Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kulturskatte i fare: Brand ved Faaborg Museum opdaget og slukket i tide

Det var museumsinspektør Sofie Bastiansen, der opdagede, at det røg og ulmede fra træværket i porten ved Konservesgården. Foto: Palle Søby
Brandvæsenet blev mandag eftermiddag kaldt til Konservesgården i Faaborg, hvor nogen var kommet for tæt på det gamle træværk med en ukrudtsbrænder. En medarbejder på museet opdagede, at det ulmede, og slog straks alarm.

Faaborg: Uha-uha! Man tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis ikke museumsinspektør Sofie Bastiansen mandag eftermiddag havde opdaget, at det ulmede og røg fra træværket i porten ved Konservesgården.

- Jeg fik straks fat i min kollega Jude Solkolsky, og vi forsøgte at slukke det, samtidig med at vi ringede til brandvæsenet, fortæller Sofie Bastiansen.

Brandvæsenet kom hurtigt frem lidt før klokken 15 og fik sprøjtet vand på det ulmende træværk.

Både museumsfolk og beboere i lejlighederne havde tidligere på dagen set nogen gå rundt i gården med en ukrudstbrænder, og indsatsleder Carsten Wolf Larsen formoder, at vedkommende er kommet lidt for tæt på det gamle træværk.

- Den slags kan ligge og ulme i op til otte timer, inden det munder ud i en decideret brand, fortæller han.

Annonce
Museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen ser til, mens brandfolkene sikrer, at der ikke gemme sig flere gløder i det gamle træværk. Foto: Palle Søby

Skrappe brandprocedurer

Faaborg Museum og Konservesgården er gamle, fredede bygninger og derfor blandt de bedst brandsikrede bygninger i hele Faaborg.

- Vi har nogle meget skrappe procedurer, for det er jo gamle og meget sårbare bygninger med uvurderlige kulturskatte. I dag så vi, at procedurerne virker, men selvfølgelig giver det nervøse trækninger, for hvad kunne der ikke være sket, hvis Sofie Bastiansen ikke havde opdaget det, siger museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen.

- Som noget nyt er vi faktisk begyndt at invitere samtlige brandfolk på rundvisning i museet, så de kender bygningen og alle labyrintgangene, hvis der en dag skulle opstå brand, fortæller museumsdirektøren.

Hun var netop på vej til byhistorisk vandring, fordi 24. juni på flere måder er en historisk dag. 24. juni er simpelthen museets fødselsdag. Det var den dag, konservesfabrikant Mads Rasmussen åbnede museet i Konservesgården i 1910.

Og ikke nok med det: 24. juni 1913 blev Kai Nielsens berømte skulptur "Ymerbrønden" afsløret på Torvet i Faaborg, og samme dag var der rejsegilde på Carl Petersens bygning til Faaborg Museum.

Så både museumsfolkene, brandvæsenet og alle andre kan glæde sig over, at 24. juni 2019 ikke blev dagen, hvor der blev føjet et skæbnesvangert kapitel til Faaborg Museums historie.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce