Annonce
Udland

Kulglade Kina tøver med nye klimaløfter

Lucas Jackson/Reuters
Kinas overordnede klimamål er fortsat, at CO2-udslippet skal toppe senest omkring 2030.

Kina, der udleder mere CO2 end USA og EU tilsammen, er ikke kommet til topmøde i New York med en redningskrans til klimaet.

På forhånd var der spekulationer om, hvorvidt kineserne ville hæve deres nationale klimamål i forbindelse med mødet.

Det er ikke sket. Men Kinas udenrigsminister, Wang Yi, lover, at kineserne vil leve op til løfterne i klimaaftalen fra Paris.

- Klimaforandringerne er en fælles udfordring for alle lande.

- Som et ansvarligt medlem af det internationale samfund griber Kina til handling, siger udenrigsministeren og henviser blandt andet til landets massive investeringer i vedvarende energi.

Kinas overordnede klimamål er, at landets CO2-udledninger skal toppe "omkring 2030".

Det er ifølge forskningssamarbejdet Climate Action Tracker (CAT) langtfra nok til at leve op til Parisaftalen.

Hvis alle lande havde klimamål af denne kaliber, vil den globale opvarmning ifølge CAT nå tre til fire grader ved udgangen af dette århundrede. Målet i Parisaftalen er at holde temperaturstigningen et godt stykke under to grader og helst tættere på halvanden grad.

Fortællingen om Kina og klimaet er todelt.

På den ene side er Kina med afstand verdens største CO2-udleder, og landet fyrer med kul og opfører nye kulkraftværker som ingen andre.

På den anden side poster Kina astronomiske beløb i vedvarende energi og er verdensførende inden for fremstilling af solceller.

På topmødet har udenrigsminister Wang Yi holdt fast i, at de rigeste lande i den vestlige del af verden bærer den største del af ansvaret for at begrænse klimaforandringerne.

Kina skal - i lighed med de andre lande i Parisaftalen - senest næste år indsende nye klimamål.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce