Annonce
Odense

Kunst: Hun sætter billede på angsten

- Jeg inviterer folk ind i mit univers og håber, at de oplever, at der er en dybde i malerierne, men også at der er både glæde og håb, siger Vivi Christensen - aktuel i Filosoffen med billeder af angst. Foto: Kirstine Mengel

Billedkunstner Vivi Christensen ser endnu mere indad i sin kommende udstilling, der runder et travlt år af.

Annonce

Hvordan ser angst ud? Kunstnere som den norske maler Edvard Munch og den danske filmproducent Lars von Trier skildrer angst på hver deres personlige måde, og billedkunstner Vivi Christensen bruger også sig selv og sine egne oplevelser, når hun viser sine nye malerier i Filosoffen.

- Jeg vil undersøge og visualisere, hvordan jeg synes, angsten ser ud. Hvordan det ser ud, når man mister jordforbindelsen, når man er sårbar, sitrer og farer sammen eller får en uvirkelighedsfornemmelse, siger Vivi Christensen.

Vivi Christensen

Vivi Christensen er uddannet billedkunstner på Det Fynske Kunstakademi i 2001.Hun er 55 år og bor i Odense.

Hun tager ofte afsæt i sine personlige erfaringer, når hun maler.

Udstillingen "Kroppen, som ingen ende vil tage" vises i Kunstbygningen Filosoffen fra 12.-17. december 2018.

Læs mere www.vivichristensen.dk

Kroppen næsten forsvinder i Vivi Christensens billeder af angst. Hun ser frem til at få dem op at hænge i Filosoffen efter at have brugt andre udstillingsrum - blandt andet sin egen lejlighed. Foto: Vivi Christensen
Annonce

Det, kroppen mærker

Kunstneren tager altid udgangspunkt i eget liv, når hun vælger tema til sine værker, og tidligere har hun inviteret beskuere ind i andre intime rum som parforhold og forholdet til teenagebørnene. At angst denne gang fylder lærrederne skyldes, at hun efter nogle års behandling for angst har lært at se på den udefra.

- Jeg fandt ud af, at det ikke er normalt at føle, at fødderne flyder ud i gulvet, når man handler i Føtex. For sådan er det jo også med angst; man tror, at andres kroppe reagerer på samme måde i situationen som ens egen, for hvor fra skulle man vide, at de ikke gør det, siger hun.

Vivi Christensen har været i terapi for sin angst, men samtidig er hun pårørende og er i den forbindelse kommet på psykiatrisk afdeling, så hun har på flere måder øjne på emnet både indefra og udefra.

- For mig kan angsten opleves som om, kroppen er grænseløs og uendelig. Og jeg synes, det er interessant, at der ofte er fysiologiske forklaringer på det, man mærker i sin krop, når man oplever angst. Det er også derfor, titlen på udstillingen er "Kroppen, som ingen ende vil tage", siger hun.

Annonce

Tryghedszonen

Arbejdet med angst har været overraskende og øjenåbnende for den odenseanske kunstner. Blandt andet fordi Vivi Christensen måtte tage hul på projektet på en anden og tilfældig måde end planlagt og også på den måde kom ud af sin tryghedszone. Hendes bestilte lærreder var forsinkede, og da hun manglede noget at male på, brugte hun i stedet noget stof, hun havde på en rulle.

På grund af det uplanlagte benspænd blev billedet endnu større end de sædvanlige store formater på godt to gange to meter, hun arbejder i, men det lærte hende noget nyt.

- Mange sætter ord på angst, men billeder er mit sprog, og jeg lader hænderne tale. Og da jeg bare kunne rulle stoffet ud, ville den krop, jeg malede, ingen ende tage. Jeg endte med at dele billedet i to, siger hun.

Annonce

Tre af værkerne til OUH

Samtidig med udstillingen i Filosoffen har Vivi Christensen malet tre større billeder, der til nytår skal hænges op på psykiatisk afdeling på OUH. En opgave, hun blevet udvalgt til, og malerierne er påbegyndt under et studieophold på Künstlerhaus Lukas i Tyskland, som hun er støttet af Statens Kunstfond.

- Jeg inviterer folk ind i mit univers og håber, at de oplever, at der er en dybde i malerierne, men også at der er både glæde og håb, siger hun.

Vivi Christensen egen angst er der stadig, som den altid har været. Men nu, hvor hun kender dens omfang, lever hun med den.

- Til gengæld kan jeg blive helt angst for, om andre kan se angsten i mine billeder. Det håber jeg. Men de må få det ud af dem, de vil, siger hun.

Udstillingen "Kroppen som ingen ende vil tage" åbner i Kunstbygningen Filosoffen tirsdag 12. december kl. 17-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce