Annonce
Fyn

Kunst er normalt gemt væk: Specielle værker af Per Kirkeby vises i Fredericia

Fredericia Kunstforening har fernisering på sin hidtil dyreste udstilling. I salene i Kongensgade 111 vises 170 raderinger af Per Kirkeby. Fra 1960'erne til op til 2011. Motiverne er fra det høje nord. Ikke mindst Grønland, hvor den geologiuddannede Per Kirkeby har rejst meget. To af raderingerne er med sine to gange en meter de største af den slags tryk, der kan laves i Danmark, fortæller museumsinspektør, Lukas Haberkorn (billedet), fra Museum Jorn i Silkeborg. Museet ejer samlingen og har lånt den ud til Fredericia Kunstforening. Foto: Peter Leth-Larsen

En af Danmarks største kunstnere er mest kendt for malerier. Men han begyndte med grafik og slutter med grafik. Ambitiøs kunstforening udstiller samling, der ellers er på magasin.

Fredericia: En af Danmarks allerstørste nulevende kunstnere, Per Kirkeby (f. 1938), er mest kendt for sine malerier.

Men han begyndte med grafik og slutter med grafik. For Kirkeby kan efter et sygdomsforløb ikke mere arbejde med farver på et lærred.

Derfor er Fredericia Kunstforenings nye udstilling ganske aktuel, fortæller museumsinspektør, Lukas Haberkorn, fra Museum Jorn i Silkeborg. Museet har udlånt 170 raderinger til kunstforeningen. Der er fernisering fredag den 2. februar.

- Per Kirkeby arbejder igen med grafik, fordi han ikke mere maler, forklarer Lukas Haberkorn til Fredericia Dagblad.

For mig er raderinger som dagbogssider. Et par kobberplader i min taske eller rygsæk gør mig glad. Men i modsætning til blyantstegning på papir ser jeg først resultatet, når jeg smører sværten på pladen og laver et tryk

Per Kirkeby, kunstner

Se det selv

Udstillingen "Per Kirkeby - Rejser i det høje nord" vises fra fre. 2. februar kl. 17 (fernisering) til og søn. 4. marts. Åbent i salene i Kongensgade 111 tirs. til fred. fra 14 til 17, lørd. fra 11 til 17 og sønd. 14-17. Mand. lukket. I Ferniseringen deltager direktør Jacob Thage og museumsinspektør Lukas Haberkorn fra Museum Jorn i Silkeborg.Desuden synger Umiaq Koret.

Ons. 21. februar 19-21 er der desuden foredrag om Kirkeby v. Lukas Haberkorn. Også i Kongensgade 111. Folkeuniversitet Lillebælt arrangerer. Alle velkomne. Billetter på http://fulillebaelt.dk.

Museumsinspektør Lukas Haberkorn (th), Museum Jorn, og bestyrelsesmedlem i Fredericia Kunstforening, Vagn Sørensen, ved ophængningen af Kirkeby-kunsten. Kunstforeningen har med den nye udstilling - men også de seneste med Erik Clausen og Jens Galschiøt - hævet ambitionsniveauet. Foto: Peter Leth-Larsen

Lang kronologi

De raderinger - primært lavet med en nål på metalplader - Fredericia Kunstforening viser i to sale i Den Kreative Skole i Kongensgade 111 frem til marts, spænder vidt. Fra 1960'erne frem til 2011.

Værkerne stammer fra studieture og senere rejser til Norge, Færøerne, Grønland og Island. Per Kirkeby er uddannet geolog og gjorde sig ikke bare faglige notater. Han havde også altid metalplader med og kunne sidde og radere og bagefter trykke hjemme i København. Gerne i flere lag, så de oprindelige streger udvikler sig til et færdigt hele af naturscenerier, bjerge og ikke mindst isens formationer, men også af forsteninger.

Produktiv med nålen

De 170 raderinger, som vises på udstillingen i Fredericia Kunstforening, er udlånt af Museum Jorn, Silkeborg. Museet ejer en komplet samling af over 1500 raderinger af Per Kirkeby fra perioden 1962-2016, som kunstneren siden 1975 løbende har doneret.

Radering, nål på metalplade og efterfølgende sort-hvidt tryk, fra en rejse til Grønland i 1960'erne. Per Kirkeby har en livslang fascination af det høje nord. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Dyreste udstilling hidtil

Dele af udstillingen af Per Kirkebys værker fra norrøne egne har sidst været vist i 2015 i Det Danske Hus i Paris på den prominente adresse Champs Élysée.

Der er ikke aktuelle planer om udstillinger af raderingerne efter udlånet til Fredericia Kunstforening, og værkerne går derfor tilbage i magasin på Museum Jorn, som heller ikke selv har dem fremme i den faste udstilling.

Udstillingen i Fredericia er blevet til med økonomisk hjælp på i alt 55.000 kroner fra Fredericia Kommune og Nordea Fonden. Den er den dyreste i regi af kunstforeningen. I forbindelse med udstillingen udgives et katalog, som Fynske Bank har støttet med en underskudsgaranti på 15.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce