Covid-19 har i lang tid udfordret vores samfund, vores levevis, vores fællesskaber og vores kulturliv. Pandemien har tvunget os ud af vores sædvanlige trædemølle, og vi har i rekordfart måttet omstille os til en ny virkelighed.
Det har bestemt ikke været uden omkostninger, alligevel har kulturen på mange måder overrasket. For mens kulturinstitutioner lukkede ned, og koncerter og festivaler blev aflyst, gjorde kunsten netop det, som den gør allerbedst. Den genopfandt sig selv og fandt nye veje. Med fællessang fra altaner, digitale foredrag, online festivals og koncerter i haver og baggårde formåede kunsten at samle os hver for sig og i nye fællesskaber.
Kunst og kultur har altid handlet om fælleskab, og i en tid med nedlukning og isolation har kunsten vist og bevist at have en markant effekt på vores mentale sundhed og livskvalitet. For kunst og kultur binder os sammen, den afspejler og kommenterer vores samtid og hjælper os til at forstå, hvem vi er, og hvor vi er på vej hen.
Klimafolkemødets tema er i år ”Klimahandling sammen”. Vi skal sætte klimaudfordringerne på dagsordenen og skabe fælles løsninger. Fællesskabet er afgørende. For vi står i den samme situation over hele kloden. Pandemier er vi fælles om, ligesom vi er fælles om klimaet. Og netop her kan kulturen samle os.
For nu hvor det igen er muligt at mødes – med god afstand naturligvis – kommer kulturen, det fysiske møde og fællesskab igen til at blomstre. Fællesskabet kan man blandt andet opleve, når man til Klimafolkemødet tager på en fælles litteraturvandring langs bæltet, når man lytter til cyklende koncerter, maritime foredrag eller en dokumentar i biografen. Fællesskabet kan man også opleve på tværs af generationer, når man sammen med børn eller børnebørn oplever gadeteater i børnehøjde, deltager i familielæsekredse, lytter til oplæsning, bygger huse ud af pap og genbrug eller bliver del af et bæredygtigt trommeshow. Et helt særligt fællesskab opstår der fredag aften, hvor det højaktuelle Svendborg-band, Patina, går på scenen på Kulturøpladsen. Patinaskerne består af tre trommeslagere, der skiftevis giver den som frontmand og sammen skaber et ekstatisk fællesrum.
Kulturen og fællesskabet kommer således til at samle os under dette års Klimafolkemøde. Samtidig kan kunsten forhåbentlig også være med til at give os nye perspektiver og vinkler på klimadebatten. Kultur og kunst fungerer ikke som politik, men kunst kan rykke ved ting og flytte tankegange på andre måder.
Helt bogstaveligt bliver der under dette års Klimafolkemødet rykket ved og flyttet rundt på alle de mange ting, vi ofte omgiver os med. Det sker, når den hollandsk iscenesætter og kulturelle iværksætter, Ilon Lodewijks, skaber en legende platform og udforsker vores forhold til objekter. Kunstens rolle og opgave i klimakampen kan man også blive klogere på, når tre kunstnere – en billedkunstner, en danser og en skuespiller – taler om, hvordan kunst kan røre og bevæge os, så vi faktisk forstår, at vi er forbundne.
Covid-19 fik os ud af trædemøllen. Nu er verden langsomt begyndt at åbne op igen, og forhåbentlig kan vi bruge vores rekordhurtige omstilling og modet til at gå nye veje, især når det handler om de næste mange års kamp for et bedre klima.
Klimafolkemødet finder sted 2.-4. september på Kulturøpladsen i Middelfart.
Klimaklummerne
I en ny serie her i avisen beder vi folkene bag årets Klimafolkemøde om at fortælle om forberedelserne til sensommerens store event i Middelfart. I denne uge er det Kamilla Krogh Uttrup, kulturkonsulent.