Annonce
Læserbrev

Kulturer mødes og autoriter svækkes

Læserbrev: Jeg husker tiden som knægt, hvor en af vor kulturs opgave var at sætte grænser for den individuelle udfoldelse. Moralen. Uskrevne love. Også at udfordre og overskride grænser, men tage konsekvenser og lære af dem. Leve i overensstemmelse med hinanden. Stort set samme opdragelse. Vi havde nogenlunde samme syn på det at lyve, bedrage eller stjæle. Havde samme moralske forbillede, der gav den basale sammenhængskraft i vores samfund. Tillid. Når den svækkes, forandres samfundet. Det blev den gradvist af et rigt forbrugersamfund. Og teknologisering af samfundet, som medførte en ansvarsforflygtigelse, vi ikke kendte tidligere.

Vores syn på høflighed, respekt, selvbegrænsning, pligt, ansvarsfølelse, samvittighed og skyldfølelse, der var grundlaget for moralen, forandredes. Midt i denne proces oplever vi en indvandring primært fra Tyrkiet. Mennesker, der kom for at arbejde og tjene gode penge. Det gjorde de for en lille betaling for arbejde, vi ikke selv ville tage. Ingen tog notits af dem. Ej heller at de kom med en anden kultur. Andre religioner og normer. Det var dem og os. En del integreredes og blev opslugt i vores samfund. Men flere blev ikke. De flyttede i stedet sammen i et parallelsamfund. Men ikke et helt samfund, der kunne klare sig selv. Tværtimod.

De usynlige grænser mellem kulturerne, vi kender, blev og bliver overskredet. Autoriteterne er svækkede. På begge sider af grænsen. Måske i starten grundet simpel kedsomhed, men senere har det udviklet sig. Aggressive unge mennesker, der er gået i bandekrig, trækker knive og skyder mod hinanden. For at dræbe. Som i en anden bananrepublik. Det er en af de måder, hvorpå marginaliserede overflødige unge mænd gør sig hørt. De kalder det ytringsfrihed. De er skideligeglade. De opfører sig voldeligt, fordi de ikke frygter konsekvenserne. Lider de af moral insanity - moralsk sindssygdom? Er hinandens nyttige idioter.

Vil vi bevare vores ytringsfrihed, behøver vi alle i dette land at opføre os som ordentlige mennesker, og dertil har vi brug for en fungerende moralsk autoritet. Den der har holdt sammen på vores samfund i århundreder. For dem, der vil ytringsfrihed med rettigheder og pligter, er der plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce