Annonce
Rejser

Kun et værelse: Central Hotel er Danmarks mindste hotel

Leif Thingtved er træt af minimalistiske, hvide vægge, så dem ser man ikke på Central Hotel. Foto: Jon Norstrøm/Central Hotel & Café
Danmarks - måske endda verdens - mindste hotel ligger i Tullinsgade i København. Hotellet har kun et enkelt værelse, til gengæld oplever gæsterne at blive en del af det lokale i et helt særligt område af hovedstaden.

I krydsfeltet mellem Vesterbro og Frederiksberg ligger Danmarks mindste hotel. Hotellet har kun et enkelt værelse, og i stueetagen ligger en lille café.

Alligevel er Central Hotel & Café, som det hedder, kendt og besøgt af gæster fra hele verden, og mange udenlandske magasiner har skrevet om det lille hotel.

- Jeg havde en uge, hvor jeg havde gæster fra Kasakhstan, Australien, USA og Japan, fortæller Leif Thingtved, der er manden bag hotellet samt caféen Granola, der ligger kun et stenkast derfra på Værnedamsvej.

Ideen til hotellet opstod, da han fik mulighed for at leje et hus i Tullingade, der havde stået tomt i en periode.

- Der er ikke rigtigt nogen forretning i det, det er det for småt til, men det tilfører lidt historie til Granola. Og jeg bor lige ved siden af det hele, så på den måde hænger det godt sammen. Granola og hotellet er min lille verden, fortæller Leif Thingtved.

Værelset måler 12 kvadratmeter, og der er tænkt over selv de mindste detaljer og farver i indretningen. Leif Thingtved er med egne ord træt af design og hvide vægge og ser sit hotel som et alternativ til hovedstadens andre hoteller.

- Jeg plejer at sige, at det bedste, man kan gøre, er, at booke værelset en hverdag. Tage fra arbejde og hen på hotellet. Hygge på værelset et par timer, gå ud og spise og så tilbage på værelset og læse en bog eller se lidt fjernsyn. Her handler det om at være på værelset. Hotelværelser er ellers typisk et sted, du kommer ind i, smider dine ting og skynder dig ud igen. Det er ikke hotellet, der er oplevelsen, det er ikke der, du opholder dig, når du ikke sover, siger han.

Annonce

Central Hotel & Café

Central Hotel & Café er Danmarks mindste hotel med kun et enkelt værelse. Værelset måler 12 kvadratmeter.

Med til hotellet hører en lille café.

Manden bag hotellet og caféen er Leif Thingtved, der også står bag caféen Granola på Værnedamsvej.

Central Hotel & Café ligger i Tullinsgade på Vesterbro.

En del af det lokale

Fordi der kun er et enkelt værelse, mener Leif Thingtved selv, at hotellet kan noget, de større hoteller ikke kan.

- Du bliver en del af det lokale, når du bor her, fordi du er den eneste gæst. Og det er det, man gerne vil, når man er ude at rejse. Man håber at blive en del af det lokale et eller andet sted. Det elsker vi alle sammen, siger hotelejeren.

Samtidig ligger hotellet i et helt særligt område af København, der adskiller sig fra storbyens andre bydele. Den ligner mere København som byer så ud engang.

- Værnedamsvej er den sidste gade af sin art. Og gaden er, som den er, fordi den både tilhører Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, og de har aldrig kunnet blive enige om, hvad de skulle med den vej. Derfor fungerer den så godt. Der er små butikker, og der bor mennesker. Det er i virkeligheden ret enkelt, siger hotelejeren.

Ofte booker gæsterne kun en enkelt nat på hotellet, men Leif Thingtved oplever, at mange ærgrer sig over, at de ikke blev der lidt længere. Han tror, det skyldes, at folk er lidt skeptiske ved tanken om et hotel med kun et enkelt værelse.

- Jeg har stamgæster, blandt andet et amerikansk par, der har været her tre gange af fem nætter. Det er hyggeligt, for de bliver virkelig en del af det lokale. Anden gang, de var her, inviterede jeg dem hjem til en kop kaffe. Imens de var her, gik op for mig, hvor meget jeg var oppe at køre over at kunne give dem den oplevelse, siger Leif Thingtved, der har haft en alsidig karriere. Han har blandt andet drevet en gammel pølsevogn og været i filmbranchen i mange år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce