Annonce
Middelfart

Kulturøen øgede besøgstallet i 2019 - Jubilæum og store temaer på vej

Kulturøens jazzkoncerter, biograffilm, comedy club og andre aktiviteter har i 2019 trukket 5.000 flere gæster end i 2018. Foto: Peter Leth-Larsen
Kulturøen havde 5.000 flere besøgende i 2019 sammenlignet med året før. Huset er blevet mere tydelig som kulturinstitution, mener biblioteksleder, mens biografindehaver ser frem til et 2020 med forbedret lærred og lyd.

Middelfart: Da Kulturøen i 2016 blev ombygget og genfødt som et kulturhus, var håbet at skabe mere liv.

Og ifølge Middelfart Kultur og Biblioteks egne opgørelser går det kun fremad med at indfri ambitionerne.

I 2019 havde Kulturøen 274.216 besøgende. 5.000 flere end året forinden.

Også antallet af kulturaktiviteter og udlejninger af Middelfartsalen er steget i samme periode.

Kultur- og biblioteksleder Charlotte Pedersen kalder stigningen "forventelig", og et udtryk for en målrettet indsats blandt personalet.

- Vi har gjort meget ud af professionalisering og vores netværksarbejde. Når jeg siger, det er forventeligt, er det, fordi mine medarbejdere virkelig har arbejdet intensivt med at blive gode til værtskabet, siger hun.

Annonce

Det er i vente på Kulturøen i 2020

1. Et år i klimaets tegn

Middelfart Kultur og Bibliotek arbejder på flere arrangementer med fokus på klima. I støbeskeen er arrangementer om klimalitteratur, fotoudstilling, foredrag og en stor klima-jazzkoncert. Derudover er Kulturøen med i Klimafolkemødet og Trekantområdets Festuge i uge 35, der i år har temaet klima og kultur.

2. Jubilæumsår for biografen

Panorama fylder 25 år i 2020, og det bliver fejret med en række arrangementer. Det ligger allerede fast, at der den 26. juni bliver open air-biograf på pladsen foran Kulturøen. Derudover er det planen at invitere institutioner til forskellige filmarrangementer i løbet af året.

3. Markering af genforeningen

I år er det 100 år, siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Biblioteket vil markere den historiske begivenhed med flere arrangementer i løbet af 2020. Kommunen er med i et større projekt med de sønderjyske kommuner, hvor den har fået 250.000 kroner til at fejre genforeningen i løbet af året. Blandt andet arbejder biblioteket på en markering ved mindesmærket ved Gamborg Kirke.

Lytter til efterspørgslen

I 2019 arrangerede Middelfart Kultur og Bibliotek 79 kulturaktiviteter på Kulturøen. Det svarer ifølge Middelfart Kultur og Bibliotek til en stigning på 31,7 procent sammenlignet med 2018. Udvalget at arrangementer spændte bredt fra foredrag over børneteater til koncerter.

Blandt de helt store trækplastre var Kulturøens åbningskoncert ved Middelfart Jazzfestival, forfatterforedraget med Knud Romer og Kulturøens Comedy Club, der blev lanceret i 2019. 575 betalende gæster fik prikket til lattermusklerne i løbet af årets fire comedy-aftener.

Charlotte Pedersen peger på netop den udvidede palette af aktiviteter som en væsentlig årsag til fremgangen i antallet af besøgende. Og særligt, at Kulturøen i højere grad end tidligere stykker deres event-kalender sammen ud fra brugernes ønsker.

- Når vi planlægger arrangementer, lytter vi til, hvad borgerne efterspørger. Og det er blevet mere synligt, at vi er blevet en kulturinstitution, siger hun.

Charlotte Pedersen hæfter sig også ved, at Kulturøen har godt fat i borgerne på tværs af alder. Særligt mænd og kvinder over 40 er loyale brugere. De lokale skoler og daginstitutioner benytter også Kulturøen flittigt, og med tiltag som kost-foredrag med Christian Bitz og yogaskolen er det også lykkedes at charme sig ind på det yngre segment og børnefamilier.

Biblioteket satser på at kunne holde gryden i kog i 2020 med blandt andet temaer om klima og genforeningen på plakaten.

Et mellemår for biografen

Gæsterne på Kulturøen har dog ikke kun benyttet sig af bibliotekets arrangementer.

Biografen Panorama på Kulturøen solgte ifølge indehaver Lars Broen 2.500 flere billetter i 2019 sammenlignet med året før. Det opsummerer han som et "mellemår", hvad angår billetsalg, der mest af alt afhænger af udbuddet af film.

Han fornemmer ikke, at biografens beliggenhed side om side med biblioteket direkte trækker flere gæster i salene. Men det gør en forskel i middelfarternes bevidsthed, mener han.

- Det er et levende og åbent hus fuld af aktiviteter, og det betyder noget for, hvordan man opfatter kulturøen og kulturen i det hele taget, siger han.

I december 2019 fik biografen nyt lærred og nyt lydsystem, og det håber han kan trække endnu flere ind i biografmørket i 2020.

- Vi får rigtig mange positive tilkendegivelser, og det håber vi akkumulerer nogle mennesker, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce