Annonce
112

Kunne have kostet liv: Mand kræves fængslet efter brandstiftelser under indbrud

Tidligt om morgenen torsdag 11. oktober 2018 var der en brand i et rækkehus på Bakkegårdslunden i Højby syd for Odense. Foto: Michael Bager.
En yngre mand mistænkes for at stå bag flere indbrud og påsatte brande i det sydlige Odense. Fyns Politis anklager vil have dørene lukket i grundlovsforhør torsdag morgen.

Højby: Torsdag morgen fremstiller Fyns Politi en yngre mand i grundlovsforhør ved Retten i Odense, hvor han vil blive krævet varetægtsfængslet. Politiet mener, han står bag mindst 20 indbrud i Højby i den sydlige del af Odense, og at han i flere tilfælde har startet en brand i boligerne, som han er brudt ind i.

Det kunne ifølge politiet være endt fatalt, da der torsdag 11. oktober tidligt om morgenen var indbrud i et rækkehus på Bakkegårdslunden i Højby. Klokken 4.35 blev politi og brandvæsen alarmeret, og da brandfolkene nåede frem, havde branden udviklet en del røg i huset.

Til alt held var der ingen hjemme - beboerne kunne være blevet røgforgiftet, sagde vagtchefen hos Fyns Politi i forbindelse med branden, som politiet hurtigt kunne placere i kategorien "mistænkelig".

- Da brandfolkene gik ind, var der ikke låst, og der var knust en rude ind til huset. Oven i det kan vi se, at der er to steder, hvor ilden kan være begyndt. Så vi tror, der er blevet begået indbrud i huset, og vi tror, at branden er blevet påsat, sagde vagtchef Hans Jørgen Larsen til Fyens.dk.

Knap to måneder senere, om aftenen mandag 3. december, opdagede en nabo til en villa på Brobækvænget i Højby, at der var ild i huset. Heller ikke her var beboerne hjemme. Huset fik indvendige brandskader.

Aftenen efter var der igen indbrud i området, denne gang i en villa på Aulkærvænget, som ligger et par veje væk.

Her kom en beboer i huset hjem klokken 19.15 og opdagede ifølge TV2 Fyn en mand, som var i gang med at stjæle julegaver og havde nået at skære lamper ned fra loftet. Da kvinden råbte manden an, stak han af gennem en knust rude.

Fyns Politi har på forhånd oplyst, at anklageren vil bede dommeren om at lukke dørene under grundlovsforhøret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce