Annonce
Nyborg

Kun for de adelige: Ulvehunde på Borgmestergården

Sofus på 9 år klapper ulvehunden Nico. Foto: Emilie Halberg
Ulvehunde og andre historiske husdyr gæster i levende live Borgmestergården hver onsdag i sommerferien. De fortæller historien om det tætte bånd mellem mennesker og dyr gennem tiden.
Annonce

Nyborg: Uccas og Nico er irske ulvehunde så enorme, at de næsten har øjne så store som Rundetårn. De er i hvert fald næsten i øjenhøjde med de børn, der ivrigt klapper og nusser dem. Tålmodigt sidder de blide og rolige dagen lang og viser sig fra deres bedste side. Men de har to sider, fortæller hundenes ejer, Erling Birk:

- En god ulvehund er som et lam i hjemmet og en løve under jagten.


En god ulvehund er som et lam i hjemmet og en løve under jagten.

Erling Birk, hundeejer


Uccas og Nico blev inviteret ind på Borgmestergården den første onsdag i juli, fordi ulvehunden spillede en særlig rolle i 1600-tallet. Udover at være en af verdens største hunde, er den nemlig også en af verdens ældste hunderacer. Men kun adelen måtte eje en ulvehund. Den blev trænet til at jage ulve og andre dyr, men den blev også brugt i krig til at hive soldaterne ned fra deres heste.

Annonce

Nyt dyr hver onsdag

Hver onsdag i hele juli inviterer Borgmestergården et nyt husdyr ind på museet. De næste onsdage kommer der andre husdyr på besøg, og den 5. august kan børnene tage deres egne husdyr med på museet til et lille børnedyreskue.

- Vi inviterer nogle af de husdyr, som man kan forestille sig levede her omkring slottet i gamle dage. Man kan lære lidt om de funktioner, de forskellige husdyr havde, fortæller museumsinspektør, Sara Agnete Hanghøj.

Børnene flokkedes om de venlige ulvehunde, som spillede en central rolle som jagt- og krigshund i 1600-tallet. Foto: Emilie Halberg

Børnene kan komme helt tæt på hvert af de særligt udvalgte dyr, og museet arrangerer forskellige konkurrencer og gættelege, der relaterer sig til det enkelte dyr.

- Vi har også haft politihunde ved biblioteket, der viste de særlige evner, som hunden har, og her på museet har vi forskellige gættelege, hvor man for eksempel skal gætte en lyd, fordi hundens hørevne er noget af det særlige, den kan.

Der er fundet rigtig mange forskellige dyreknogler i området omkring slottet. Det kan fortælle noget om husdyrenes betydning for mennesker gennem historien.

- Der har levet en masse forskellige husdyr her i gamle dage. Både heste, får, geder, køer, høns, hunde og ænder. Faktisk står der i de ældre huses skøder, at de har græsningsret, hvis de vil holde dyr, så den ret har de for så vidt stadig, siger Sara Agnete Hanghøj.

Museet har åbent hver dag hele sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce