Annonce
Odense

Kronprinsparret kom til Odense: Blomsterbørn og royale håndkys

Kronprinsparret blev vist rundt af museumsdirektør Mads Damsbo (th). Foto: Michael Bager
Kronprinsparret ankom lørdag til Odense, hvor de så det nyligt ombyggede Kunstmuseum Brandts, inden de begav sig videre til Odeon og Kronprinsparrets Priser. Man kan se, at museet er stolt af alle udstillinger. Det er dejligt, sagde kronprins Frederik om rundturen på museet.
Annonce

Brandts Passage var lørdag eftermiddag centrum for en royal affære. En smule forsinket trillede en minivan lidt efter kl. 16 nemlig ind på Amfipladsen i Odense, og ud steg kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til stor begejstring for de fremmødte odenseanere.

- Åh, wow, sagde kronprinsesse Mary, da hun fik overrakt en buket blomster af seks-årige Bella Vermund Drevsfeldt, der er datter af den socialdemokratiske viceborgmester, Tim Vermund.

Selvom det ikke er hverdagskost at skulle give en kronprinsesse blomster, var nerverne nogenlunde under kontrol hos Bella Vermund Drevsfeldt. Hjemmearbejdet var nemlig gjort.

- Jeg har set Youtube-videoer sammen med min far for at se, hvordan man nejer for kronprinsessen, lød det fra Bella Vermund Drevsfeldt, inden kronprinsparret ankom.

Også gavedrengen, 10-årige Hjalmar Spliid Hansen, var spændt. Han var i dagens anledning trukket i habitjakke. Og den havde han klar i klædeskabet i forvejen, han har nemlig lige været til sølvbryllup. Han skulle overrække gavekurven til kronprinsen.

- Kurven er lidt tung, men jeg regner med, jeg kan klare det, fortalte Hjalmar Spliid Hansen.

Kronprinsparrets dag i Odense

Kronprinsparret ankom til Odense kl. 16 og startede deres fynske besøg med at besøge Kunstmuseum Brandts. Her så de museets nye ombygning og udstilling.

Efter besøget på kunstmuseet gjaldt det Kronprinsparrets Priser, der blev afholdt i Odeon i Odense. Det er en prisuddeling, der har eksisteret siden 2004, hvor parret blev gift. Prisen blev oprettet som en bryllupsgave fra Bikubefonden. Formålet er at anerkende ekstraordinære præstationer inden for dansk kultur.

Til Kronprinsparrets Priser uddeles der i alt fire priser, nemlig Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris, Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris og Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris. Med de to hovedpriser følger 500.000 kroner, mens der følger 100.000 kroner med de to Stjernedryspriser.

Sidst, parret var i Odense, var til Royal Run i 2018.

Annonce

Rundtur på museet

På den røde var også borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og bestyrelsesformand i Brandts, Bolette Christensen. Borgmesteren bemærkede over for kronprinsen, at der også var en ”mandebuket” i form af en gavekurv med fynske specialiteter.

- Ej, hvor flot, sagde kronprins Frederik til gavekurven, der altså blev overrakt uden problemer af Hjalmar Spliid Hansen.

Inde i selve museet ventede by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og Brandts’ direktør, Mads Damsbo.

Kronprinsparret fik en rundvisning i det nyligt ombyggende Kunstmuseum Brandts. Først så de udstillingen ”The Great Filter”, der byder på mere end 2000 skulpturer, der ligner sandslotte. Det er den danske kunstner Adam Jeppesen, der står bag værket.

Efterfølgende var det ”Værkerne – 250 års kunst set fra Fyn”, kronprinsen og kronprinsessen fik fornøjelsen af. Det er en udstilling, der fortæller historien om Fyn og kunsten fra Guldalderen til i dag.

Kronprinsparret rundede deres besøg på Brandts af med en fotoudstilling af den verdensberømte hollandske fotograf Anton Corbijn. Han er kendt for at fotografere rockbands som U2, Depeche Mode og Metallica.

Annonce

Et kys på hånden

Fire tålmodige odenseanere stod foran den røde løber lige fra kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankom, til de tog af sted igen. Og det lønnede sig. På parrets vej ud fra museet, gav de nemlig hånd til de fire royalister. Mouaed Al-Shekle og Salah Mohammed Daief er venner og store tilhængere af kongehuset, og Mouaed Al-Shekle fik kysset kronprinsessens hånd.

- Kongehuset er gode mennesker, de gør det så godt. Og de er altid meget respektfulde over for udlændinge, sagde Salah Mohammed Daief.

Det var museumsdirektør, Mads Damsbo, der havde fornøjelsen af at vise parret rundt. Og han var efterfølgende begejstret over det royale visit.

- De er super interesserede at have med rundt. Og de ved meget. Det har kronprinsen jo fra sin mor. Og så er de gode til at gøre det afslappet. Det har været en rigtig god oplevelse, smilede museumsdirektøren.

Også kronprins Frederik var begejstret for rundturen.

- Det er et flot museum. Alle etager er imponerende, og man kan se, at museet er stolt af alle udstillinger. Det er dejligt, sagde kronprinsen til Fyens Stiftstidende.

Efter besøget på Brandts begav Kronprinsparret sig videre til Odeon, hvor de skulle afholde Kronprinsparrets Priser, der hædrer dansk kultur.

Kronprins Frederik, her i selskab med by- og kulturrådmand Jane Jegind og bestyrelsesformand for Brandts Bolette Christensen, ser nærmere på et kunstværk. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Bella Vermund Drevsfeldt syntes selv, at det gik lige som det skulle med at overrække blomster til en vaskeægte prinsesse. Foto: Michael Bager
Her besøger parret udstillingen "Værkerne - 250 års kunst set fra Fyn". Foto: Michael Bager
Kronprinsesse Mary betragter her udstillingen "The great filter" af den danske kunstner Adam Jeppesen, der er udstillet på 4. etage på Brandts. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix)
Museumsdirektør Mads Damsbo fortalte efter besøget, at kronprinsparret er en fornøjelse at vise rundt, og at de begge to ved meget om kunst. Foto: Michael Bager
Kronprinsparret ankom lørdag eftermiddag til Brandts i Odense, hvor de blev modtaget af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og bestyrelsesformand for Brandts, Bolette Christensen. Foto: Michael Bager
Et af de malerier, det på forhånd var besluttet, at kronprinsparret skulle se var P.S. Krøyers "De italienske markarbejdere" fra 1880. Foto: Michael Bager
Det var forbudt at røre flygelet, og kronprinsen modstod da også fristelsen - men kun lige akkurat. Foto: Michael Bager
Peder Steen Pedersen og Tove Pedersen er med egne ord royalister. Derfor tropper de op, når de kongelige lægger vejen forbi. De fik begge et håndtryk af både kronprinsen og kronprinsessen. Foto: Isabella Tvede
Mouaed Al-Shekle (th) og Salah Mohammed Daief synes, det danske kongehus er dejligt og skal værnes om. Også de fik royale håndtryk, og Mouaed Al-Shekle kyssede i den forbindelse kronprinsessens hånd. Foto: Isabella Tvede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce