Annonce
Kultur

Kunst kan sagtens være politisk - men hold politik ude af kunsten

Klaus Knakkergaard

Formaningen om ikke at blande politik og sport er kendt for de fleste. Sværere er det tilsyneladende at holde kultur og politik adskilt. På godt og ondt.

For kulturen har brug for den politiske opbakning i form af støtte, der giver de bedste vilkår for overlevelse og udvikling. Hvad den derimod ikke har behov for, er politisk symbolpolitik og forsøg på påvirkning. I skrivende stund er det historien om Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarups krav om ren straffeattest fra danske kunstnere, der nager mig. Jeg har al sympati og respekt for arbejdet med at trække så mange ud af kriminalitet som muligt, men tag kampen på den rigtige bane. Denne er helt forkert.

Kort fortalt har DF-politikeren spurgt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen ”hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler, modtager offentlig støtte, og vil regeringen med Dansk Folkeparti skærpe kravene, således at det kræver en ren straffeattest for at modtage offentlige tilskud og bevillinger til arrangementer med videre”.

Annonce

Spørgsmålet rettet på baggrund af en artikel i BT, der fortæller om en gruppe musikere med forbindelse til den kriminelle verden. Det vil DF gerne sætte en stoppe for, og det giver som sagt glimrende mening at arbejde for at mindske kriminalitet, men kæden hopper af, når man vil lovgive om kunsten og retten til at udøve den. Det strider ganske enkelt mod alt, hvad kunsten står for.

Den gode kunst fødes, ånder og lever kun, hvis den er fri. Fri fra bagtanker og pres om økonomiske forpligtigelser. Kunst og kultur har en flad struktur og ser ikke til eksamensbeviser og straffeattester - og gudskelov for det. Dostojevskijs forfatterskab var standset brat efter hans tur i arbejdslejr, og verden havde aldrig læst ”Forbrydelse og straf” eller ”Idioten”, hvis en dom skulle afgøre hans kunstneriske karriere.


Kunstens rammer har brug for politisk opmærksomhed, hvis den skal overleve. Men kernen i kunsten kræver 100 procent frihed, hvis den skal leve.

Jeg er med på, at målet som sådan ikke er at forhindre straffede i at skabe kunst, men at sætte en stopper for statslig støtte til kunstnere, der har pletter på straffeattesten.  Sagen er bare, at præmissen for at udøve meget kunst i dag er smedet i en lænke, hvor mindst ét af leddene ofte er statslig støtte. Mange kunstnere har brug for al den støtte og opbakning, de kan få, for at åbenbare det talent, vi tror på, de har. Ikke fordi kunsten ikke er stærk nok til at stå alene, men netop fordi vi har brug for at stå sammen om den. Hvis en kunstner med plettet straffeattest bliver afskåret fra at arbejde med andre, der modtager statslig støtte, så har vi taget kvælertag på den karriere.

Men "man kan jo bare lade være med at lave kriminalitet", lyder den lette løsning. Sikkert sandt for nogen - og langt sværere for andre,  men uanset må selv politikere acceptere præmissen om, at det er menneskeligt at fejle, og så kan man i øvrigt ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt argumentere for, at det er langt bedre at støtte dømte på vejen tilbage til et arbejde, de rent faktisk er gode til, i stedet for at marginalisere dem og fratage muligheden for at arbejde med sit talent.

Nogle har moret sig over, at det netop er det, DF gør, når partiet tilbyder netop dømte Inger Støjberg arbejde, og det er da også paradoksalt, at det tilsyneladende sætter større krav til ens straffeattest at spille en koncert på et regionalt spillested som Posten i Odense end at arbejde i politisk parti.

Det lyder hovedrystende komisk, men kernen er langt mere alvorlig. Kunstens rammer har brug for politisk opmærksomhed, hvis den skal overleve. Men kernen i kunsten kræver 100 procent frihed, hvis den skal leve.


Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

Annonce