Annonce
Middelfart

Kulturøen øgede besøgstallet i 2019 - Jubilæum og store temaer på vej

Kulturøens jazzkoncerter, biograffilm, comedy club og andre aktiviteter har i 2019 trukket 5.000 flere gæster end i 2018. Foto: Peter Leth-Larsen
Kulturøen havde 5.000 flere besøgende i 2019 sammenlignet med året før. Huset er blevet mere tydelig som kulturinstitution, mener biblioteksleder, mens biografindehaver ser frem til et 2020 med forbedret lærred og lyd.

Middelfart: Da Kulturøen i 2016 blev ombygget og genfødt som et kulturhus, var håbet at skabe mere liv.

Og ifølge Middelfart Kultur og Biblioteks egne opgørelser går det kun fremad med at indfri ambitionerne.

I 2019 havde Kulturøen 274.216 besøgende. 5.000 flere end året forinden.

Også antallet af kulturaktiviteter og udlejninger af Middelfartsalen er steget i samme periode.

Kultur- og biblioteksleder Charlotte Pedersen kalder stigningen "forventelig", og et udtryk for en målrettet indsats blandt personalet.

- Vi har gjort meget ud af professionalisering og vores netværksarbejde. Når jeg siger, det er forventeligt, er det, fordi mine medarbejdere virkelig har arbejdet intensivt med at blive gode til værtskabet, siger hun.

Annonce

Det er i vente på Kulturøen i 2020

1. Et år i klimaets tegn

Middelfart Kultur og Bibliotek arbejder på flere arrangementer med fokus på klima. I støbeskeen er arrangementer om klimalitteratur, fotoudstilling, foredrag og en stor klima-jazzkoncert. Derudover er Kulturøen med i Klimafolkemødet og Trekantområdets Festuge i uge 35, der i år har temaet klima og kultur.

2. Jubilæumsår for biografen

Panorama fylder 25 år i 2020, og det bliver fejret med en række arrangementer. Det ligger allerede fast, at der den 26. juni bliver open air-biograf på pladsen foran Kulturøen. Derudover er det planen at invitere institutioner til forskellige filmarrangementer i løbet af året.

3. Markering af genforeningen

I år er det 100 år, siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Biblioteket vil markere den historiske begivenhed med flere arrangementer i løbet af 2020. Kommunen er med i et større projekt med de sønderjyske kommuner, hvor den har fået 250.000 kroner til at fejre genforeningen i løbet af året. Blandt andet arbejder biblioteket på en markering ved mindesmærket ved Gamborg Kirke.

Lytter til efterspørgslen

I 2019 arrangerede Middelfart Kultur og Bibliotek 79 kulturaktiviteter på Kulturøen. Det svarer ifølge Middelfart Kultur og Bibliotek til en stigning på 31,7 procent sammenlignet med 2018. Udvalget at arrangementer spændte bredt fra foredrag over børneteater til koncerter.

Blandt de helt store trækplastre var Kulturøens åbningskoncert ved Middelfart Jazzfestival, forfatterforedraget med Knud Romer og Kulturøens Comedy Club, der blev lanceret i 2019. 575 betalende gæster fik prikket til lattermusklerne i løbet af årets fire comedy-aftener.

Charlotte Pedersen peger på netop den udvidede palette af aktiviteter som en væsentlig årsag til fremgangen i antallet af besøgende. Og særligt, at Kulturøen i højere grad end tidligere stykker deres event-kalender sammen ud fra brugernes ønsker.

- Når vi planlægger arrangementer, lytter vi til, hvad borgerne efterspørger. Og det er blevet mere synligt, at vi er blevet en kulturinstitution, siger hun.

Charlotte Pedersen hæfter sig også ved, at Kulturøen har godt fat i borgerne på tværs af alder. Særligt mænd og kvinder over 40 er loyale brugere. De lokale skoler og daginstitutioner benytter også Kulturøen flittigt, og med tiltag som kost-foredrag med Christian Bitz og yogaskolen er det også lykkedes at charme sig ind på det yngre segment og børnefamilier.

Biblioteket satser på at kunne holde gryden i kog i 2020 med blandt andet temaer om klima og genforeningen på plakaten.

Et mellemår for biografen

Gæsterne på Kulturøen har dog ikke kun benyttet sig af bibliotekets arrangementer.

Biografen Panorama på Kulturøen solgte ifølge indehaver Lars Broen 2.500 flere billetter i 2019 sammenlignet med året før. Det opsummerer han som et "mellemår", hvad angår billetsalg, der mest af alt afhænger af udbuddet af film.

Han fornemmer ikke, at biografens beliggenhed side om side med biblioteket direkte trækker flere gæster i salene. Men det gør en forskel i middelfarternes bevidsthed, mener han.

- Det er et levende og åbent hus fuld af aktiviteter, og det betyder noget for, hvordan man opfatter kulturøen og kulturen i det hele taget, siger han.

I december 2019 fik biografen nyt lærred og nyt lydsystem, og det håber han kan trække endnu flere ind i biografmørket i 2020.

- Vi får rigtig mange positive tilkendegivelser, og det håber vi akkumulerer nogle mennesker, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce