Annonce
Odense

Kulegravning af Arena-sag: Seks spørgsmål får svar i dag

Jørgen Clausen (th.) skrev under på forlængelsen af tilskuddet til Arena Fyn og Odense Sport & Event. Torsdag fremlægger hans afløser, Stefan Birkebjerg Andersen (tv.), konklusionerne på den eksterne advokatundersøgelse af sagen fra Kromann Reumert. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Advokatfirmaet Kromann Reumerts vurdering af Arenasagen om mulig ulovlig erhvervsstøtte for 8,5 millioner kroner samt Odense Kommunes egen vurdering af over 100 Odense&Co-kontrakter fremlægges i dag. Her er de spørgsmål, som rapporterne ventes at give et svar på.

Annonce
Annonce

1) Er forlængelsen af arena-aftalen ulovlig?

Odense Kommune og Odense Sport & Event er uenige om, hvorvidt forlængelsen af tilskuddet til Arena Fyn til en værdi af 8,5 millioner kroner er ulovlig. Kommunens eksterne advokat fra Horten har vurderet, at den formentligt er helt eller delvist ulovlig, mens Odense Sport & Events advokater siger, at forlængelsen skete i naturlig forlængelse af kontrakten om arenaen og derfor er lovlig. Kromann Reumert har fået til opgave at kortlægge selve forløbet og desuden vurdere, om der under forløbet er tilsidesat regler, som gør forlængelsen ulovlig. Kromann Reumert vil dermed være den første uvildige instans, der vurderer, hvem der har ret i vurderingen af forlængelsen: Kommunen eller Odense Sport & Event.

Annonce

2) Var tidligere Odense-borgmester Anker Boye (S) involveret?

De helt centrale spørgsmål i sagen handler om, hvem der vidste hvad og hvornår. Som tidligere beskrevet vurderede kommunens egen juridiske afdeling, inden aftalen blev indgået, at det ville være ulovligt at forlænge tilskuddet til Arena Fyn. Det blev også afvist af den daværende borgmester Anker Boye (S). Derfor har det helt centrale spørgsmål for Kromann Reumert været at finde ud af, hvad der ændrede sig i de otte måneder, fra et nej fra Anker Boye blev til et ja og en underskrift på forlængelsen fra den daværende stadsdirektør Jørgen Clausen. Anker Boye og nuværende borgmester Peter Rahbæk Juel (S), har tidligere afvist ethvert kendskab til forlængelsen i en fælles pressemeddelelse. Hverken Anker Boye eller Jørgen Clausen har dog indtil videre villet forklare baggrunden for, at Jørgen Clausen skulle have forlænget aftalen til en samlet værdi på 8,5 millioner kroner uden at involvere eller orientere sin borgmester på nabokontoret.

Annonce

3) Hvad vidste de andre politikere?

Som daværende kulturrådmand ville Konservatives Steen Møller have været den mest oplagte at inddrage i en beslutning om at forlænge tilskuddet til Arena Fyn - og derudover lave et helt nyt sponsorat af fodboldklubben OB. Ligesom de andre rådmænd, der sad i Økonomiudvalget på daværende tidspunkt, har han dog afvist ethvert kendskab til forlængelsen. Ifølge politikerne vidste de ikke, at en tillægsbevilling til Odense Sport & Event dækkede over forlængelsen af aftalen om Arena Fyn og et sponsorat af fodboldklubben OB.

Annonce

4) Hvilke topfolk kendte til forlængelsen?

Vi ved allerede nu, at flere embedsmænd var involveret i processen, op til Jørgen Clausen skrev under på aftalen med Odense Sport & Event. Der er dog også en masse, vi ikke ved, fordi Odense Kommune har valgt at tilbageholde den interne korrespondance mellem medarbejderne i perioden. Denne korrespondance har Kromann Reumert dog haft adgang til og kan derfor bedre vurdere, hvor mange og hvilke medarbejdere der har været involveret. Den nuværende stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen var på daværende tidspunkt direktør for By- og Kulturforvaltningen og sad med ved bordet, da rammerne for støtten til Odense Sport & Event blev aftalt i foråret 2013. Han har dog afvist ethvert kendskab til forlængelsen af aftalen. Selvom Kromann Reumert har afdækket, hvilke medarbejdere der har været involveret i forbindelse med forlængelsen, er det tvivlsomt, om der vil blive sat navn på dem i rapporten.

Annonce

5) Hvad er den sidste "fodfejl"?

Samtidig med rapporten fra Kromann Reumert fremlægger stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen kommunens egen gennemgang af de over 100 kontrakter, som kommunens vækstsatsning Odense&Co har indgået siden etableringen i 2014. Stadsdirektøren har tidligere nævnt, at der er i den forbindelse er fundet én kontrakt mere, der er problematisk. Han har dog vurderet, at der skulle være tale om en "fodfejl".

Annonce

6) Hvad bliver reaktionen?

Politikere på tværs af partierne har reageret skarpt på Arenasagen og de andre sager, som Fyens Stiftstidende har kunnet beskrive siden efteråret. Det gælder ikke mindst fløjpartierne Enhedslisten og Dansk Folkeparti, hvor man blandt andet har talt for at nedlægge Odense&Co. Spørgsmålet er, hvordan politikerne vil reagere, hvis undersøgelsen fra Kromann Reumert og kommunens egen undersøgelse af Odense&Co-kontrakterne kommer frem til nye konklusioner om lovbrud eller mulige lovbrud og afslører, hvem der har været involveret i forlængelsen af Arena-tilskuddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce