Annonce
Odense

Kulturen sikret millioner i de kommende år - måske

Nordatlantisk Hus er en af dem, der bliver tildelt midler frem til 2021, men formand Claus Houden (V) - der sidder i By- og Kulturudvalget - håber at få flere midler tilført. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Selv om budgettet ikke vedtages de første måneder, faldt økonomien forleden på plads for de store kommunale kulturinstitutioner. Alligevel kan de ikke regne med at få de tilskud, politikerne skrev under på, lyder det fra Anders W. Berthelsen (S).

Selv om kulturinstitutionernes økonomi før sommerferien var omdrejningspunkt for mange politiske diskussioner i By- og Kulturudvalget, og selv om flere af dem indgik i en sparerunde, som Socialdemokratiet og Konservative enedes om, har de fået udstukket rammerne for budgettet i de kommende år.

På udvalgsmødet forleden enedes politikerne om at fremskrive budgettet for flere af dem, og det skyldes ifølge afdelingschef Martin Petersen i By- og Kulturforvaltningen, at institutionernes kontrakter kræver en genforhandling.

- Vi i forvaltningen agerer som om intet er forandret, og så må vi tage det til den tid, siger han.

Ifølge Anders W. Berthelsen (S) er bevillingerne, der løber op i knap 17 millioner kroner i driftstilskud per år, ikke mere sikre end, at de kan laves om i en forhandlingssituation i forbindelse med budgettet.

- Det forholder sig således, at såfremt byrådet måtte beslutte besparelser, der rammer nogle af byens kulturinstitutioner, der har længerevarende aftaler, så er det indskrevet i alle aftaler, at såfremt der kommer kommunale besparelser, kan det også ramme dem med et kort varsel, skriver han i en sms.

Claus Houden, der foruden at sidde i By- og Kulturudvalget for Venstre er formand for en af kulturinstitutionerne, Nordatlantisk Hus, er ikke tilfreds med det tilskud, stedet er bevilget. Ifølge ham er samlingspunktet på Odense Havn nemlig et af de steder, der har relativt få ansatte og involverer rigtig mange frivillige mennesker samtidig med, at de kan præstere 100.000 gæster årligt.

- Vi vil gerne sikre os for fremtiden og undgå at være så sårbare overfor de kommunale tilskud, så vi arbejder i bestyrelsen på at få flere ben at stå på, siger han.

Annonce

Kulturens tilskud

By- og kulturudvalget har foreløbigt besluttet at bevilge årlige driftstilskud til følgende:

Det Fynske Kunstakademi tildeles 1.758.000 kr. årligt frem til og med 2021.

Fyns Grafiske Værksted tildeles 168.750 kr. årligt frem til og med 2021.

Gæsteatelier Hollufgård tildeles 772.400 kr. årligt frem til og med 2021.

Nordatlantisk Hus til dels 1.802.130 kr. årligt frem til og med 2021.

Teater Momentum tildeles 4.331.595 kr. årligt frem til og med 2023.

Den Fynske Opera tildeles årligt 4.605.281 kr. årligt frem til og med 2023.

Nørregaards Teater tildeles årligt 3.368.124 kr. årligt til og med 2023. Desuden tildeles Nørregaards Teater et årligt tilskud på 375.000 kr. frem til 2022 for at lave teater på en ny scene i Vollsmose.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce