Annonce
Kultur

Kulturona: Velfærd er også kultur og kunst

Claus Houden. Foto: Anna Falck Photography
Annonce

Kulturona, kan vi kalde overskriften.

Fordi det fynske kulturliv lider, som mange andre områder under corona-pandemien - og mangler indtægter til lønninger, besøgende og sikkerhed for at kunne afholde arrangementer ud i fremtiden.

Ledigheden stiger markant blandt aktørerne, og det vil betyde mange års arbejde for at genskabe efterspørgsel og vende tilbage til normale tilstande.

Vaccinen er et vedholdende fokus på det vi ved hjælper; tilførsel af penge. Det skal vi, fordi velfærd også er kultur og kunst.

Velfærd ved i frihed at kunne tage i biografen, til festivalen, til koncerten, i teateret, til prisuddelingen eller fodboldkampen.

Vi møder den form for velfærd og livsmod alle steder, og vi længes efter den, for det er her vi dannes, udvikles, oplever, begejstres, sætter fantasien fri og møder fællesskabet.

Med andre ord, kultur og kunst, ja hele oplevelsesområdet, er alt for vigtig til at efterlade i stikken, det er en del af vores livsgrundlag. Det har det sidste rædselsår i længslens fortabte univers vist os.

Midlerne og økonomien kommer ikke af sig selv, og kulturministeren bærer et kæmpe ansvar for reel overlevelse og den tilgang som hun, Joy Mogensen udlagde ved krisens start, hvor hun ikke mente kulturen skulle hjælpes, nærmest gå konkurs, ja det håber jeg, hun har lagt bag sig og nu ser ind i kulturlivets virkelighed.

En virkelighed hvor kulturmidlerne stadig primært gives inden for Valbybakke. Husk, at grunden til Kulturministeriets oprettelse var, at sikre kultur til alle danskere og ikke som nu med markant flere midler i København.

Derfor indførtes det såkaldte armslængdeudvalg, så der kunne ”eksporteres” kunst og kultur til provinsen hjulpet på vej af særlige kulturstrategier. Desværre er det kun blevet ved ordene, og Fyn får i den sammenhæng alt for få midler og det er forkert når statsministeren taler om et Danmark i balance, at midlerne er så skævt fordelt!

Vi, der er politisk aktive, uanset partifarve, skal tage et fælles ansvar for dette og blive ved med at presse på overfor vores kolleger på Christiansborg til en meget mere fair økonomisk fordeling.

Af egen erfaring ved jeg, hvor svært det er at påvirke, når først ”frikortene” til strømmer til hovedstadens mange imposante tilbud, ja så det svært for folketingsmedlemmerne helt at frigøre sig for sympatien og dermed støtten.

Til gengæld skal aktørerne lære at gå nye veje, bruge krisen til at gøre op med vanetænkning!


Til gengæld skal aktørerne lære at gå nye veje, bruge krisen til at gøre op med vanetænkning!


Måske flere virtuelle universer, der kan formidles uden fysisk fremmøde som appetitvækker til fysiske besøg, og samarbejde meget mere om og med de besøgende, som kommer til og bor på øen. Finde ud af om vores lokale attraktioner og kulturinstitutioner kan nytænke efterspørgslen på netop deres aktivitet. Lade det autentiske og lokale ”gå globalt”!

Når turisterne igen begynder at dukke op, så sørge for de bliver, overnatter og kommer hele øen rundt. Det vil også gavne vores hoteller og restauranter, som krisen har været utrolig hård ved.

Kulturaktørerne skal også gøre op med den afhængighed mange har skabt sig ved kun at have enkelte finansieringskilder, f.eks. fra stat og kommune. Fremadrettet og i krisens skygge skal de lige nu bruge tiden på at udtænke nye strategier og visioner - herunder arbejde på meget mere indtægtsskabende drift og dermed øget egenfinansiering gennem kommercialisering for dem som har muligheden.

Lad os lykkes sammen under og efter kulturonaen, hvor kortene skal blandes, og nye mål skal sættes af kulturaktørerne, så rigtigt mange flere kan opdage de oversete perler vi har her på Fyn og omkring liggende ø’er.

Det fynske kulturliv - nu og i fremtiden

Hvor står det fynske kulturliv netop nu? Har vi lært noget af det mærkværdige år, der er gået, hvordan ser fremtiden ud? Det forsøger vi at finde ud i en ny serie, hvor vi giver ordet frit til en række fynske kulturaktører.

Dette skriv er en del af den serie.

Vi har spurgt åbent ud, hvordan en stribe kulturaktører ser tilbage på 2020 - hvad de har lært, kan de tage noget med sig, og hvordan fremtiden ser ud. De har fået fem spørgsmål, de kunne tage udgangspunkt i, men det har også været en muligt at skrive frit.

Er du kulturaktør på Fyn, eller har du tanker om det fynske kulturliv 20/21 og har du lyst til at dele dine tanker med et perspektiv, som andre kan lære noget af, så skriv en mail til klkn@jfmedier.dk

Serien har umiddelbart ingen slutdato, så længe tanker og tekster har relevans.

Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce