Annonce
Musik

Kultur bliver mere og mere kommerciel: - Virksomhederne har fået øjnene op for potentialet

Der var mange mennesker, der havde betalt for at se Brandon Beal ved gadefesten Generator sidste år. Og generelt betaler danskerne mere og mere for kultur. Foto: Simon Staun
Mange kulturtilbud indgår partnerskaber med erhvervslivet. Og der er mange penge at tjene, for markedet er i enorm vækst. Det siger professor Jon Sundbo, der understreger, at tendensen ikke nødvendigvis betyder, at det enkelte kulturtilbud får bedre vilkår.
Annonce

Det er helt generelt, at kultur i stigende grad bliver kommercialiseret, sådan som tilfældet er med den odenseanske gadefest Generator. Det fortæller Jon Sundbo, professor i erhvervsøkonomi ved Center for Oplevelses- og Turismeforskning på Roskilde Universitet.

- Vi ser en tendens med, at kulturtilbud går en mere kommerciel vej. Det skyldes både, at der kommer større konkurrence på markedet, fordi der kommer flere spillere. Men det skyldes også, at virksomheder i stigende grad for øjnene op for potentialet i oplevelsesøkonomien, siger Jon Sundbo, der påpeger, at erhvervslivet kan få meget ud af at samarbejde med kulturinstitutioner:

- Virksomheden kan dels bruge samarbejdet til at promovere sig selv. Altså reklame. Dels kan virksomheden også - helt konkret - bruge samarbejdet til at sælge varer. For eksempel på en festival hvor virksomheden kan have en stand.

Annonce

Et marked i vækst

Der er mange penge at hente i kulturen. Det er nemlig et marked i enorm vækst, fortæller professoren. Hvis man ser kultur som en vare, så er det faktisk den varegruppe i Danmark, der har haft klart den største prisstigning inden for de sidste ti år. Og samtidig er mændgen af kulturtilbud vokset støt.

- Det viser, at folk er villige til at betale for kultur. Efterspørgslen er stor. Så hvor kultur tidligere har været for de få og finansieret af støttekroner, ser vi i stigende grad det modsatte, siger Jon Sundbo.

Men selvom kulturområdet er i vækst, så er det ikke sikkert, at det enkelte kulturtilbud for bedre vilkår. Konkurrencen er nemlig også stigende.

- Vi vil formentlig se, at nogle kulturtilbud vil vokse sig større, mens andre vil forsvinde. Sådan fungerer markedskræfterne, siger Jon Sundbo.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce