Annonce
Odense

Kunst: Hun sætter billede på angsten

- Jeg inviterer folk ind i mit univers og håber, at de oplever, at der er en dybde i malerierne, men også at der er både glæde og håb, siger Vivi Christensen - aktuel i Filosoffen med billeder af angst. Foto: Kirstine Mengel

Billedkunstner Vivi Christensen ser endnu mere indad i sin kommende udstilling, der runder et travlt år af.

Hvordan ser angst ud? Kunstnere som den norske maler Edvard Munch og den danske filmproducent Lars von Trier skildrer angst på hver deres personlige måde, og billedkunstner Vivi Christensen bruger også sig selv og sine egne oplevelser, når hun viser sine nye malerier i Filosoffen.

- Jeg vil undersøge og visualisere, hvordan jeg synes, angsten ser ud. Hvordan det ser ud, når man mister jordforbindelsen, når man er sårbar, sitrer og farer sammen eller får en uvirkelighedsfornemmelse, siger Vivi Christensen.

Vivi Christensen

Vivi Christensen er uddannet billedkunstner på Det Fynske Kunstakademi i 2001.Hun er 55 år og bor i Odense.

Hun tager ofte afsæt i sine personlige erfaringer, når hun maler.

Udstillingen "Kroppen, som ingen ende vil tage" vises i Kunstbygningen Filosoffen fra 12.-17. december 2018.

Læs mere www.vivichristensen.dk

Kroppen næsten forsvinder i Vivi Christensens billeder af angst. Hun ser frem til at få dem op at hænge i Filosoffen efter at have brugt andre udstillingsrum - blandt andet sin egen lejlighed. Foto: Vivi Christensen

Det, kroppen mærker

Kunstneren tager altid udgangspunkt i eget liv, når hun vælger tema til sine værker, og tidligere har hun inviteret beskuere ind i andre intime rum som parforhold og forholdet til teenagebørnene. At angst denne gang fylder lærrederne skyldes, at hun efter nogle års behandling for angst har lært at se på den udefra.

- Jeg fandt ud af, at det ikke er normalt at føle, at fødderne flyder ud i gulvet, når man handler i Føtex. For sådan er det jo også med angst; man tror, at andres kroppe reagerer på samme måde i situationen som ens egen, for hvor fra skulle man vide, at de ikke gør det, siger hun.

Vivi Christensen har været i terapi for sin angst, men samtidig er hun pårørende og er i den forbindelse kommet på psykiatrisk afdeling, så hun har på flere måder øjne på emnet både indefra og udefra.

- For mig kan angsten opleves som om, kroppen er grænseløs og uendelig. Og jeg synes, det er interessant, at der ofte er fysiologiske forklaringer på det, man mærker i sin krop, når man oplever angst. Det er også derfor, titlen på udstillingen er "Kroppen, som ingen ende vil tage", siger hun.

Annonce

Tryghedszonen

Arbejdet med angst har været overraskende og øjenåbnende for den odenseanske kunstner. Blandt andet fordi Vivi Christensen måtte tage hul på projektet på en anden og tilfældig måde end planlagt og også på den måde kom ud af sin tryghedszone. Hendes bestilte lærreder var forsinkede, og da hun manglede noget at male på, brugte hun i stedet noget stof, hun havde på en rulle.

På grund af det uplanlagte benspænd blev billedet endnu større end de sædvanlige store formater på godt to gange to meter, hun arbejder i, men det lærte hende noget nyt.

- Mange sætter ord på angst, men billeder er mit sprog, og jeg lader hænderne tale. Og da jeg bare kunne rulle stoffet ud, ville den krop, jeg malede, ingen ende tage. Jeg endte med at dele billedet i to, siger hun.

Annonce

Tre af værkerne til OUH

Samtidig med udstillingen i Filosoffen har Vivi Christensen malet tre større billeder, der til nytår skal hænges op på psykiatisk afdeling på OUH. En opgave, hun blevet udvalgt til, og malerierne er påbegyndt under et studieophold på Künstlerhaus Lukas i Tyskland, som hun er støttet af Statens Kunstfond.

- Jeg inviterer folk ind i mit univers og håber, at de oplever, at der er en dybde i malerierne, men også at der er både glæde og håb, siger hun.

Vivi Christensen egen angst er der stadig, som den altid har været. Men nu, hvor hun kender dens omfang, lever hun med den.

- Til gengæld kan jeg blive helt angst for, om andre kan se angsten i mine billeder. Det håber jeg. Men de må få det ud af dem, de vil, siger hun.

Udstillingen "Kroppen som ingen ende vil tage" åbner i Kunstbygningen Filosoffen tirsdag 12. december kl. 17-19.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Kerteminde

Politiet fik travlt efter 'gløder ramte stråtag': Det var dog slet ikke så farligt endda

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Middelfart

Der kommer færre teststeder i Middelfart fra denne uge: Her er ændringerne

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Annonce