Annonce
Odense

Kunstbanedrama: OB Amatørs bestyrelse er stadig uafklaret

OB Amatør og formand Claus Eder åbnede i august denne nye kunstgræsbane i halv størrelse plus et aktivitetsland - primært til de mindste og de ældste spillere - til en samlet pris på 2,3 millioner kroner. Odense Kommune forstadspulje betalte 1,8 millioner kroner. Nu er kommunen i færd med at anlægge yderligere to kunstgræsbaner for otte millioner kroner i Ådalen - men kommunen vil ikke dække udgifter til drift og vedligehold, så vil OB have banerne, må klubben selv til lommerne. Foto: Rune H. Blichfeldt

Lørdagens bestyrelsesmøde i Ådalen gav ingen endelige svar på, om OB Amatør ønsker at påtage sig opgaven med at passe to nye kunstgræsbaner til otte millioner kroner, der allerede er ved at blive opført for skattekroner af Odense Kommune. I kulissen spiller Odense Sport & Event, der står bag OB's professionelle afdeling, også en rolle.

Det gav ingen afklaring, da OB Amatørs syv bestyrelsesmedlemmer lørdag var samlet i Ådalen til bestyrelsesmøde med et punkt på dagsordenen: De to nye kunstgræsbaner til otte millioner kroner, Odense Kommune allerede er gået i gang med at etablere primært tiltænkt OB, men som hverken kommunen eller OB Amatør har afsat penge til at betale for drift eller vedligehold af.

- Det var et fint møde, men jeg har ingen klare svar til dig, lød det fra OB Amatørs formand Claus Eder, som avisen mødte i OB's cafeteria umiddelbart efter bestyrelsesmødet.

Ifølge formanden er det stadig usikkerhed omkring økonomien - og hvordan det vil belaste OB Amatørs budgetter fremover at skulle passe og vedligeholde de to baner - der er den store knast.

Annonce

Sagen kort fortalt

I efteråret 2017 indgik Odense Kommune og en række klubber, herunder OB Amatør, en stor aftale om den fremtidige fordeling af boldbaner. Boldbaneforliget er aftalen blevet kaldt.I første omgang var der i budgettet afsat 16 millioner kroner, men inden for det beløb var det ikke muligt at finde en løsning, klubberne kunne enes om.

Undervejs i forløbet blev idéen om at lave to nye kunstgræsbaner ved OB, primært til brug for OB, født. Men planen krævede ekstra penge - og byrådet fandt otte millioner kroner ekstra til formålet.

Det blev dog ikke ved samme anledning afklaret, hvem der efterfølgende skulle betale for drift og vedligehold. En ikke ubetydelig årlig udgift på anslået et sted mellem 250.000-350.000 kroner per bane, når udskiftning af græstæppet efter cirka 10 år medregnes.

Spørgsmålet om regningen blev først afgjort i tirsdags, da et flertal i By- og Kulturudvalget vedtog, at den skal OB Amatør betale.

Anlæggelsen af de to nye kunstgræsbaner havde på det tidspunkt været i gang i flere uger.

Hvis OB ikke kan eller vil betale regningen, kan udfaldet blive, at anlæggelsen af banerne må opgives. Dermed vil skattekroner være spildt, og hele boldbaneforliget kan komme i spil på ny.

Foreningen OB Amatør og det professionelle OB under selskabet Odense Sport & Event er på samme tid adskilte og forbundne via en samarbejdsaftale. Men OB Amatør skal stadig have orden i sin egen økonomi, og spørgsmålet er, om klubbens økonomi kan hænge sammen, hvis den påtager sig forpligtelsen med at passe og vedligeholde to nye kunstgræsbaner, lyder det fra formand Claus Eder. Foto: Rune H. Blichfeldt
OB - såvel amatørafdelingen som den professionelle del - holder til i Ådalen, men benytter også baner andre steder i byen for at have plads nok til medlemmerne. To nye kunstgræsbaner vil gøre underværker for OB Amatør, siger formand Claus Eder, da der i løbet af et år kan spilles mere end dobbelt så mange timers fodbold på en kunstgræsbane som på en almindelig græsbane, der lettere slides. Foto: Rune H. Blichfeldt

Nyt møde på torsdag

OB Amatør er kommet under pres, efter et rødt flertal i By- og Kulturudvalget bestående af Socialdemokratiet og Enhedslisten tirsdag besluttede, at Odense Kommune ikke skal bidrage til de løbende omkostninger for drift og vedligehold af de to nye kunstgræsbaner, som er en del af det store boldbaneforlig mellem en række klubber og Odense Kommune indgået sidste efterår.

Med udvalgets beslutning er OB nu nødt til at svare konkret på, om klubben selv vil påtage sig de løbende udgifter, der følger med banerne. Siger klubben nej, kan hele aftalen om den fremtidige fordeling af boldbaner falde til jorden, og så er der risiko for, at det grus og de sten, der allerede er kørt på som første led i kunstgræsbanernes opførelse, må fjernes igen.

Men ifølge Claus Eder er det ikke bare lige for OB Amatør at sige ja til at påtage sig drift og vedligehold.

- Vores bekymring er stadig økonomien, siger han.

Et nyt møde i OB Amatørs bestyrelse er aftalt til torsdag aften, og inden da skal en række forhold omkring udgifter og mulige nye indtægter, banerne kan give, afklares, oplyser formanden.

Beslutningen om at opføre to nye kunstgræsbaner ved OB blev truffet sidste efterår. Men spørgsmålet om, hvem der skal betale regningen for drift og vedligehold, blev først afklaret tirsdag, da et flertal i By- og Kulturudvalget besluttede, at det skal OB's amatørafdeling, hvis den vil have banerne. Det har skabt usikkerhed. Foto: Nils Svalebøg.

Hvad siger Thorborg?

På udgiftssiden skal det inden torsdag så godt som muligt undersøges, præcis hvad det vil koste at drive banerne.

- Desuden skal vi se på, hvad der kan skaffes af nye indtægter, siger Claus Eder.

Han peger på, at der kan etableres bander med sponsorer rundt om banerne - det kan give en indtægt. Desuden er der mulighed for udlejning til andre klubber samt afvikling af stævner, der kan give en indtægt.

Endelig er der jo det professionelle OB-selskab Odense Sport & Event ejet af Niels Thorborg, som lurer i baggrunden. OB's professionelle selskab betaler OB Amatør for f.eks. baneleje til brug for blandt andet det professionelle OB's ungdomsakademi. Derfor har den professionelle del af OB også en klar interesse i spørgsmålet om kunstgræsbanerne - og ekstra indtægter kan - i hvert fald i teorien - også komme derfra.

OB Amatør og Odense Sport & Event har i forvejen en samarbejdsaftale, og Odense Sport & Event har for nylig finansieret en cirka to millioner kroner dyr udskiftning af kunstgræstæppet på den eksisterende kunstgræsbane i Ådalen.

- Jeg taler ikke direkte med Niels (Thorborg, red.) om sådan noget. Med det klart, at jeg taler med Jesper Hansen (det professionelle OB's sportsdirektør, red.) om, hvordan de kan se sig selv i det her. Og det er klart, at her kan der også indgå muligheden for noget på indtægtssiden, siger Claus Eder.

Håber på en løsning

OB Amatør-formanden fastslår dog, at det er ikke sådan, at amatørafdelingen bare kan sende regningen videre til Odense Sport & Event. Eller sagt på en anden måde: Til selskabets ejer Niels Thorborg.

- Det er ikke den måde, vi driver det på. Vi kan ikke bare komme løbende med regninger, derimod skal vi i amatørafdelingen gerne kunne klare os selv, understreger han.

Claus Eder tør ikke sætte procenter på, hvad sandsynligheden er for, at OB siger ja til fremover at påtage sig ansvaret for kunstgræsbanerne. Men han håber, bestyrelsen finder en løsning, så det kan lade sig gøre, for klubben har brug for den ekstra banekapacitet, forklarer han.

- Selvfølgelig vil jeg gerne have, der kommer en løsning, og det (usikkerheden, red.) er ikke fordi, vi ikke har lyst. Men vi skal kunne tro på, det kan hænge sammen uden store kontingentstigninger, som skræmmer medlemmer væk, siger han.

Umiddelbart har klubben ikke planer om at forsøge at drøfte sagen med politikerne igen i håb om at få dem til at omgøre beslutningen om ikke at ville bidrage med kommunale skattekroner ud over de otte millioner, det koster af opføre kunstgræsbanerne.

- Vores indtryk er, at det skib er sejlet. Nu forholder vi os til sådan, som sagen står. Det er, at vi skal finde en måde, hvor vi enten selv kan betale for driften af de her baner eller alternativt sige nej tak, siger Claus Eder.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce