x
Annonce
Nordfyn

Kun borgmesteren var til stede: Byrådsmøde med en klang af tomhed og en duft af tandlæge

Nej, det var ikke en prædikestol, som borgmester Morten Andersen (V) besteg på torsdagens byrådsmøde i en næsten tom byrådssal. Foto: Henrik Larsen
Den normale fællessang var droppet. Hvilket ikke affødte protester, da borgmester Morten Andersen (V) var eneste fysisk tilstedeværende medlem af kommunalbestyrelsen, da Nordfyns Kommune holdt byrådsmøde.

Nordfyn: - Er der ikke et billede af mig?

- Jo, Anders og det er endda vellignende, selv om det er i sort og hvid, lød svaret fra borgmester Morten Andersen (V), da Anders Funch Engelstad (SF) bag skærmen derhjemme klargjorde sig til torsdagens møde i kommunalbestyrelsen.

Alle medlemmer med undtagelse af borgmesteren befandt sig på behørig coronaafstand. Som var der tale om nedtælling til et tv-show blev lyden og andre detaljer til det sidste testet. Var der nu hul igennem til alle og kunne alle ses på skærmen?

Det er Kommune-tv, som har lavet en digital løsning, så alle kommuner i en svær tid kan fastholde den nødvendige frekvens af møder i kommunalbestyrelsen.

Var en person med bind for øjnene blevet ført op i byrådssalen, havde førstehåndsindtrykket været, at vedkommende var havnet hos tandlægen. Kommunaldirektør Morten V. Pedersen og stabschef Vicki Møberg Torp sad med hver sin dispenser med håndsprit foran sig. Der var håndsprit ad libitum. Nok til alle på en aften, hvor ellers kun Fyens Stiftstidende og to repræsentanter fra filmselskabet lionart.dk var til stede.

Annonce

En slags prædikestol

Borgmesteren varetog mødet i stående tilstand med sin bærbare computer. Han stod på et lille podie. Foran ham hang et hvidt klæde, som befandt han sig på en prædikestol. Han var nu ikke ude på at missionere. Opsætningen og ophøjningen var lavet med det formål at få et bedre billede til dem, der så med på skærmen derhjemme.

- Ja, altså et bedre baggrundsbillede, som Morten Andersen skyndte sig at tilføje.

Klokken var 17.59, da borgmesteren lænede sig lidt frem og hviskede til sin kommunaldirektør, at han skulle ringe med klokken som signal til, at mødet var begyndt. Der var ingen protester over, at den sædvanlige fællessang var droppet. 24 ud af de 25 medlemmer manglede.

Tænd mikrofonen

Med en lang dagsorden på 26 punkter opstod der snart en klang af tomhed i salen. Borgmesteren fremlagde de enkelte sager med midlertidige omstillinger til dem, der sad på digital afstand og rakte hånden op ved at trykke på en knap.

- Jeg giver så ordet til Pia Longet. (Tavshed).

- Du skal lige aktivere din mikrofon

- Du troede jeg, du gjorde.

- Nej, det er ikke alt, jeg er herre over.

For alle var det en usædvanlig situation. Og historisk om man vil. Budgetstrategi 2021. Økonomisk råderum 2021. Allerede nu, kun godt to uger efter at statsminister Mette Frederiksen formelt lukkede Danmark ned, lå og ligger effekterne af coronavirussen som en tung og ubekendt dyne over de kommunalpolitiske beslutninger.

- Vi har taget hul på et helt andet Danmark, end det vi havde vi en måned siden, sagde Morten Andersen i den 15 minutter lange tale, han rammede alvoren ind i.

Ønske om at hjælpe

Samtidig takkede han og glædede sig over den måde, som borgerne og de kommunalt ansatte har håndteret krisen på. Med til det opløftende hører for eksempel, at 45 borgere med en sundhedsfaglig uddannelse, de ikke bruger, i løbet af ganske få dage har meldt sig til at hjælpe en stadig mere presset sundhedssektor.

Hvad angår det tekniske, forløb premieren på det viatuelle kommunalbestyrelsesmøde, uden at teknikken voldte nævneværdige kvaler. Da det gik højest til på kommunens facebookside var der godt og vel 50 personer, som så med.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle brugere på fyens.dk har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Hvis du ikke allerede er betalende læser, kan du for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce