Annonce
Danmark

Kulturminister: Nu kommer alle medier til at få coronahjælp

Kulturminister Joy Mogensen (S) er under hård beskydning fra Folketingets medieordførere for ikke at ville gøre nok for at afhjælpe mediers tab i coronakrisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kulturminister Joy Mogensen (S) blev sendt hjem mandag med hårde ord og krav fra Folketingets partier fra forhandlinger om en hjælpepakke til medier. Nu kommer hun tilbage senere på ugen med et nyt udspil med flere penge og hjælp til alle medier, siger hun til avisen Danmark.

Hjælpepakke: Forhandlingerne om en akut hjælpepakke til medier, der lider under coronakrisen, brød sammen mandag. Kulturminister Joy Mogensen (S) mødte op med 12,5 millioner til at hjælpe lokale ugeaviser, mens alle partierne omkring hende havde krav om en pakke, der afbøder problemer i hele mediebranchen og beløb i størrelsesordenen 150-200 millioner.

Joy Mogensen kom under hård beskydning, og fra DF til Enhedslisten blev der rejst krav om at få flyttet forhandlingerne til Statsministeriet eller Finansministeriet, hvis ikke ministeren fik udvidet sit mandat af regeringstoppen.

"Ellers må forhandlingerne flyttes til et forum med folk, der har kapacitet og pondus til at træffe beslutninger," sagde Radikales medieordfører Jens Rohde.

- Hvordan synes du, forhandlingerne gik, Joy Mogensen?

- Hvad kan man sige ... det gik ret hurtigt op for mig, at der var sket noget, siden vi gik fra hinanden sidst. Jeg havde forberedt mig på at komme med et udspil, der hjælper lokale og regionale medier, mens det mere generelle så skulle ligge i andre ministerier. Der var et andet ønske i forhandlingerne i går, og så måtte vi gå fra hinanden. Nu sidder jeg så og arbejder på en generel pakke for hele mediebranchen.

- Så nu ligger det mere generelle ikke i andre ministerier som for eksempel Erhvervsministeriet eller Finansministeriet?

- Når jeg taler om, at det ikke længere er en pakke rettet mod regionale og lokale medier, men en mere generel pakke, så er det stadig mediebranchen som sektor, og den ligger i Kulturministeriet.

- Havde du undervurderet kravene fra de andre partier?

- Jeg troede, at vi skulle tage dele af det i andre ministerier for at få medierne ind i de generelle hjælpepakker for erhvervslivet. Nu kommer vi så til at samle hele sektoren her i ministeriet.

- Det er blevet sagt blandt medieordførerne, at det, du kom med på mødet mandag, var en fornærmelse mod Folketinget. Var det ment som en fornærmelse?

- Bestemt ikke. Jeg kan godt forstå, at vi alle er slidte og desperate efter at få det til at falde på plads. Jeg er ked af, at det blev opfattet sådan, men nu er jeg fortrøstningsfuld.

- Når medieordførere over en bred kam siger, at de ønsker forhandlingerne flyttet til et sted med politikere med kompetencer, kapacitet og pondus, hvad siger det så dig?

- At vi har nogle supergode ordførere, der er optaget af at få så meget hjælp som muligt ud til kulturen og medierne. Det er jeg også.

- Det er et bredt et krav om, at du skal levere nye penge til medierne i størrelsesordenen 150-200 millioner kroner for at sikre, at medier ikke lukker på grund af coronakrisen. Kan du honerere det?

- Jeg kan ikke udtale mig om beløbsstørrelser eller indhold i det udspil, jeg arbejder på.

- Er der brug for en hjælpepakke til medier?

- Ja, rigtig mange medier er under pres fra techgiganterne, mens de er i gang med at omlægge deres forretningsmodeller til det digitale, og samtidig er deres sædvanlige annoncørerer stoppet med at købe annoncer. En stor indtægt er forsvundet fra den ene dag til den anden.

- Danske Medier foreslår en hjælpepakke, hvor kriteriet for at få del i den er annoncenedgang. Det vil betyde, at nogle veletablerede medier kommer til at få hjælp til at bevare solide overskud. Mener du, at det er en god model?

- I og med at jeg startede med at have fokus på lokale og regionale medier, og nu har gjort det bredere, har jeg også accepteret, at når medier med store overskud lider tab, skal de også have hjælpe til at beholde deres journalister. Alle kommer til at få hjælp nu.

- Andre brancher sender folk hjem for at få del i de generelle hjælpepakker. Det kunne medier også gøre og så blot udsende nødaviser eller -programmer. Skal de ikke bare gøre det?

- Nej, for vi har brug for nyheder om, hvad der foregår og at få at få idéer til og erfaringsudveksle, hvordan vi kommer gennem den tid, som vi oplever nu.

- Hvornår genoptages forhandlingerne?

- Så hurtigt jeg kan. I denne uge.

Når medier med store overskud lider tab, skal de også have hjælpe til at beholde deres journalister. Alle kommer til at få hjælp nu.

Joy Mogensen (S), kulturminister

Mediestøtte fremrykkes

Regeringen og Folketingets partier nåede at blive enige om én ting, inden forhandlingerne brød sammen: At fremrykke mediestøtten for at forbedre medievirksomheders likviditet.

Staten udbetaler i 2020 368 millioner i redaktionel produktionsstøtte til medier. Støtten udbetales normalt i tre rater. Nu vil hele støtten blive udbetalt i april.

Det vil ikke have nogen umiddelbar indflydelse på de tab, en lang række medier lider i øjeblikket - alene Jynsk Fynske Medier vurderer, at coronakrisen kommer til at koste virksomheden 125 millioner kroner - men det vil forbedre mulighederne for at betale regninger og finansiere omkostninger her og nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Annonce