Annonce
Kerteminde

Kuldsejlet naturprojekt ved Lindø har kostet et sekscifret beløb

Lindø. Arkivfoto: Michael Bager
- Hele projektet har handlet om, at vi ville lave nogle forbedringer for naturen, så jeg er da ærgerlig på fuglene og Odense Fjords vegne, siger biolog Martin Køhl Søholm.

Kerteminde: 220.000 kroner plus det løse har Kerteminde Kommune brugt på et naturgenopretningsprojekt på Dræby Fed, viser dokumenter, avisen har fået aktindsigt i fra Kerteminde Kommune.

Og indtil videre ser de penge ud til at være spildt, da Lindø Port of Odense valgte at købe jorden.

Projektet var ellers kommet så langt, at Landbrugsstyrelsen 2. december havde givet tilsagn om et samlet tilskud på 11 millioner kroner til køb af cirka 60 hektar jord i området.

Annonce

I januar gik Kerteminde Kommune derfor ud og fortalte om projektet i Fyens Stiftstidende. Finansieringen var på plads, lodsejerne var taget i ed, alt var klart til at give den hårdt trængte natur i Odense Fjord en hjælpende hånd.

Den ene af lodsejerne, viceborgmester Hans Luunbjerg (V) forklarede i avisen, at det faktisk var hans idé at skabe et vådområde, der både ville fjerne noget kvælstof fra Odense Fjord og samtidig skabe et unikt område til fjordens fugle. I 2018 konkluderede Dansk Ornitologisk Forening efter en optælling, at 9 ud af 10 vadefugle er forsvundet fra fjorden.

- Det er egentlig mig, der har hørt de kommunale medarbejdere, om ikke der kunne være mulighed for det. Her kunne man måske få et vådområde af en fornuftigt størrelse, sagde Hans Luunbjerg.

Hans Luunbjerg ønsker i dag ikke at udtale sig om salget af hans jord til Lindø.

220.000 kroner

Kerteminde Kommune har arbejdet på genopretningsprojektet gennem flere år. Forarbejderne til vådområdet gik i gang allerede i 2016, hvor Kerteminde Kommune 25. november fik et tilskud til projektet fra NaturErhvervsstyrelsen - nuværende Landbrugsstyrelsen - på 220.150 kroner.

Størstedelen af de penge er brugt på en teknisk forundersøgelse af projektet, der er lavet af konsulentfirmaet Bangsgaard og Paludan.


Vi har simpelthen ikke haft mulighed for at købe jorden, før vi fik pengene.

Martin Køhl Søholm


Konsulentfirmaet har også udført en såkaldt ejendomsmæssig forundersøgelse, hvor de blandt andet har snakket med ejerne af jorden. I forundersøgelsen kan man læse, at både Hans Luunbjerg og Axel Schwaner Nielsen, der er den anden store lodsejer, er positive for enten at sælge deres jord eller få erstatningsjord i stedet.

Annonce

11 millioner kroner

Efter et langt forarbejde gav Landbrugsstyrelsen 2. december 2020 tilsagn om 11 millioner kroner til at købe jorden. Men inden Kerteminde Kommune kunne nå at få handelen gennemført, købte Lindø Port of Odense jorden.

- Vi har simpelthen ikke haft mulighed for at købe jorden, før vi fik pengene og fik det politisk godkendt, fortæller biolog Martin Køhl Søholm, der i flere år har arbejdet med projektet.

- Hele projektet har handlet om, at vi ville lave nogle forbedringer for naturen, så jeg er da ærgerlig på fuglene og Odense Fjords vegne, siger biolog Martin Køhl Søholm.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce