Annonce
Kultur

Kun et klik væk: Gå på Statens Museum for Kunst hjemme fra lænestolen

I flere år har Statens Museum for Kunst arbejdet på at digitalisere og kategorisere tusindvis af værker i museets samling. Nu er det muligt at gå på opdagelse i mere end 40.000 kunstværker hjemme foran skærmen. Foto: SMK
260.000 kunstværker består Statens Museum for Kunsts samling af. Langt, langt størstedelen er gemt væk på magasiner og kommer måske aldrig op på væggene, selv om museet skifter udstillinger. Men nu er tusindvis af værker gjort tilgængelige for alle, uanset hvor i landet man bor. Open SMK hedder projektet, der har digitaliseret og kategoriseret over 40.000 værker indtil videre.

Der er langt fra Lemvig til Statens Museum for Kunst i midten af hovedstaden, hvis man får lyst til at se Matisse-malerier eller guldaldermalernes gyldne strøg. Men nu er man ikke mere end en internetadgang væk fra landets største kunstsamling. Statens Museums for Kunst har skabt SMK Open, en hjemmeside, hvor man kan søge i over 40.000 værker fra museets magasiner og udstilling. Her findes både Matisses damer, Hammershøis nakker og Anchers fiskere blandt mange andre.

Selv om museets udstilling er så stor, at man nærmest kan fare vild mellem guldalderen og 1500-tallet, er det kun 0,7 procent af kunstsamlingen, der er hængt til skue. Men det skal det digitale åbenhedsprojekt ændre på.

- Vi arbejder hele tiden på at gøre museets samling relevant og tilgængelig for så mange som muligt. Nu bliver det forhåbentlig lettere for alle, der vil opleve eller bruge samlingen digitalt – også for dem, der måske vil søge mere intuitivt og ikke har taget stilling til, hvilken konkret kunstner eller kunsthistorisk periode, de er interesseret i, siger Jonas Heide Smith, leder af SMK Digital, i en pressemeddelelse.

Siden 2016 har SMK med støtte fra Nordea-fonden arbejdet på at skabe SMK Open. Projektet har et budget på 16,4 millioner kroner, som skal bruges til at gøre kunstsamlingen digitalt tilgængelig for alle. En del af projektet er onlinekunstsamlingen, der gør det muligt at søge i museets værker.

Man kan søge på klassiske parametre efter kunstneres navne, periode eller årstal. Men den digitale samling gør det også muligt at søge på farver eller på emner, som kvinde, blomst, numse eller vindue – alt efter, hvad man interesserer sig for.

På den måde bliver kunsten også nemmere tilgængelig for folk, der ikke har en klassisk tilgang til den. Man kan også downloade værkerne, lave sin egen samling på computeren eller printe den og hænge den op derhjemme. For cirka totredjedele af SMKs gigantiske samling er fri af ophavsret. Når kunstneren har været død i længere end 70 år, ophæves ophavsretten, og værkerne bliver fælleseje. Det er de værker, man kan bruge og dele, som man vil. Omkring 15.000 af de ophavsfrie værker er digitaliserede i høj opløsning, og det betyder, at man kan printe, lave gif’er, bruge dem i undervisningsmateriale eller trykke kunstværkerne på puder og kuglepenne, hvis man skulle have lyst.

På den måde bliver kunsten, der står på museumsmagasinet, bragt ud til danskerne.

- Vi er hele landets kunstmuseum og samlingen tilhører alle danskere. Derfor skal vi selvfølgelig bestræbe os på at gøre kunsten så let tilgængelig som muligt for landets borgere. Helt kort sagt: Jo mere kunsten bliver set og brugt, jo tættere kommer vi på at opfylde vores mission som Danmarks nationalgalleri, siger Mikkel Bogh, SMKs direktør, til smk.dk.

Den store digitale kunstsamling er kun begyndelsen på SMK Open. Med tiden skal kunstværkerne have kontekst. Det vil sige, at hvert værk i samlingen skal linkes til artikler, audioguides, podcasts og forskning om værkerne. Projektet fortsætter resten af 2020.

Udforsk den digitale kunstsamling på hjemmesiden open.smk.dk.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Annonce