonde.

- Det virker så totalt meningsløst. Man kunne også have prøvet at sælge den på auktion. Vi ville også have været helt pjattede med at få den, siger hun.

Lars Havelund, informationschef ved Syddansk Erhvervsskole forklarer, at skolens vurdering har været, at Camp Fire, som Cronhammar-værket hedder, var for vanskelig at flytte ud til den nye skole. Både på grund af indvendig rust og fundamentet. Derfor indgik skulpturen i salget.

Det forstår Jesper Steen Tastesen, administrerende direktør for Tasfo Selskaberne, der har købt bygningerne, dog ikke noget af.

- Jeg kender godt skulpturen, men det er ikke os, der har givet ordren til, at den skal fjernes. Den står slet ikke på vores grund og tilhører ikke det, vi har købt. Vi har købt ejendommen, og skulpturen står på kommunens grund. Vi har altså ikke noget med det at gøre, slår Jesper Steen Tastesen fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce