Annonce
Odense

Kun tre blev smittet: Ældreplejen kom nådigt igennem krisen

De ansatte i Ældre- og Handicapforvaltningen har været gode til at undgå smitte. Det skyldes både dygtige medarbejdere og held, mener sundhedschef i Odense Kommune. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Kun tre har været konstateret smittet med coronavirus blandt Ældre- og Handicapforvaltningens godt 4000 medarbejdere, siden landet lukkede ned midt i marts. Ingen beboere på plejecentre har været syge med covid-19, og sygefraværet relateret til eventuel coronasmitte er faldet fra over 350 til 13.
Annonce

Ingen beboere på Odense Kommunes plejehjem, kun meget få hjemmeboende modtagere af hjemmepleje og et par stykker ansat i ældreplejen i Odense har været syge med covid-19, siden statsministeren lukkede landet ned i midten af marts. Kun tre medarbejdere i hele Ældre- og Handicapforvaltningen, der har godt 4000 medarbejdere, har været konstateret smittet med coronavirus. Også sygefraværet, der kan relateres til corona-lignende symptomer, er faldet markant efter at have været relativt højt de første uger af nedlukningen.

Da sygefraværet var på sit højeste, var antallet af sygemeldinger, hjemsendte og medarbejdere i karantæne på omkring 350. Det er nu faldet til 13 fredagen før pinse.

Sundhedschef i Odense Kommune Charlotte Scheppan er stolt og også lidt ydmyg over de flotte tal, som hun mener skyldes samvittighedsfulde, dedikerede og dygtige ledere og medarbejdere og også en smule held.

- Vi er meget, meget glade for, at det er lykkedes at overholde de nationale retningslinjer. Det har andre kommuner selvfølgelig også, men alt andet lige er det flotte tal. Det har beskyttet borgerne, at vi ikke har flere smittede medarbejdere, og det har været til at skabe tryghed på arbejdspladsen, siger hun.

Hun er ikke i tvivl om, at æren tilfalder ledere og medarbejderne, der meget samvittighedsfuldt har fulgt alle retningslinjer.

- Der har fra dag 1 været en meget stor opmærksomhed på at få retningslinjerne ud til medarbejderne, der har holdt afstand, overholdt alle hygiejneråd og brugt værnemidler. Vores arbejdsmiljøorganisation skal have stor ros for deres arbejde i den forbindelse. Der har også været en meget stor ansvarlighed hos den enkelte medarbejder. Vi har også et hygiejnenetværk bestående af sociallæger og fagligt meget dygtige folk, som har løftet en stor opgave i formidlingen, lyder det fra Scheppan.

- Vi kan jo ikke bevise, at det er det, der har gjort det, men det har helt sikkert været medvirkende. Men vi har selvfølgelig også været heldige, at vi tilsyneladende ikke har haft nogle raske smittebærere. Det har været en blanding af dygtighed og held, vurderer sundhedschefen, og tilføjer at også den kommunale podeenhed har medvirket til succesen ved hurtigt at teste svage borgere.

Charlotte Scheppan har fra begyndelsen været en del af den stab, der på tværs af kommunens forvaltninger har mødtes hver morgen for at diskutere nye retningslinjer, sygemeldinger og situationen generelt.

Kriseberedskabet har nu ændret mødefrekvensen til tre gange om ugen, og hen over sommeren bliver det kun sundhedsberedskabet, der vil mødes tre gange ugentlig.

Sygefravær og coronasmitte

Ældre- og Handicapforvaltningen har gennem hele coronakrisen adskilt sygefravær relateret til coronasmitte og øvrigt sygefravær.

Sygefraværet opgjort som fravær relateret til mulig coronasmitte var højt i begyndelsen af nedlukningen.

Det dækkede over hjemsendte, sygemeldte med mulige symptomer og folk i karantæne afhængig af skiftende retningslinjer.

Det er uvist, om disse medarbejdere har haft covid-19, da man i begyndelsen af nedlukningen ikke testede i samme omfang som nu og ikke har testet for antistoffer.

Når tallet er opgjort til tre, der har haft covid-19 i hele Ældre- og Handicapforvaltningen, er det dem, der er testet og konstateret smittede.

Det almindelige sygefravær har også været lavere end normalt under krisen.

Annonce

Holde fokus på hygiejne

Det er dog vigtigt ikke at hvile på laurbærrene og fortsat holde fast i alle de gode vaner og retningslinjer, minder sundhedschefen om.

- Vi skal tage de gode erfaringer med os. Vi har jo generelt et betydeligt lavere sygefravær, end vi plejer i løbet af foråret. Vi har fået nogle gode vaner, som jeg er sikker på, at vi vil fortsætte med. Det vil blive en kæmpe gevinst for hele samfundet - ikke kun økonomisk set - også menneskeligt og særligt for de svageste i vores samfund, bemærker hun.

Også rådmand Søren Windell (K) er positivt overrasket over, hvor godt ældreplejen og forvaltningen generelt er kommet igennem krisen.

- Det er glædeligt, at vi kun har haft få smittede borgere. Medarbejderne har været meget opmærksomme på ikke at sprede en eventuel smitte. Man har været god til at passe på de borgere, vi skal beskytte. Vi har heller ikke haft det masse-udbrud i Danmark, som man havde frygtet, og det har helt sikkert også været medvirkende til, at det er gået så godt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Kerteminde For abonnenter

Million-priser på Nordre Havnekaj fastsat: Nu sættes 18 eksklusive Kerteminde-huse til salg

Annonce