Annonce
Odense

Kunstakademiets rektor: - Det virker som et forsøg på at få os lukket

Rektor Lars Bent Pedersen fra Det Fynske Kunstakademi har ikke meget at smile ad for tiden. - Embedsmændenes forslag skal af bordet. Men ind til det er slut for akademiet, vil jeg sidde på pinde for at finde en løsning, siger han. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Det Fynske Kunstakademis rektor Lars Bent Pedersen ser sort på skolens fremtid efter at have læst hvilke planer, kulturforvaltningen indstiller til politikerne på tirsdagens udvalgsmøde. Uden driftsaftale med Odense Kommune kan han ikke sikre samar

Torsdag i sidste uge underskrev byrådspolitikere fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og De Radikale et budgetforlig for 2018 med støttende ord til Det Fynske Kunstakademi, men blækket var endnu ikke tørt, før forvaltningen sendte bilag ud til tirsdagens møde, som spænder ben for en fremtidig udvikling.

Mens forligspartierne vil i dialog med uddannelsesinstitutionen for at sikre dens fremtidige eksistens i Odense, slår embedsmændene fast, at det ikke længere er muligt for Odense Kommune at yde huslejetilskud til kunstakademiet. Begrundelsen har forvaltningen fundet i en juridisk udtalelse fra 2012, som Statsforvaltningen Hovedstaden er kommet med til Københavns Kommune i en sag om støtte til en nycirkus-uddannelse.

Forvaltningens indstilling er skuffende læsning for rektor Lars Bent Pedersen. Siden politikerne i By- og kulturudvalget sidst i 2016 besluttede at opsige akademiet fra sin nuværende adresse øverst i Brandtskomplekset, har han været i dialog med forvaltningen om en fremtidig løsning.

- Det Fynske Kunstakademi er slet ikke reddet. Tværtimod virker det ikke, som om By- og kulturforvaltningen arbejder med akademiet; snarere som om den enten politisk eller juridisk forsøger at få os lukket, siger Lars Bent Pedersen.

- Hvis forslaget fra forvaltningen godkendes, kan jeg ikke se, kunstakademiet har en fremtid som uddannelse.

Lars Bent Pedersen, rektor, Det Fynske Kunstakademi

Det Fynske Kunstakademi

Det Fynske Kunstakademi, der blev etableret på privat initiativ for mere end 70 år siden, har siden 1986 holdt til på øverste etage i Brandts.Det Fynske Kunstakademi har de senere år modtaget et driftstilskud fra Odense Kommune på 1,7 mio. kroner om året samt 1,4 mio. kroner fra staten.

De studerende har kunnet få SU siden 1988 - lige så længe det årlige tilskud har været på finansloven fra Kulturministeriet.

I november 2016 fik uddannelsesinstitutionen opsagt sin lokaleaftale af By- og kulturudvalget, da Brandts selv skulle bruge lokalerne. Det betyder, at skolen er hjemløs med udgangen af juli 2018.

Rektor Lars Bent Pedersen er ansat i en 25 timers-stilling og begyndte i jobbet i august sidste år.

1. oktober begynder 12 nye elever på skolen, som dermed har godt 50 elever.

Skolen har i årenes løb haft elever som for eksempel sangerinden Mø og billedkunstnerne Peter Martensen og Steffan Herrik.

Kilde: Det Fynske Kunstakademi

Odense satser på fortiden

Mens kunstakademiet endnu bor sammen med Brandts ydes en årlig huslejestøtte på 1,3 millioner kroner, men ifølge dagsordenen til tirsdagens udvalgsmøde i By- og Kulturudvalget tilfalder de midler frem over Brandts, som overtager skolens lokaler.

- Det er en klar prioritering. Man sender besparelsen af driftsmidler, der kommer ved at opsige vores lokalekontrakt, direkte videre til Brandts. Eller sagt med andre ord: Man vælger fra kommunal side udelukkende at satse på fortiden frem for på fremtiden, og det kan jeg slet ikke forstå, siger Lars Bent Pedersen.

Lars Bent Pedersen har de senere måneder arbejdet på at etablere et fremtidigt samarbejde med andre institutioner som Erhvervsakademiet Lillebælt samt University College Lillebælt, men han forudser, at det er umuligt, hvis kommunen ændrer driftsaftalen, før en fusion har fundet sted. Og det vil den ifølge beregningerne tidligst kunne i 2020.

- Forvaltningen beskriver vores tilskud som en aktivitetsaftale frem for en driftsaftale, og det betyder, at vi fra næste sommer ikke alene mangler lokaler og finansiering af nye lokaler, men også at vi skal løse kommunale opgaver i stedet for at drive en SU-berettiget kunstuddannelse. Hvis forslaget fra forvaltningen godkendes, kan jeg ikke se, kunstakademiet har en fremtid som uddannelse, siger han.

Annonce

Færre kulturpenge fra staten

Lars Bent Pedersen tolker forvaltningens indstilling som en indirekte lukning, fordi det juridiske argument om ulovlige huslejetilskud betyder, at det heller ikke vil være muligt for Det Fynske Kunstakademi at redde skindet ved at flytte til en anden by som eksempelvis Svendborg.

- Argumentet gælder jo ikke alene i Odense, men i alle byer. Det vil også give problemer for Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, som drives på samme vilkår som os, siger han.

At der i højere grad er tale om juridisk sabelraslen end en reel trussel, tvivler Lars Bent Pedersen ikke på, idet den omtalte nycirkus-skole ifølge ham allígevel har fået lov at opstå som et firårigt forsøg. Til gengæld betyder en eventuel lukning af Det Fynske Kunstakademi, at Odense Kommune vil miste 1,4 millioner kulturkroner om året fra staten.

- Og det ligger ikke i tråd med de ønsker, kulturrådmanden tidligere har haft om at trække flere kulturkroner fra staten ud i provinsen og til for eksempel Odense. Hvis kunstakademiet lukker, får Odense færre kulturpenge fra staten, siger han.

Her kan du finde punkt 10 på dagsordenen for By- og kulturudvalgsmødet på tirsdag 26. september

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Nyborg

Debat: Der skal findes løsninger

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Annonce