Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kunsten at brygge sin egen øl

Der var godt trængsel i køkkenet på Korinth Kro i går, da Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Faaborg holdt bryggedag. Der var humle, der var gær og der var malt. Til højre ses Mikkel Eggertsen, der kogte sagerne.

Danske Ølentusiaster elsker at lave deres egen øl. I går blev der delt råd ud om humle og om alt fra ø til l

KORINTH: Det er let at stave til. Brug blot et "ø" og et "l". Så har du hovedingredienserne i det, vi her tænker på.

Og det er sådan set også rimelig let at gå til. Men kunsten at lave det, kan være svær. Men det smager nu dejligt.

Vi snakker om øl. Dejlig hjemmebrygget øl, der i den sidste ende kan gøre en helt skæv, som stod det skrevet i kursiv.

Men det var nu ikke derfor, at et lille konglomerat af 14 medlemmer af Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Faaborg (DØE Faaborg), i går var samlet i køkkenet på Korinth Kro, til en lille håndbryggerdag. I kunsten, at fremelske den helt rigtige hjemmebryg.

De var kommet for at høre mere om, hvordan man brygger øl. Og lære et par tricks og tips af de lidt mere erfarne "brygmestre".

- Alle kan være med og lære selv, at lave øl, fortalte bestyrelsesmedlem af DØE Faaborg, Jan Fritze.

Annonce
Øl er dejligt. Det mener de i Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Faaborg.

En mand med viden

Han har selv brygget øl i nu to år og har en vis ekspertise på ølfirmamentet, som han i går - ganske fermt - delte ud af til de fremmødte. De stod og kiggede på en sitrende gryde, hvor humlen var under mæskning og i kog, mens røgen steg op og Mikkel Eggertsen fra ølentusiasterne stod for kokkeringen. En art melting pot. Alt imens bogen "The Complete joy of homebrewing", lå klar på et bord, hvis en lille detalje lige skulle slås efter.

- Undergæret øl gærer langsomt, fortalte Jan Fritze, godt belæsset med andre gode råd. Og det måtte forsamlingen lige nippe en slurk på. På nippet til næste råd.

Og glæde ved øllet, ja det har ølentusiasterne.

- Jeg har holdt af øl i lang tid. Det er simpelthen spændende at fremelske sin egen øl og lave sit eget produkt. Det er en oplevelse i sig selv, at finde ud af smagsmønstret, og man prøver sig hele tiden frem, fortalte Kenneth Munk. I daglig tale bedemand og fra Snave. Og derudover fan af den engelske fodboldklub Wolverhampton.

- Det var under mine ture til England, hvor jeg har set fodbold, at jeg for alvor fik øjnene op for øllet, forklarede bedemanden fra Polles by.

Øl er dejligt. Det mener de i Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Faaborg.

Carlsberg er okay

Jan Fritze, der arbejder som projektleder for TV 2, smeder selv sine egne hobby-øl, hæller humlen på flaske og klistrer en lille farverig etiket på.

- Jeg synes, det ser godt ud med en etiket, forklarer Jan Fritze, der holder af den lidt stærkere øl og typisk brygger 40 liter per gang. Som Kenneth Munk finder han det spændende, at prøve sig frem.

Under arrangementet i går havde Jan Fritze taget sin egen "Pale Ale" øl med.

En øl med Münchner malt, med en promille på 6,3 procent alkohol og en øl, der var lidt frugtig i kanten.

- Jeg har ikke noget imod almindelige øl som Albani og Carlsberg. Men jeg plejer at sige, at man skal vælge den rigtige øl, til det rigtige tidspunkt og formål, fortalte Jan Fritze.

For ham er smagen dog det afgørende ved en god øl.

Skål!

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce