Det er helt generelt, at kultur i stigende grad bliver kommercialiseret, sådan som tilfældet er med den odenseanske gadefest Generator. Det fortæller Jon Sundbo, professor i erhvervsøkonomi ved Center for Oplevelses- og Turismeforskning på Roskilde Universitet.
- Vi ser en tendens med, at kulturtilbud går en mere kommerciel vej. Det skyldes både, at der kommer større konkurrence på markedet, fordi der kommer flere spillere. Men det skyldes også, at virksomheder i stigende grad for øjnene op for potentialet i oplevelsesøkonomien, siger Jon Sundbo, der påpeger, at erhvervslivet kan få meget ud af at samarbejde med kulturinstitutioner:
- Virksomheden kan dels bruge samarbejdet til at promovere sig selv. Altså reklame. Dels kan virksomheden også - helt konkret - bruge samarbejdet til at sælge varer. For eksempel på en festival hvor virksomheden kan have en stand.
Et marked i vækst
Der er mange penge at hente i kulturen. Det er nemlig et marked i enorm vækst, fortæller professoren. Hvis man ser kultur som en vare, så er det faktisk den varegruppe i Danmark, der har haft klart den største prisstigning inden for de sidste ti år. Og samtidig er mændgen af kulturtilbud vokset støt.
- Det viser, at folk er villige til at betale for kultur. Efterspørgslen er stor. Så hvor kultur tidligere har været for de få og finansieret af støttekroner, ser vi i stigende grad det modsatte, siger Jon Sundbo.
Men selvom kulturområdet er i vækst, så er det ikke sikkert, at det enkelte kulturtilbud for bedre vilkår. Konkurrencen er nemlig også stigende.
- Vi vil formentlig se, at nogle kulturtilbud vil vokse sig større, mens andre vil forsvinde. Sådan fungerer markedskræfterne, siger Jon Sundbo.