Annonce
Fyn

Ku' I ikke lige skrue ned for musikken: Ny forældrepatrulje klar i Skærbæk

Arkivfoto: Michael Svenningsen

Natuglerne hedder initiativet. Lokale voksne vil balancere mellem at bede om ro og orden blandt unge i sommernætterne, men ikke løfte for mange pegefingre.

Annonce

Skærbæk: Problemer siden marts med unge, der drikker, larmer, sviner og til dels begår hærværk, skal løses. Nu.

Blandt andet ved hjælp af et nyt korps af forældre, der ligesom gulklædte Natteravne vil gå ture på steder i det fri, hvor unge finder sammen og fester. På et møde onsdag aften arrangeret af Skærbæk Beboerforening blev cirka 30 fremmødte enige. I juni, juli og august aftaler de via Facebook at samle sig, tage vagter og i hold bevæge sig ud i sommernætterne i Skærbæk.

Selvom vi hører, de unge til dels er fra Taulov og kommer i biler udefra, skal vi som forældre i Skærbæk ikke være naive. Det er også vores egne børn. De er i en eksperimenterende alder, og der bliver både sniffet og røget dernede

Far om ny nattelivspatrulje, der vil gå ved skolen og stranden i Skærbæk i sommernætterne

Også problemer i naboby

I Taulov var der også problemer sidste efterår. Unge og mindreårige mødtes i skolegården om aftenen og festede og drak eller lavede ballade. Nu vil en gruppe med blandt andet forældre finde et mere sikkert sted, de kan være.Ifølge Fredericia Dagblads oplysninger deler forældrekredsene i Taulov sig i den forbindelse. Nogle kører deres unge op til skolen og tillader drikkevarer. Nogle vil ikke acceptere alkohol til mindreårige - eller i hvert fald unge under 18.

Gruppen arbejder videre med sagen denne sommer.

Borgermøde i Skærbækhus i Skærbæk onsdag aften. Beboerforeningen med formand Jonna Heebøll i spidsen (stående) tager initiativ til en ny forældrepatrulje. Natuglerne vil i små hold gå ture ved skolen og i Strandparken sommeren over. For at forsøge at komme problemer med unges druk, larm, svineri og hærværk til livs. Men det er en balancegang: Moderat skældud eller ingen løftede pegefingre? Foto: Morten Kiilerich
Annonce

Ved skole og strand

En lille snes - næsten kun drenge - slår pjalterne sammen på fredage og lørdage, ved skolen og i Strandparken, forklarer beboerformand, Jonna Heebøll.

Gennem sine mange år på Skærbæk Skole kender hun nogle af dem og har været i dialog. Enten hygger de sig med bål og pizza, kontrolleret alkoholindtag og cigaretter. Eller også lader de det gå gevind med druk, alt for høj musik til gene for naboer, svineri uden oprydning og altså til dels hærværk. For eksempel afbrænding af legeredskaber. Politiet har ifølge Jonna Heebøll været i Skærbæk tre gange, og brandvæsnet måtte slukke et voldsomt bål ved skolen under en spontan, animeret fest.

- Ja, det har vi set, siger Jonna Heebøll til Fredericia Dagblad.

Annonce

Ved skole og strand

For nylig blev der holdt et indledende møde om en løsning. Med skolefolk, kommunen, politiet, naboer, forældre, fritidstilbud og den lokale præst.

På mødet i Skærbækhus onsdag deltog også leder af SSP-samarbejdet i Fredericia Kommune - skoler, politi og socialforvaltning - Hrolf Langgaard. Han er tillige chef for kommunens opsøgende gadeplansarbejde, Den Matrikelløse Klub. Med var hans mand i distriktet Erritsø, Taulov, Skærbæk. Lokalformand for Natteravnene i Fredericia, Dan Hansen, gav ligeledes gode råd til det nye forældrekorps, Natuglerne. Natteravnene har tre og tre gået på gaderne over hele landet siden 1998.

Annonce

Hvad gør vi hvis...

Natteravnene opererer efter klare regler, kunne Dan Hansen fortælle.

De går aldrig ind på eksempelvis diskoteker, tager ikke selv kontakt til unge, men er åbne, når bylivets gæster selv henvender sig for at få en snak, et bolsje eller et gratis kondom. Natteravnene blander sig heller ikke direkte i eksempelvis vold, men observerer, anmelder eventuelt diskret og venter på politi - og på forældre eller de unges venner hvis det drejer sig om sanseløs druk. De voksne i de gule jakker låner ikke penge ud og følger ikke berusede unge hjem. Natteravnenes hold har blandet kønsfordeling.

Alt dette drøftede forældrene også på mødet i Skærbæk. Og hvad med balancen? Skal man bede unge om at skrue ned for høj musik og fjerne pizzabakker eller alene være tryghedsfaktorer i ens fremtræden? Og hvad nu, hvis en natugle ser en ung ryge hash? En ung, hvis forældre natuglen kender fra lokalsamfundet? Siger man så noget? Der var forskellige holdninger.

Natuglerne evaluerer de første erfaringer til august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce