Annonce
Bagsiden

Kunsten at skue hunden i hårene

Til venstre: Knud Nyholms lokker, som han mener at kunne se sin hunds udtryk i. Til højre: Hunden Emma som hvalp. En ægte "gravfox", kalder han den: en krysning mellem en cairn terrier og en gravhund.
Gammelt udtryk får ny mening - og videnskaben bekræfter: Det er godt at kunne se ansigter i ting.

"Man skal skal skue hunden på hårene" er en talemåde for, at man ikke skal dømme folk efter deres udseende. Men hvad nu, hvis man pludselig skuer hunden i hårene?

Det skete for bagsidelæser Knud Nyholm, Nørre Aaby:

- Efter min første klipning efter ni måneder, blev mit håraffald fejet sammen, som billedet viser. At jeg havde krøller, var en stor overraskelse. Og i fotoet gengives en opfattelse og perspektiv af vores gamle familiehund "Emma", støbt af mine faldne krøller. Håber andre kan se og fange billedet af den dejlige hund, skriver han.

Annonce
For at tydeliggøre billedet af hunden Emma har Knud Nyholm streget motivet op, som han ser det i de afklippede lokker. Foto: Knud Nyholm

Knud Nyholm, 77, medgiver, at de høstede hårkrøller kan have vakt gamle minder om familiens elskede hund til verden. Der er er bagsidekrus på vej for billedet og tankerne, som skriver sig ind i den lange række af læserbilleder, vi kalder terrænzoologi - altså væsner, der skjuler sig i naturlige omgivelser.

Det er evolutionens skyld

Pareidolia kalder man det fænomen, at svage og tilfældige indtryk bliver opfattet som et ansigt. Og vi skal faktisk være glade for at kunne "skue hunden i hårene".

I august i fjor beskrev et forskerhold fra University of News South Wales Sydney, hvad der helt nøjagtigt sker i hjernen, når man synes, man ser en glad husmur eller et trist vækkeur.

De påviste, at ikke bare genkender vi lynhurtigt de træk, der fortæller os: Her er et menneske. Vores hjerne tolker helt af sig selv, om det også er et venligt eller fjendtligt ansigt. Og er med til at afgøre, om vi skal blive stående eller stikke af.

Annonce

Hellere for meget

Den evne har været med til at sikre menneskets overlevelse, og så må vi leve med, at vi af og til ser lidt for mange ansigter lidt for mange steder.

- Det er bedre at have et system, som er overfølsomt, når det registrerer ansigter, end et som ikke er følsomt nok, som hjerneforsker Colin Palmer fra forskerholdet uddybede i en pressemeddelelse, gengivet af Videnskab.dk.

Således opmuntret af, at evnen til at tyde og tolke ansigter i husmure og hårbunker har sikret artens oplevelse, vil vi opfordre jer til at praktisere pareidolia, når I lige om lidt rejser forsigtigt ud i verden.

Tag billede med mobilen, fortolk hvad I ser og mail til: Bagsiden@fyens.dk. Der er - som altid - bagsidekrus i honorar for alle bidrag, der bringes på tryk.

Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce