Annonce
Udland

Kronprinsparrets sidste dag på jobbet down under

Kronprinsparret nyder hinanden ved deres sidste officielle optræden, ved Red Barnet´s velgørenhedsarrangement "Chocolate Lovers" i Wrest Point kasino i Hobart

Kronprinsparret ilede fra opgave til opgave på den sidste dag af det officielle besøg i Australien. Kronprinsen var stolt over sin lærenemme hustru

Himlen var tegneserieblå, mågerne lettede i flok, og skolebørnene skreg behørigt, da en kanariegul og en blå helikoptere landede midt på græsplænen ved turistattraktionen Port Arthur fredag middag lokal tid.

Ud steg først kronprins Frederik, derefter kronprinsessen hjulpet af helikopterpiloten, til lyden af kameraernes knipsen og et par tusinde tilskueres jubel. Den blå helikopter gemte på kulturminister Brian Mikkelsen og hans hustru, der ligesom det kongelige par havde taget den 100 kilometer lange tur fra Tasmaniens hovedstad Hobart i fugleflugt. Og hvilken rute. Over stok og sten, bugter med azurblåt vand og kridhvide sandstrande i et skarpt efterårslys.

Den tidligere straffefangekoloni Port Arthur var dagens hovedudflugt, hvor kronpinsesse Mary sikkert kunne lære kronprinsen et og andet om australiernes skumle baggrund som Europas uønskede fattige.

Port Arthur ligger på den tasmanske halvø og er en af de tidligst opførte fængsler fra 1833, og over 12.000 fanger primært fra England nåede at arbejde i løbet af fængslets 44 år. Siden da har hele to brande reduceret de historiske bygninger til fotogene ruiner, som nu er en af øens største turistattraktioner.

Kronprinsesse Mary, også i hvidt denne sidste dag af det 14 dage lange officielle statsbesøg, kender også til en mere nutidig tragedie. I 1996 skød og dræbte en sindsforvirret ung mand ved navn Martin Bryant 35 turister ved Port Arthur, og mindesmærket for de dræbte fik også besøg af det kongelige par.

Tidlig fredag morgen var stemningen langt lettere, da kronprinseparret holdt deres eneste pressekonference. Omkring 60 mediefolk fra både Australien og Danmark kæmpede om pladsen og mikrofonerne ved arrangementet, der blot varede en halv time.

Kronprins Frederik havde igen et særdeles stort smil på, akkurat som han har haft det på resten af turen. Han indledte mødet på engelsk med at takke australierne for et vellykket besøg og en overvældende modtagelse.

- Vil vil aldrig glemme den fantastiske modtagelse, forklarede kronprins Frederik, der fik mulighed for at udtrykke sin stolthed over sin hustru:

- Det er dejligt, at Mary tager al opmærksomheden. Jeg er glad på hendes vegne og stolt over, hvordan hun har klaret det.

Den australske presse har brugt mange sider på at sammenligne Mary med afdøde prinsesse Diana. En sammenligning, der selvklart øger folks forventing til et glamurøst liv. Mange medier har beskrevet kronprinsessens nye rolle som en del af et "eventyr". Det tog Mary skarpt afstand fra og forsøgte at beskrive, hvor meget arbejde der ligger bag hendes nye hverdag i mediernes konstante søgelys.

- Det har været en udfordring at tilpasse mig et nyt land, tilpasse mig en anden kultur og et nyt sprog, sagde Mary, hvorefter kronprinsen indskød "og tilpasse sig mig" til stort latter.

- Men jeg lever ikke i et eventyr. Mit liv er ganske virkeligt, sagde prinsessen, der også lagde vægt på, at parrets børn skal lære at tale både dansk og engelsk og naturligvis have et kendskab til deres mors tidligere hjemland.

Fredag aften afsluttes den officielle del af kronprinseparrets besøg med et velgørenhedsbal for "chokololadeelskere". Inden da har parret deltaget i en 1.200 personer stor reception for Tasmaniens spidser indenfor politik og erhvervsliv.

Bagefter forventes parret at tage en uges ferie i Tasmanien med venner og familie.

Annonce
Kronprinsparret besøgte fredag den tidligere straffekoloni Port Arthur på Tasmanien, Australien. Port Arthur er en af de tidligst opførte fængsler fra 1833, og over 12.000 fanger primært fra England nåede at arbejde i løbet af fængslets 44 år. Siden da har hele to brande reduceret de historiske bygninger til fotogene ruiner, som nu er en af øens største turistattraktioner
Kronprinsen ankommer til den tidligere straffekoloni Port Arthur på Tasmanien, Australien
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik under pressekonferencen fredag i  Government House i  Hobart, Tasmanien, Australien. Kronprinsessen voksede op i Hobart på Tasmanien, hvor hun blev født i 1972. I dag slutter det 14 dages officielle besøg i Australien, men parret forventes at tage en uges ferie i Tasmanien med venner og familie
Kronprinsparret ankommer til Tasmanien
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce