Annonce
Indland

Kun negative nyheder om indvandrere

Danske medier videregiver fordomsfulde billeder af indvandrere og har gjort det i 25 år, viser ny undersøgelse. Billederne skinner skarpt igennem i valgkampen.

Alle taler om dem. Alle har en holdning til dem. Det drejer sig om landets indvandrere, som igen er blevet hovedtema i en valgkamp. Men danskernes viden om deres medborgere fra Pakistan, Somalia eller Irak kommer næsten udelukkende fra medierne, og det er bekymrende.

For journalisterne videregiver stereotype og negative billeder af indvandrerne.

Det siger Rikke Andreassen, lektor i medie- og kommunikationsvidenskab på Malmö Universitet, efter at have undersøgt, hvordan danske medier siden 1980'erne har beskrevet de etniske minoriteter.

- Vores nyhedsmedier giver os en række negative og generaliserende historier om etniske minoriteter, og vi ser den samme type historier igen og igen. Det er bl.a. historier om etniske minoritetskvinder udsat for hustruvold, tvangsægteskaber og æresdrab. Om etniske kvinder, der går med tørklæder, og at tørklæder er undertrykkende, og unge muslimske mænd, der er meget kriminelle og voldtager, siger Rikke Andreassen.

Jo værre og bedre

Mediernes beskrivelser påvirker dels danskernes opfattelse af etniske minoriteter, dels deres selvopfattelse. Når medierne fremstiller tyrkiske Hassan på en bestemt måde, f.eks. som kvindeundertrykker, får det danske Lars til at fremstå som det modsatte.

Ifølge Rikke Andreassen er det derfor ikke neutrale billeder, vi får serveret med nyhederne, for jo værre de etniske minoriteter beskrives, desto bedre fremstår danskerne.

Billederne fra medierne skinner også skarpt igennem i den politiske dagsorden. F.eks. er politikernes store fokus på Asmaa Abdol-Hamids (EL) tørklæde i den aktuelle valgkamp en gentagelse af de seneste mange års nyhedshistorier, siger Rikke Andreassen.

- I medierne har der i årevis været en dæmonisering af dét at gå med tørklæde. Det er blevet fremstillet som meget negativt, udansk og kvindeundertrykkende. Den dæmonisering ses klart i valgkampen med en række lovforslag mod tørklæder og med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens voldsomme kritik af Asmaa. Her er klare paralleller til en generaliserende ensidig medieformidling, der så bon'er ud i valgkampen, siger Rikke Andreassen.

Annonce

Ènsidigt billede

Hun understreger, at negative nyhedshistorier om indvandrere ikke i sig selv er et problem. Men det bliver et problem, fordi disse historier er den eneste viden, danskerne får om indvandrerne.

- Vi ved fra flere undersøgelser, at etniske danskere har meget lidt personlig kontakt med etniske minoriteter. Derfor bliver medierne danskernes primære kilde til information om disse minoriteter. Og når nyhedsmedierne hele tiden fortæller os, at indvandrerkvinder er undertrykte, og mændene er kriminelle og begår voldtægt, så er det dét billede, danskerne får af etniske minoriteter, siger hun.

Rikke Andreassen har analyseret flere end 300 nyhedsartikler fra fem af de største danske aviser samt 300 nyhedsindslag fra DR og TV 2.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce